Bu ülkede para kazanmanızı sağlayabiliriz
Türk İngiliz İş Forumu'nda konuşan Maliye Bakanı Şimşek, yeni teşvik sistemi hakkında bilgi verdi.
İSTANBUL – Türkiye ve İngiltere'nin birlikte yapabileceği çok fazla iş olduğunu ifade eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Ticaret hacmini ikiye katlamak hedefimiz var. Buna kolay erişilebileceğimizi düşünüyorum. Bu ülkede para kazanmanızı sağlayabiliriz" dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu DEİK/Türk-İngiliz İş Konseyi tarafından düzenlenen "Türk İngiliz İş Forumu"nun açılışında konuşan Şimşek, Türkiye'de cari açığın oldukça geniş olduğunu, fakat daralmaya başladığını kaydetti.
Cari açıktan enerjinin çıkartıldığında rakamın daha mütevazi olduğunu ifade eden Şimşek, enerjiyi çıkarmanın da mümkün olmadığını, bunun da gerçeğin bir parça olduğunu ifade ederek, "Cari açık geniş, ancak daralmaya başladı. Bu ciddi bir meydan okuma. Çünkü çok düşük tasarruf oranına sahibiz. Tasarruf oranını mutlaka yükseltmemiz gerekiyor" dedi.
Türkiye ve İngiltere'nin birlikte yapabileceği çok fazla iş olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye'nin kendini yeniden dengeye kavuştururken, daha uzun vadede sürdürülebilir yüksek büyüme oranlarını belirli bir çerçeveye oturturken, herkesin buna katkısı olacağına inandığını dile getirdi.
Şimşek, kısa ve orta vadede işlerinin, mutlaka cari açığı yönetmek ve sürdürülebilir bir şekilde kapatmak olduğunu vurguladı. Bu konuda kısa vadedeki risklere dikkati çeken Şimşek, "Yükselen petrol fiyatları, jeopolitik bir takım zorluklar ve Euro bölgesindeki sorunlar da bize yardımcı olmuyor tabi ki" şeklinde konuştu.
"100 pound yatırım yaparsanız, 116 pound destek alıyorsunuz"
Türkiye'nin yeni teşvik sistemi açıkladığından bahseden Şimşek, cari açığın azaltılmasında olumlu etkisi olacağını düşündükleri teşvik paketinin, yatırımcılar açısından da son derece mantıklı kaynak tahsisini ortaya koyduğunu kaydetti.
Şimşek, "Bizim stratejik yatırımlar dediğimiz bir sınıfımız var. Türkiye'nin neresinde, ne yatırım yapacak olursanız olun, eğer ki Türkiye'de, yüzde 50'si Türkiye'ye ihraç edilen bir ürün üretirseniz ve buna bir yüzde 50'lik katma değer yaratırsanız, kurumlar vergisini yüzde 2'ye düşürüyoruz ve 7-12 yıl arasında tamamen çalışanların primlerini ve gelir vergilerini biz ödüyoruz. Türkiye'de 100 pound yatırım yaparsanız, 116 pound'luk destek alıyorsunuz. Mesela, Güneydoğu, Doğu Anadolu'da yatırım yaparsanız bunu kat be kat geri alıyorsunuz" dedi.
"Bu ülkede para kazanmanızı sağlayabiliriz"
Türkiye'de yenilenebilir enerji alanında da yatırım fırsatları olduğuna işaret eden Bakan Şimşek, yıllık 4-5 milyar dolarlık bu tür yatırımlar yapılması gerektiğini, ayrıca 18 milyon eğitim alan öğrenci bulunduğunu, bu açıdan bakıldığında eğitimde de yatırım fırsatları olduğunun altını çizdi.
Türkiye'de bulunan İngiliz şirket sayısının 2 bin 200 olduğuna işaret eden Şimşek, bunu ikiye katlamayı umduklarını belirterek, "İngiltere'nin yenilikçi bir ekonomisi, güçlü sanayi tabanı var. Türkiye'de genç, dinamik, maceracı nüfus var. Bölge zaten fırsatlarla dolu. Birlikte yapabileceğiz çok iş var. Ticaret hacmini ikiye katlamak hedefimiz var. Buna kolay erişilebileceğimizi düşünüyorum. Bu ülkede para kazanmanızı sağlayabiliriz" dedi.
"İki ekonomi arasındaki farklılıkları gördüm ve çok etkilendim"
İngiliz Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini belirterek, "Türkiye, AB'yi yenileyecektir, canlandıracaktır diye düşünüyorum" dedi. İngiliz ekonomisinin yavaş büyüdüğünü, bu nedenle İngiliz yatırımların mutlaka yurt dışına açılmak zorunda olduğunu belirten Green, "İki ekonomi arasındaki farklılıkları gördüm ve çok etkilendim. İngiliz yatırımcılar Türkiye, Türk yatırımcıların da İngiltere'de yatırım yapmasını istiyoruz. Gidilecek ilk yerin Türkiye olduğunu söyleyebiliriz. İngilizler Türkiye'nin farkına varmaya başladı. Türkiye kültürel anlamda da önemli bir vitrin" dedi.
"Liderliğin Türkiye'si"
DEİK/Türk-İngiliz İş Konseyi Başkanı Suzan Sabancı Dinçer de İngiltere'nin, Türkiye'nin değerini anlama konusunda hayli mesafe kat ettiğini söyledi. Yeni Türkiye'nin uygulamaların ve liderliğin Türkiye'si olduğunu belirten Dinçer, "Söz vermelerin değil, verilen sözlerin tutulduğu Türkiye'dir. Türkiye ekonomisi güçül bir rüzgardır ve bu rüzgarı erken yakalayan kazançlı çıkacaktır" diye konuştu.
Türkiye ve İngiltere'nin birçok uluslararası konuda ve küresel sorunlarda yakın ilişkilere ve ortak yaklaşımlara sahip olduğunu ifade eden Dinçer, "İçinde bulunduğumuz dönemde, her iki ülke için pozitif bir ivme ve büyüme fırsatları söz konusu. bu pozitif ivmeyi sürdürülebilir, kalıcı, uzun vadeli işbirliğine dönüştürmeye ihtiyacımız olduğuna inanıyorum" dedi.
"Dar zihniyeti bertaraf etmek durumundayız"
Dinçer, Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaretin 2011 yılında 14 milyar dolara yükseldiğine işaret ederek, "Bu verilerin gelecekte daha da iyi olacaktır. İki ülke arasında karşılıklı ticaret ve yatırımı geliştirmek olacaktır hedefimiz. Türkiye, önemli işlerde adımlar atmayı sürdürecektir ve burada heyecan verici piyasaları görebilirsiniz. Yeni Türkiye konusunda önemli şeyler göreceksiniz. Özellikle İngiliz yatırımcılar, destekleri gördükleri zaman önemli adımlar atabilecek. Aynı zamanda da 'dar' zihniyeti bertaraf etmek durumundayız" diye konuştu.
(ANKA)