Banka dışı finans sektörünün işlem hacmi yüzde 76 arttı
Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman, Varlık Yönetim ve Tasarruf Finansman Şirketleri’nin 2024 yılı ilk çeyreği itibarıyla 3 aylık konsolide verilerini açıkladı.
FKB’nin temsil ettiği beş sektörün 2024 yılı 3 aylık konsolide verilerine göre; işlem hacmi 401 milyar TL, aktif toplamı 737 milyar TL, özkaynak büyüklüğü 130 milyar TL, müşteri sayısı ise 5,9 milyon olarak gerçekleşti.
Finansal Kurumlar Birliği’nin temsil ettiği sektörlere yönelik değerlendirmelerde bulunan Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı; “Bundan 10 yıl önce yola çıkan Birliğimiz; temsil ettiği sektörlerin taşıdığı yüksek potansiyeli ekonomik faydaya dönüştürmek amacıyla sürdürdüğü çalışmalarını artırarak devam ettirmektedir.. Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman, Varlık Yönetim ve Tasarruf Finansman şirketlerimiz, yılın ilk 3 ayında yakaladıkları büyüme oranlarıyla Türkiye ekonomisine katkı sunmaya devam etti. Finansal sistemin sağlıklı işleyebilmesi ve gelişebilmesi için çatımız altındaki 5 sektördeki, 124 şirketle finansmana erişimi kolaylaştırmak için kamu otoritesinden beklediğimiz ve sektörümüzün önünü açacak bir kısım yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi ile sektörümüzün finans ekosistemi içindeki payının gelişmiş ekonomilerdeki seviyelere çıkarılması önümüzdeki süreçte en büyük hedefimiz olacaktır” diye konuştu.
İlk 3 aylık verilerde özkaynaklardaki artışlar öne çıkıyor...
Emre Ballı, FKB’nin temsil ettiği sektörlerin 2024 yılının ilk çeyrek finansal performanslarına ilişkin şu bilgileri paylaştı; “Öncelikle 2024 yılının 3 aylık verileri ışığında, FKB bünyesindeki sektörlerin mali verilerinde artışlar görüldüğüne dikkat çekmek isterim. Bankacılık dışı finans sektörü şirketlerinin, geçen yılın aynı dönemine göre; işlem hacminin yüzde 76, aktif büyüklüğünün yüzde 68,9, özkaynaklarının ise yüzde 100,3 büyüdüğünü görmekteyiz. Özellikle Tasarruf Finansman sektörümüz Mart 2024 tarihi ile geçen yılın aynı dönemi kıyaslandığında özkaynaklarında, işlem hacminde ve aktif büyüklüğünde kayda değer artışlar yaşadı. Sektörün özkaynakları yüzde 420,4 yükseliş ile 13,7 milyar TL’ye, işlem hacmi yüzde 236,1 büyüme ile 46,8 milyar TL’ye, aktif büyüklüğü ise yüzde 180,5 artış ile 35,4 TL’ye yükseldi. Faktoring sektörümüzün de özkaynaklarındaki yüzde 114,1'lik artış göze çarptı. Sektörün özkaynakları bu yükselişle Mart 2024'te 40,2 milyar TL'ye ulaştı. İşlem hacmi ise yine aynı dönem kıyaslandığında yüzde 61,5'lik artışla, 253,1 milyar TL'yi buldu. Finansman sektörümüz de; geçen yılın aynı dönemine göre işlem hacminde yüzde 87,5'lik artış kaydetti. Sektör bu yükselişle işlem hacmini, 65,8 milyar TL’ye çıkardı. Sektörün alacakları yüzde 95,4 oranında artarak 134,4 milyar TL’ ye ulaştı. Finansal Kiralama sektörümüz de yine diğer sektörlerimiz gibi özkaynaklarındaki artış ile dikkat çekti. Sektörün özkaynakları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81,9 oranında artarak yaklaşık 46 milyar TL oldu. Diğer yandan; Varlık Yönetim şirketlerimizin aktif büyüklüğü yüzde 104,2 yükseliş ile 20 milyar TL’yi aştı. Sektörün özkaynakları ise yüzde 72,1 artarak, 10,6 milyar TL olarak kaydedildi.”