‘Barışalım’ deyip vergi ödemeyenlere takibat
2014 bütçesinin Genel Kurul görüşmeleri tartışmalı başladı. Maliye Bakanı Şimşek Varlık Barışı konusunda uyardı: Bildirimde bulunup tahakkuk eden vergisini ödemeyenler hakkında takibat işlemi yapılacak
Canan SAKARYA
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Varlık Barışı kapsamında bildirimde bulunup tahakkuk eden vergisini ödemeyenler hakkında takibat işlemleri yapılacağını açıkladı.
2014 Yılı Bütçesinin Meclis Genel Kurulu’nda 11 gün sürecek olan görüşmeleri başladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sunumu ile başlayan bütçe görüşmelerinin ardından liderlerin katıldığı oturumda 2014 bütçesinin tümü üzerindeki görüşmeler yapıldı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Genel Kurul’a yaptığı kapsamlı sunuşta yurtdışındaki varlıkların ekonomiye kazandırılmasına ve kayda alınmasına imkan sağlayan Varlık Barışı kapsamında 30 Kasım itibariyle 69.8 milyar lira varlık bildiriminde bulunulduğunu 1.4 milyar lira vergi tahakkuk ettirildiğini belirterek, “Yaklaşık 10.8 milyar TL tutarındaki varlık için 217 milyon TL vergi tahsil edilmiştir. Bildirimde bulunup tahakkuk eden vergisini ödemeyenler hakkında gerekli takibat işlemleri yapılacaktır” dedi. Şimşek, 2013 yılında yüzde 3.6 civarında bir büyüme tahmin ettiklerini belirterek, bu oranın 2013-2015 OVP’sinde öngörülen yüzde 4’ün bir miktar altında, ancak Çin hariç gelişmekte olan ülkeler için öngörülen yüzde 3.2’nin üzerinde olduğunu belirterek, “Olumsuz dış konjonktür ve sıkılaşan finansal koşullar göz önünde bulundurulduğunda iyi bir performanstır” dedi.
Cari açık en önemli sorun
Şimşek, işlenmemiş gıda ve tütün ürünleri fiyatlarındaki artış ile TL’deki değer kaybı nedeniyle yüksek seyreden enflasyonun temmuz ayından itibaren düşüş eğilimine girerek, 2013 yılı Kasım ayında yüzde 7.3 oranında gerçekleştiğini hatırlatarak, sıkı para politikası ve makro ihtiyati tedbirlerin etkisiyle enflasyonun yıl sonunda yüzde 6.8’e, önümüzdeki yıl ise yüzde 5.3’e gerilemesinin beklendiğini söyledi.
Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarından birisinin cari açık olduğunu kaydeden Şimşek, makro finansal istikrarı korumak için cari açığı kontrol edilebilir seviyelerde tutmak gerektiğini söyledi. Şimşek, küresel ekonomideki zayıf büyüme, AB’deki resesyon, Ortadoğu’da yaşanan jeopolitik gerginlikler ile yüksek seyreden petrol fiyatlarının cari açığı olması gerekenden daha yüksek bir seviyeye çıkardığını bildirdi. Cari işlemler açığında en önemli kalemin enerji ithalatı olduğunu ifade eden Şimşek, eylül ayında 12 aylık enerji ithalatının 56.9 milyar dolar ile cari açığın neredeyse tamamına denk geldiğini söyledi.
‘Her türlü belgeyi Sayışay’a sunduk’
Tartışma konusu olan Sayıştay raporları konusunda da açıklamalarda bulunan Şimşek, Sayıştay denetiminin kamu idarelerinin faaliyetlerine değer kattığını belirtti. Şimşek, “Hesap verme sorumluluğu çerçevesinde 2012 yılında her türlü defter, belge ve tabloları Sayıştay’a sunduk. Aynı zamanda sunduğumuz tabloların dayanağı olan mali işlemlere ilişkin yaklaşık 25 milyon yevmiye kaydını da elektronik ortamda Sayıştay ile paylaştık. Ayrıca, mali işlemlere ait tüm harcama belgelerini muhasebe birimlerinde denetime hazır bulundurduk. Sayıştay da bu defter, tablo, belge ve verileri kullanarak denetim faaliyetlerini yürütmüş ve raporları Meclis’e sunmuştur. Kamu zararlarına ilişkin tespitleri içeren raporlar ise mevzuat çerçevesinde yargıya intikal ettirilecektir” dedi.
5 milyar lira özelleştirme gelir taksiti var
Şimşek, Sayıştay’ın denetim yapmadığı şeklindeki iddiaların hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. 2014 yılı bütçesi büyükleri hakkında bilgi veren Şimşek, vergi dışı gelirler arasında yer alan özelleştirme gelirleri için önümüzdeki yıl 6.9 milyar lira öngördüklerini belirterek, “Bu gelir tahminimiz oldukça muhafazakardır. Zira bugün itibariyle kesinleşmiş yaklaşık 5 milyar TL’lik özelleştirme gelir taksiti vardır” dedi. 2014 bütçesinin bir seçim bütçesi olmadığını, gelir kaynaklarına dayanan ve giderleri kontrol altında tutan bir bütçe olduğunu vurgulayan Şimşek, 2014 yılında vergi gelirlerinin yüzde 22.5’inin eğitime harcanacağını bildirdi. Şimşek, kamu yatırım harcamalarına, 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13.1 oranında artışla yaklaşık 44.3 milyar lira ödenek ayırdıklarını belirterek, son 11 yılda kamu yatırımlarının ortalama tamamlanma süresini kısalttıklarını 8.5 yıl olan kamu yatırım stokunun tamamlanma süresinin 2013 yılında 3.7 yıla düşürüldüğünü söyledi.
Reel sektöre 11.9 milyar TL destek
Şimşek, 2014 yılında reel kesime yönelik toplam destekleri bir önceki yıla göre yüzde 16.1 oranında artırarak 11.9 milyar liraya yükselttiklerini belirterek, işveren prim teşviki için 8.4 milyar lira, ihracat desteği için 854 milyon lira kaynak ayrıldığını söyledi. Bireysel tasarrufların artırılması konusunda yapılan çalışmalara değinen Şimşek, bireysel emeklilikte devlet katkısı sisteminin uygulamaya girdiği 2013 yılı başından bu yana bireysel emeklilik sistemi katılımcı sayısının 882 bin kişi artarak 4 milyon kişiye, katılımcıların fon tutarının ise 4.8 milyar TL artarak 25.3 milyar TL’ye ulaştığını belirtti.
Bahçeli konuşmadı, bütçeyi yerinden izledi
2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı Raporu’nda BDP’nin muhalefet şerhinde yer alan “Kürdistan” ibaresi nedeniyle bütçenin ilk günündeki konuşmasını iptal eden MHP lideri Devlet Bahçeli, Genel Kurul Salonu’nda bütçe görüşmelerini izledi.