Dünya Bankası 2014 büyüme tahminini yükseltti

Dünya Bankası 2014 büyüme tahminini yükseltti, 2015 ve 2016 için de daha hızlı büyüme bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Dünya Bankası, başta ABD olmak üzere gelişmiş ekonomilerde görülen toparlanma ortamında küresel büyüme tahminini üç yıldan bu yana ilk kez yükseltti.

Banka yılda iki kez yayımladığı "Global Ekonomik Beklentiler" raporunda küresel GSYH'nin bu yıl yüzde 3.2 büyüyeceği tahminini açıkladı.

Dünya Bankası Haziran ayında yaptığı bir önceki tahminde bu yıl için yüzde 3.0 küresel
büyüme öngörmüştü.

Küresel ekonomik büyüme 2013'te yüzde 2.4 olmuştu.

Banka küresel büyümenin 2015'te yüzde 3.4'e, 2016'da da yüzde 3.5'e yükselmesini bekliyor.

Dünya Bankası baş ekonomisti Kaushik Basu hazırladığı raporda şöyle dedi:

"Beş yıldan bu yana ilk kez yüksek gelirli ülkelerde kendi sürdürülebilirliğini sağlayan bir toparlanmanın başladığını gösteren belirtiler ortaya çıkmıştır. Bu durum, bu ekonomilerin  küresel ekonominin büyümesinde, gelişmekte olan ülkeler gibi ikinci bir lokomotif olabileceğine işaret etmektedir."

Banka'ya göre mali daralma ve politikalardaki belirsizliklerin varlıklı ülkelerde artık eskisi gibi ağır bir etki yapmaması, küresel ekonomiyi bir "dönüm noktasına" getirdi.
Banka özellikle ABD'de daha güçlü büyüme beklediğini ifade etti. Buna göre geçen yıl yüzde 1.8 büyüyen Amerikan ekonomisi bu yıl yüzde 2.8 büyüyecek.
Dünya Bankası gelişmekte olan ekonomiler için tahminini yine düşürerek, 2014 büyüme beklentisini Haziran'daki yüzde 5.6'dan yüzde 5.3'e indirdi.

Türkiye için büyüme tahmini yüzde 3.5

Dünya Bankası raporunda göre Türkiye'nin 2013'te 4,3 büyüyeceği tahmin edilirken, 2014'te 3,5 ve 2015'te 3,9'luk bir büyüme öngörüldü. Avrupa ve Orta Asya bölgesi özelinde geçen yıllardaki ihracat rakamlarına da atıfta bulunan raporda, Türkiye'nin ihracat rakamlarının Rusya'ya göre yüksek seyrettiği bildirildi.

Küresel ticaretteki toparlanmaya rağmen, Avrupa ve Orta Asya bölgesinin ihracat performansında, geçen yıllarda dalgalanma oluştuğu belirtilen raporda, "Rusya'da ihracattaki büyüme oranları zayıf kalsa da Romanya, Litvanya ve Türkiye'nin ihracat rakamları ise oldukça yüksek gerçekleşti. Türkiye, Güney Kafkasya'dan Çin ise Orta Asya'dan ihracat için en başta gelen destinasyon olmaya devam ediyor" değerlendirmesi yapıldı.