AB, Türkiye büyüme tahminini yüzde 3'e çıkardı

Avrupa Komisyonu, euro bölgesi ekonomisinin daralmaya devam edeceği görüşünde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa Komisyonu, daha önce bu yıl resesyondan çıkmasını öngördüğü euro bölgesi ekonomisinin daralmaya devam edeceğini tahmin ederken, Türkiye için 2013 büyüme tahminini yüzde 2.9'dan yüzde 3'e yükseltti.

Dünya ekonomisinin beşte birini temsil eden ve 17 ülkeden oluşan euro bölgesinde daralmanın büyümeye dönmesi için 2014'ü beklemek gerekiyor.

Avrupa Komisyonu Kasım ayında euro bölgesi için bu yıl yüzde 0.1 olarak öngördüğü ekonomik büyümeyi yüzde 0.3 daralma olarak revize etti. Gelecek yıl için büyüme tahmini ise yüzde 1.4 olarak açıklandı.

Komisyon buna karşılık Türkiye'nin bu yıl yüzde 3 büyümesini beklerken, yine Kasım ayında yüzde 3.7 olarak açıkladığı Türkiye'nin 2014 gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme tahminini de yüzde 3.8'e yükseltti.

Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan rapora göre Türkiye'nin hem bu yıl hem de 2014'te Avrupa Birliği'ne aday ülkelerin ortalamasından hızlı büyümesi bekleniyor.

Komisyon tahminlerine göre Avrupa Birliği adayları arasında yer alan Hırvatistan, Makedonya, İzlanda, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye'nin bu yılki büyüme ortalaması yüzde 2.6, gelecek yıl ise yüzde 3.7 olacak.

Komisyonun tahminlerine göre Türkiye'de cari açığın GSYH'ya oranının bu yıl yüzde 6.6, 2014'te yüzde 7.5 olması bekleniyor.

Kamu borcunun GSYH'ya oranının ise bu yıl yüzde 35.5'e gerilemesi, 2014'teyüzde 34.2'ye inerek birkaç yıldır devam eden düşüş trendinin korunacağı öngörülüyor.