'TTİP anlaşmasında yoksak Gümrük Birliği sürdürülemez'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin TTİP anlaşmasının içinde yer almaması halinde Gümrük Birliği anlaşmasının sürdürülemez hale geleceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşmasının (TTİP) içinde yer almaması halinde  Gümrük Birliği anlaşmasının sürdürülemez hale geleceğini belirterek, "Bir yolunu bularakTTİP anlaşmasında olacağız. Farklı birkaç formül üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Zeybekci, Gümrük Birliği ve ABD ile AB arasında sürdürülen TTİP görüşmelerine ilişkin soruları yanıtladı.

AB hedefinin 50 yıllık stratejik bir hedef olduğunu ifade eden Zeybekci, "AB'ye tam üyelik sürecinde en önemli mesele, şartların yerine getirilerek sürecin tamamlanmasıdır. Tam üyelik sonrasında bir detay haline geliyor" diye konuştu. 

Türkiye'nin, AB ile 4-5 yılda tam üyelik beklentisiyle Gümrük Birliği anlaşmasını imzaladığını anımsatan Zeybekci, "Türkiye Gümrük Birliği'nin hiçbir karar ve istişare mekanizmasında yer almıyor. AB karar alıyor ve Türkiye yüzde yüz itaat ediyor. Bu kabul edilemez. Ancak bunu sıhhatli değerlendirmek için o günün şartlarından bakmak lazım. Bütün bunlara rağmen Türkiye bu anlaşmadan kazançlı çıkmıştır. Bu anlaşmanın en büyük sıkıntısı AB'nin 3'üncü ülkelerle yaptığı anlaşmalardır. AB 10 yıl önce Cezayir'le serbest ticaret anlaşması (STA) imzalamış, biz daha masaya oturamadık" değerlendirmesinde bulundu.

 Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi gerektiğini bütün kayıtlara geçirdiklerini anlatan Zeybekci, "Bu resmi kayıtlara girdi. Başlıkları da ortaya koyduk. AB bir ülkeyle STA imzaladığında biz de otomatik olarak devrede olmayı kabul ettiğimizi belirttik. Benim katıldığım 4 tur görüşme oldu, teknik ekiplerin katıldığı görüşmelerin sayısı ise 10'u buldu" ifadelerini kullandı.

"Birkaç formül üzerinde çalışıyoruz" 

Zeybekci, bu noktada karşılarına TTİP'in çıktığını belirterek, şöyle konuştu:

"TTİP, sadece bir STA değil, bu bir ekonomik entegrasyon. İçinde siyasi ve kültürel entegrasyonu da barındırıyor. Dünya ticaretinin yüzde 50'sini içine alıyor. TTİP devreye girdiği anda aynı şeyi yaşayacağız, ABD, AB'den elde ettiği hakların aynısını Türkiye'den de elde etmiş olacak. Türkiye, bu şekildeki bir ticari işgale sessiz kalamaz. TTİP anlaşması hayata geçtiğinde biz o anlaşmada yoksak korkarım Gümrük Birliği anlaşması sürdürülemez hale gelecek. Biz bunu istemiyor ve kabul etmiyoruz. Bir yolunu bularak TTİP anlaşmasında olacağız. Farklı birkaç formül üzerinde çalışıyoruz."

Zeybekci, AB'nin Dünya Bankası'na yaptırdığı çalışmada Türkiye'nin Gümrük Birliği konusunda yüzde yüzde haklı olduğunun teyit edildiğini de sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir