'İç tüketimdeki artışta hassas olcağız'

Babacan, ihracatçıların 160 milyar dolarlık hedefin de üzerine çıkması halinde yüzde 4'ün üzerinde büyüme yakalanabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ihracat için konulan hedefin aşılması halinde ekonominin bu yıl yüzde 4'ün üzerinde büyüyebileceğini söyledi.

Babacan İstanbul'da Eximbank merkez binasının açılış törenine yaptığı konuşmada, "İhracatımız OVP'deki gibi 158 milyar doların üzerine çıkarsa, ya da ihracatçılarımızın kendisi için koyduğu 160 milyar dolarlık hedefin de üzerine çıkarsa ve buradan da ilave büyüme gelirse, bu şekilde yüzde 4'ün de üzerinde gidecek bir büyümeye de açığız" dedi.

Babacan, 2013 yılı için OVP'de ilan ettikleri büyüme tahmininin yüzde 4 olduğunu belirterek, "Farklı büyüme tahminleri olabilir ama bu işin resmi olan rakam yüzde 4'tür.Bunun yarısının iç tüketimden yarısının da dış talepten geleceğini bekliyoruz. İçeriyle dışarının daha dengeli olduğu büyüme kompozisyonu bekliyoruz" dedi.

Ölçüsüz bir şekilde kredi artışına dayanan bir iç tüketimi de kontrol etmek için gerektiğinde gerekli adımları atacaklarını belirten Babacan, "Bir yandan Merkez Bankası, bir yandan BDDK, bir yandan hükümetimiz özellikle iç tüketimdeki artışın ölçülü olması konusunda hassas olacak" dedi.

Exımbank'tan 30 milyar dolar finansman hedefi

Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan da yaptığı konuşmada, ihracatın gelişmesi için mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi ve de yeni pazarların geliştirilmesi amacıyla çalıştıklarını belirterek, "Türk Eximbank, 2012 yılında ihracata sağladığın akdi kredi ve ihracat kredi sigortası imkanlarını yüzde 77oranında artırarak 22 milyar dolara çıkarttı. 2013 yılında ise toplam finansman desteğinin 30 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor" dedi.

Kaplan, 2012'de Türk Eximbank'ın tek başına Türkiye ihracatının yüzde 14.5'ini finanse ederken, bu oranın 2013yılında yüzde 19'a ulaşmasının beklendiğini kaydetti.