Enflasyonda dipten dönüş bekleniyor

Nisan ayında 2016 yılı için en düşük enflasyon rakamının kaydedildiğini belirten ekonomistler, yıllık enflasyonun yeniden yönünü yukarı çevireceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda fiyatlarındaki sert geri çekilmenin etkisiyle yıllık enflasyon, nisan ayında son 3 yılın en düşük seviyesine geldi. Nisan ayında yüzde 6,57 olan yıllık enflasyonun 2016 için dip seviye olduğuna işaret eden ekonomistler, bundan sonraki süreçte yıllık enflasyonun, gıda enflasyonundaki artış ve baz etkileriyle artış eğilimine gireceğini belirtiyor. 

Gıda ve içecek yıllık enflasyonunu yüzde 1,38'e gerilerken, bu oranın endeksin açıklanmaya başladığı 2003 yılından beri en düşük seviye. 

Gıda cephesi bir kenara bırakıldığında enflasyon dinamiklerindeki olumsuz seyrin sürdüğünü belirten Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, çekirdek göstergelerde belirgin bir iyileşme olmadığını ifade etti. 

Sonraki aylarda gıda enflasyonunda bir miktar artış görülebileceğini söyleyen Kanlı baz etkileriyle de enflasyonun artış eğilimine gireceğini kaydetti. Kanlı, “Eğer gıda enflasyonunda belirgin bir artış gerçekleşmezse yıl sonunda enflasyon yüzde 7,5 seviyelerinde olur diye düşünüyorum” dedi.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu da, yıllık enflasyonun artık dip noktasına yakın olduğunu ve gelecek aylar itibariyle yıllık enflasyonun yönünü yukarı döndürebileceğini tahmin ediyor. Kömürcüoğlu, "Özellikle yılın ikinci yarısı itibarıyla olumlu baz yılı etkisinin tersine dönmesi ve yılın ilk aylarında üretim cephesinde olumlu etkilerini gördüğümüz asgari ücret artışının enflasyon cephesinde gecikmeli olumsuz etkilerinin başlaması yıllık enflasyonu yukarı çekecek unsurlar arasında" dedi. 

Merkez'in eli rahatladı

Enflasyonda yaşanan düşüş Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinde elini rahatlattı. MB’nin faiz koridorunun üst bandında indirime devam edeceği düşünülüyor. Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, “TCMB'nin amacı öncelikle üst bandı yüzde 9'a çekmek olacaktır” derken, İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Şimdilik beklentimiz 50 baz puanlık indirim ancak nihai sonuç 24 Mayıs'taki toplantı tarihine kadar küresel piyasalardaki oynaklığa bağlı olarak değişecektir” değerlendirmesini yaptı.