'Moodys'in yorumlarını kaale almıyoruz'
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Moody's açıklamasına, "Türkiye ile ilgili dokuz tane endişe belirtmiş, bir tanesi Türkiye ekonomisiyle ilgili değil. Biz onlara, 'Yaptığınız bu yorumları ülke olarak kaale almıyoruz' diyoruz" diyerek tepki gösterdi
DENİZLİ - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye ile ilgili dokuz endişe belirttiğini dile getirerek, "Bir tanesi Türkiye'nin ekonomisi ile ilgili değil. Onun için biz onlara, 'sizin yaptığınız bu yorumları biz ülke olarak kale almıyoruz' diyoruz" dedi.
Zeybekci, 20. Geleneksel Kaledavaz Yağlı Pehlivan Güreşleri ve Biber Festivali'nin açılışına katıldı. Burada yaptığı konuşmada geride bıraktığımız cumhurbaşkanlığı seçimi ve Türkiye ekonomisine dair önemli açıklamalarda bulunan Zeybekci, Moody's'in Türkiye'deki politik gerginlik ve belirsizliğin 2015 seçimlerine kadar devam edeceği yönündeki değerlendirmelerine sert tepki gösterdi.
Moody's'in açıklamalarında yer verdiği endişelerin hiçbirinin Türkiye ekonomisiyle ilgisi olmadığını vurgulayan Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Türkiye ile ilgili dokuz tane endişe belirtmiş, bir tanesi Türkiye'nin ekonomisi ile ilgili değil. Onun için biz onlara, 'Sizin yaptığınız bu yorumları biz ülke olarak kale almıyoruz' diyoruz. 30 Mart seçimlerinden önce bunlar Türkiye'nin büyüme ve ekonomik göstergeleri ile ilgili 'Türkiye aşağıya gidecek' diyorlardı. O zaman biz bir söz söyledik. 'Yılın ikinci yarısının başında bugün aşağıya doğru ibresini gösterenler, tıpış tıpış o sözlerini geri alacaklar, Türkiye'nin bütün göstergelerini yukarı revize edecekler' dedim. Sırayla hepsi de yaptı, Allah'a şükür. Yani hepsi de istemese de biraz gönülsüz de olsa Türkiye'nin göstergeleri hep yukarı yönde revize ettiler. Türkiye'nin göstergeleri hep yukarıda olacak" dedi.
Zeybekci'nin tepkisini çeken Moody's açıklaması:
En azından Haziran 2015'teki parlamento seçimlerine kadar etkili olacak mevcut politik tansiyon ve belirsizlik nedeniyle cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarının Türkiye'nin temel ekonomik ve kurumsal kredi zorluklarını çözme olasılığı yok. Cumhurbaşkanlığı seçiminin kredi notuna etkileri ağustos sonunda yeni başbakan atanmadan ve AKP'nin iç dinamiklerini belirleyecek olan parlamento seçimleri gerçekleşmeden tam anlamıyla netleşmeyecek. Politik görünüm istikrara kavuşana kadar ülkenin yapısal reform gündemi aksayabilir ve bu ülkenin ekonomik zorlukları ve dış kırılganlıklarının belirgin olduğu bir dönemde Türkiye'yi uluslararası piyasalardaki potansiyel dalgalanmaların etkisine maruz bırakabilir.Bu yıl büyümenin geçen yılki yüzde 4'ün altında yüzde 3 olmasını bekliyoruz.