Cari açıkta piyasa endişelerini paylaşmıyoruz

Nomura 3 nedenden ötürü Türkiye'nin cari açığı konusunda bir parça daha iyimser olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Nomura tarafından yayınlanan bir raporda gelişmekte olan Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri arasında piyasaların endişe listesinin başında Türkiye'nin cari açık rakamlarının yer aldığı, ancak global büyüme yeniden fiyatlandırılırken pek çok yatırımcının bu eğilimi paylaşıyor olmasının Nomura açısından tuhaf bulunduğu dile getirildi.

Kurum şu 3 nedenden ötürü Türkiye'nin cari açığı konusunda bir parça daha iyimser olduğunu açıkladı:

1 - Net hata noksan rakamları yıllık olarak 10-12 milyar dolar fazla üretmeye devam ediyor. Bu rakamın bir kısmının Türkiye'nin Ortadoğu'ya olan ihracatından kaynaklandığını düşünüyoruz.

2- Türkiye'nin cari işlemler açığı büyük ölçüde bir ticaret fenomeni ve bu durum eski fiyatların etkisinden kaynaklanıyor.

3- Enerji fiyatlarının cari açığa olan etkisi yeniden dengeleniyor.

Carı işlemlerin mevsimsel olarak etkilendiği bir döneme giriyoruz ekonomik faaliyetlerdeki gerileme ve ticari şartlardaki toparlanma cari açık acısından piyasanın alışık olmadığı gelişmelere neden olabilir. Bu açıdan Türkiye'nin 10 yıllık tahvillerinde pozisyon tutmanın karlı olacağına inanıyoruz.

Uzun vadeli resim bir parça daha karışık görünüyor. Yüksek ve ısrarcı enflasyon rekabet getirebilir ancak Türkiye'nin mali politikaları ve yapısal reform iştahı adeta bir lütuf gibi.  Bu nedenle bizim açımızdan global ekonomide Türkiye'nin cari işlemler açığından daha önemli sorunlar olduğuna inanıyoruz.