Enerji faturası yükseliyor

Daha önce kur artışı üzerine, "107 dolarlık ham petrol fiyatının ve 2.27 dolar/TL paritesinin 1 yıl boyunca sürmesi halinde enerji maliyetlerinin yaklaşık 7 milyar dolar artacak" diyen Taner Yıldız, bugün yine enerji maliyetleri konusunda uyardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, daha önce kur atışını değerlendirirken, "107 dolarlık ham petrol fiyatının ve 2.27 dolar/TL paritesinin 1 yıl boyunca sürmesi halinde enerji maliyetlerinin yaklaşık 7 milyar dolar artacak" demişti. Yıldız, bugün kur artışına bağlı olarak enerji maliyetleri için “Kur hareketlerinin enerji maliyetleri üzerinde olumsuz tesir yaptığını” belirtti.

Yıldız, bu süreçte önemli olanın maliyet artışını vatandaşa ve sanayiciye yansıtmamak için verilen çaba ve gayret olduğunu belirtti. Yıldız, "Siyasi sebeplerle yükselen paritenin, siyasi istikrarla beraber eski noktalara düşeceğine inanıyorum" dedi.

Yıldız, Bulgaristan temasları kapsamında Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Dragomir Stoynev ile bir araya geldi.

Bakan Yıldız, düzenlenen ortak basın toplantısında, kur artışlarının enerji maliyetlerinde yeni bir değerlendirmeyi gündeme getirip getirmeyeceğine yönelik soru üzerine, Türkiye'deki kur hareketlerinin enerji maliyetleri üzerinde olumsuz tesir yaptığını söyledi.

Kur artışının ekonomi üzerindeki etkilerini ilgili bakanların aktardığını ifade eden Yıldız, "Bunun ekonomide bir krize dönüşmesi söz konusu değildir. İlgili arkadaşlarımız süreci gayet iyi yönetmektedirler. Ancak enerjideki maliyetlerin yükseldiği de önemli bir gerçektir" diye konuştu.

Türkiye'nin petrol ve doğal gazı dövizle alıp Türk Lirası ile sattığına işaret eden Yıldız, "Önemli olan maliyet artışını vatandaşımıza ve sanayicimize yansıtmamak için verdiğimiz çaba ve gayretlerdir. Siyasi sebeplerle yükselen paritenin, siyasi istikrarla beraber eski noktalara düşeceğine inanıyorum" dedi. 

Yıldız, bu rakamların, döviz paritelerinin sürdürülebilir olmadığını ifade ederek, eski rakamlara geleceği kanaatinde olduğunu kaydetti.