Ekonomistler: MB sıkı para politikasına devam eder

Gıda fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle kasımda beklentilerin altında gelen enflasyonun, MB'nin duruşunda bir değişiklik yaratmayacağı düşünülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle TÜFE kasımda sadece yüzde 0.01 oranında artış gösterdi ve yıllık enflasyon yüzde 7,32'ye indi. MB Başkanı Başçı’nın gıda fiyatlarında sürpriz düşüş yaşanabileceği öngörüsü kasım enflasyonunda kendini gösterse de ekonomistler, kurdaki mevcut seviye dikkat alındığında TCMB’nin temkinli duruşunu ve sıkı para politikasını koruyacağı görüşünde. MB'nin yılsonu tahmini olan yüzde 6.8 oranında enflasyon düzeyine yaklaşılmış durumda, ancak ekonomistlerin yıl sonu tahimini hala yüzde 7’nin üzerinde…

 

İşte bazı ekonomistler kasım enflasyonu ve MB’nin bundan sonraki duruşuna ilişkin öngörüleri:

 

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi:
Kur geçişkenliği büyük ölçüde tamamlanmış duruyor

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, geçen yılın aralık ayında işlenmemiş gıda
fiyatlarının çok yüksek olmadığını dolayısıyla da fazla baz etkisi olmayacağını söyleyerek,
"Gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 9.8 seviyesinde. Son 7 yıl ortalaması ise yüzde 9.6. Büyük olasılıkla yıl sonunda TÜFE yüzde 7.3'e yakın seviyelerde olur. Kurdaki mevcut seviye dikkat alındığında TCMB mevcut temkinli duruşunu ve sıkı para politikasını koruyacaktır. Verilere bakıldığında kur geçişkenliği büyük ölçüde tamamlanmış gibi duruyor. Çekirdek ve hizmet fiyatları düşüşe geçmiş gibi. TCMB'nin de esas bakacağı göstergeler bunlar olacaktır" dedi.

 

[PAGE]

 

 

ING Bank Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu:
Merkez, sıkı para politikasına devam edecek

ING Bank Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, kasım ayındaki düşüşle birlikte çekirdek enflasyon tarafında haziran ayından bu yana TL'deki değer kaybına paralel olarak devam eden yukarı yönlü hareketin sona erdiğini söyleyerek, "Kur geçişkenliğinin zayıflamaya başladığını gösteren bu sonuç yılın geri kalanında TL'deki hareketin çekirdek enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı olacağı yönündeki beklentimizi de destekler nitelikte.

Muhtemelen TL'nin sınırlı tepkisi ve kur üzerinde devam eden baskının etkisiyle TCMB 9 Aralık'ta yeni bir EPS açıkladı. Kasım ayındaki olumlu sonuca rağmen TCMB'nin enflasyon görünümünde kalıcı bir iyileşme görünceye kadar sıkı para politikasına devam edeceğini düşünüyoruz."

 

[PAGE]

 

 

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç:
Sözlü yönlendirmenin güçlendiği bir tablo görebiliriz

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, enflasyonun beklentilerden iyi gelmesinde gıda fiyatlarındaki düşüş ile ulaştırma kaleminde artış beklentilerinin aksine sınırlı da olsa gerilemenin etkili olduğunu söyleyerek, "Kurdaki geçişkenliğin çok da yansımadığını görüyoruz" dedi.

Yılsonu enflasyon beklentilerinin yüzde 7.5, 2014 sonunda ise yüzde 6.7 olduğunu söyleyen Altınsaç, "Bu rakamın ardından TCMB beklenti anketindeki 12 aylık ve 24 aylık enflasyon beklentilerinde aşağı revizyonlar bekleriz. Son dönemde bu iki beklentide ciddi bozulma olmuş ve TCMB parasal sıkılaştırmaya geçmişti. Yine de beklentilerdeki olası aşağı yönlü hareketin de sınırlı olmasını bekleriz.

2014 yılında enflasyon hedefi yüzde 5 ve bunun şu aşamada tutmasını olası görmüyoruz. TCMB tarafında ise 17 Aralık'ta PPK toplantısı var, sıkı duruşun devamını bekleriz. TL'de baskı halen devam ediyor ve enflasyon açısından ciddi risk oluşturuyor. TCMB de son açıklamalarında TL'de bir miktar değer kazancının arzu edildiğine dair işaretler vermişti. 24 Aralık'ta ise 2014 Para Politikası açıklanacak, burada para politikası araçlarında bir değişiklik, daha öngörülebilirlik ve sözlü yönlendirmenin güçlendiği bir tablo çizilmesini bekliyoruz.

[PAGE]

 

 

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer:
Enflasyonda en kötü geride kalmış görünüyor

TL'eki değer kaybına rağmen, fiyat indirimleri iç talepteki yavaşlamanın bir sonucu olarak değerlendirilebilir ancak kasım ayındaki iyileşmenin her sene aralık ayında yapılan bazı indirimlerin erkene çekilmesinden kaynaklanmış olması da ihtimal dahilinde. Bu nedenle ekonomik aktivitede kayda değer bir yavaşlama öngörmüyoruz.

Öte yandan mevsimsellikten arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri enflasyondaki yavaşlama trendinin başladığına işaret ediyor. Üç aylık ortalamaların yıllıklandırılmış verilerine göre çekirdek enflasyondaki artış ekim ayındaki yüzde 8,9'dan kasım ayında yüzde 7,8 ile dört ayın en düşüğüne indi. Dokuz çekirdek enflasyon endeksinden sadece birinde yıllık bazda bir önceki aya göre artış kaydedilirken, işlenmemiş gıda fiyatlarını dışlayan B endeksi yüzde 6,7 ile altı ayın en düşüğüne indi.

TL'deki değer kaybının sürmesine rağmen hem gıda fiyatlarında düzeltmenin başlaması hem iç talepteki yavaşlamanın bir sonucu olarak enflasyonun hız kesmesi makroekonomik istikrar açısından olumlu. Küresel deflasyonist gelişmelerin de katkısıyla kasım ayında beklentilerden iyi gelen enflasyon, geleceğe dönük beklentilerde iyileşme sağlayabilecek. Bu durumun TL üzerindeki baskıyı hafifletirken, Merkez Bankası'nın (TCMB) manevra alanını genişletebilecek.

Ayrıca yılbaşından bu yana yüzde 6,9 olarak gerçekleşen enflasyonun, aralık ayında aylık bazda yüzde 0,1 veya altında kalması durumunda yılsonu enflasyonu hedef belirsizlik aralığında kalarak TCMB'nin hedefi yakaladığı anlamına gelecek ve kredibilitesini artıracaktır. TL'deki gelişmelere ve gıda fiyatlarındaki düzeltmenin seyrine göre bu durumu olası buluyor, bununla birlikte kasım ayıdaki iyileşmenin her sene aralık ayında yapılan bazı indirimlerin erkene çekilmesinden de kaynaklanmış olabileceği düşüncesiyle temkinli yaklaşıyoruz."