'OVP tekrar gözden geçirilmeli'
Kişi başına düşen milli gelirde 10 bin dolara çakılı kalındığını söyleyen ATSO Başkanı Budak, Orta Vadeli Plan'ın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti
ANTALYA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolarda çakılı kaldığını belirterek, "10 bin doları geçmek için kendimizi yenilemek zorundayız, orta gelir tuzağından çıkmamız lazım" dedi.
ATSO'nun nisan ayı olağan meclis toplantısında konuşan Budak, ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Oda olarak kredi kartları ve kredi faiz oranlarıyla ilgili bir çalışma yaptıklarını kaydeden Budak, özellikle vergi gelirlerinin bundan etkilendiğini söyledi.
"Ekonomideki daralma kredilere de yansıdı"
Kredili konut satışlarında yüzde 40'a varan daralma kaydedildiğini anlatan Budak, Türkiye ekonomisinde piyasanın canlanması, yani iç talep krediye bağlı olduğu için ekonomideki daralmanın kredilere de yansıdığını ifade etti.
Kredi kartlarındaki taksit sınırlamasının elektrik elektronik sektöründen kuyumculuk sektörüne, mobilyadan seyahat sektörüne, hatta market ve sağlık sektörüne kadar tüm sektörlerde etkili olduğunu belirten Budak, ekonomide meydana gelen bu durgunluğun ekonomistler tarafından iyi irdelenmesi gerektiğini bildirdi.
2013 ekim ayında açıklanan Orta Vadeli Plan'ın o günkü koşullar düşünülerek hazırlandığını dile getiren Budak, "Ekonomi yönetimi o dönem haklıydı, çünkü bu ülkenin en önemli sorunlarından biri cari açık, bütün bu önlemler de onun için alınmıştı. Ancak geldiğimiz noktada kredi kartı harcamalarındaki düşüş ortada. O yüzden bu planın tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.
"Çek kullanımı azaldı"
Kredi kartının sadece tüketiciler tarafından kullanılmadığını özellikle anamal ve hammadde satan sanayicinin de kartla alışveriş yaptığını kaydeden Budak, 2011 yılında Çek Kanunu'nda yapılan değişiklikten sonra kredi kartları ve senede dönüldüğünü ve çek kullanımının azaldığını dile getirdi.
Sanayisiz büyümenin mümkün olamayacağını, orta gelir tuzağına düşmemek için büyümeyi yüzde 3-4 aralığına hapsetmemek için siyasi reformların kararlılıkla yürütülmesi gerektiğini ifade eden Çetin Osman Budak, reformların başında da demokratik kazanımların geldiğini kaydetti.
"Orta gelir tuzağından çıkılmalı"
Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 2008 yılında 10 bin doları geçtiğini, fakat o yıldan bu yana aynı seviyede çakılı kalındığını belirten Budak, 10 bin doların geçilmesi için Türkiye'nin kendi kendini yenilemesi ve orta gelir tuzağından çıkması gerektiğini bildirdi.
Budak, şöyle konuştu:
"Bizim yaptığımız üretime bakın, bir de dünyanın gittiği yere"
"Nedir bu orta gelir tuzağı? Bir anda 10 bin dolara çıkabiliyorsunuz. Neyle çıkıyorsunuz? Yatırımlarınız sanayiye dönüşüyor. İlk yatırım şekli kaba sanayi, ikinci düzeye de tarım ve madencilikle atlanıyor. Sonraki düzey hafif sanayi. Kilogramı 1,5 dolar olan Türkiye ihracatının tablosu bu. Kimya, otomotiv, optik ve benzeri sektörler. Buradan atlamanın yolu neydi? Güney Kore örneği diye bir model de var burada aslında. Buradan atlamanın yolu bilişim, biyoteknoloji, nano teknolojisi gibi sektörler. Nano teknolojiyle üretilen tekstile bile geçti dünya. Hollanda, inovatif bir çalışmayla fosforlu malzemeyle asfaltı karıştırmış ve yollarını donatmış. Yolların aydınlatılmasında bunu kullanacağını ilan etti bütün dünyaya. Yani enerji fakiri Hollanda yollarının aydınlatılmasına böyle bir çözüm bulmuş. Önümüzdeki dönemde böyle dünyayı değiştiren projeler olacak. Şimdi bizim yaptığımız üretime bir bakın, bir de dünyanın gittiği yere bakın."
Kış enflasyonunun sebebi Antalya mı?
Tarım sektöründe üreticilerin para kazanmadığını, Antalya hal verilerinin bunun ispatı olduğunu söyleyen Budak, mart ayında ürün fiyatlarının geçen yılın aynı ayına göre ortalama yüzde 12,7 oranında azaldığını söyledi.
TÜİK verilerine göre kış aylarında enflasyonun baş suçlusunun Antalya olduğunu, çünkü enflasyonun sebze fiyatları nedeniyle yükseldiği algısının yaratıldığını kaydeden Budak, "TÜİK verilerine göre domates ve patlıcan yüzde 13,6, sivri biber yüzde 18 artmış. Burada ne üretici kazanıyor, ne tüketici. Alın size bir yapısal sorun daha. Bunun mutlaka ele alınması gerekiyor" diye konuştu.