D-8 Gözetim Komitesi Toplantısı başladı
Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya ve Türkiye'nin yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması'nın uygulanması hususları ele alındı
ANKARA - Sekretaryası 2 yıldır Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan D-8 Gözetim Komitesi'nin 3'üncü toplantısı Ankara'da başladı.
Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye'nin yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması'nın uygulanmasına ilişkin hususlar ele alındı.
Ticaret alanında işbirliği kapsamında, D-8 Üyesi Ülkeler Arasında Tercihli Ticaret Anlaşması 13 Mayıs 2006 tarihinde Endonezya'nın Bali şehrinde düzenlenen D-8 Beşinci Zirve Toplantısı sırasında imzalandı.
D-8 Tercihli Ticaret Anlaşmasının fiilen yürürlüğe girmesi için üye ülkelerin taviz listelerinin D-8 Sekretaryasına sunulması ve iç hukuk prosedürlerinin tamamlanması gerekiyor.
Bu anlamda 16-17 Haziran 2014 tarihlerinde ikinci D-8 Ticaret Bakanları Konseyi Toplantısı'nın gerçekleştirilmesi planlanırken, anılan tarihe kadar Tercihli Ticaret Anlaşması taraflarının iç prosedürlerini tamamlamaları bekleniyor.
Bu arada toplantı kapsamında Gözetim Komitesi Dönem Başkanlığı 2 yıllık bir süre için Pakistan'a devredildi.
Toplantı yarın sona erecek.
D-8 nedir?
Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye'den oluşan D-8, üye ülkeler arasında kalkınmaya yönelik işbirliğini geliştirmek, ekonomik ve sosyal ilişkileri zenginleştirmek amacıyla 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde yayımlanan "İstanbul Deklarasyonu" ile kuruldu.
D-8'in kurucu şartı olarak değerlendirilebilecek deklarasyonda, ticaret, sanayi, bilgi ve iletişim, finans, bankacılık ve özelleştirme, tarımsal kalkınma, bilim ve teknoloji, yoksullukla mücadele ve insan kaynaklarının geliştirilmesi, tarım, enerji, çevre, sağlık, turizm ve kültür konuları öncelikli işbirliği alanları olarak belirlendi.