'Faiz artışı reel kesmi vurur'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Sanayicinin, üreticinin, KOBİ'nin faiz artışından etkilenmemesi mümkün değil. Çünkü finansman maliyetinin arttığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, faiz artışının reel kesimin finansman maliyetlerini yükselteceğini belirterek, "Söz konusu maliyetin geçici olacağına ve belli bir süre sonra kurun da faizin de tekrar makul seviyelere geleceğine inanıyoruz" dedi. 

Işık, yaptığı açıklamada, gelişen piyasaların Amerikan Merkez Bankasının (Fed) parasal sıkılaştırma politikalarından etkilenmemelerinin mümkün olmadığını söyledi.  

İstanbul merkezli 17 Aralık operasyonunun, bu etkinin dalga boyunu yükseltecek bir zamanlamayla yapıldığını ifade eden Işık, "Bunun sonucunda Merkez Bankası faiz arttırmak zorunda kaldı. Şimdi sanayicinin, üreticinin, KOBİ'nin faiz artışından etkilenmemesi mümkün değil. Çünkü finansman maliyeti artıyor. Finansman maliyeti artınca ya bunu ürününe yansıtacak ya da karlılık varsa düşecek. Dolayısıyla bunun reel kesime bir maliyeti oldu" değerlendirmesinde bulundu. Işık, "söz konusu maliyetin geçici olacağına ve belli bir süre sonra kurun da faizin de tekrar makul seviyelere geleceğine inandıklarını" ifade etti. 

İstanbul merkezli operasyonu "başarısız bir darbe girişimi" olarak nitelendiren Işık, operasyonun ardından hükümetin düşeceği beklentilerinin gerçekleşmediğini belirtti. Işık, "Bir demokraside bakanı, ancak Cumhurbaşkanı ile birlikte Başbakan belirler. Milletvekilini ise sadece millet belirler, o da sandıkta belirler. Sen; sandığın, milletin iradesini hangi yetkiyle eline aldın da milletvekilini belirlemeye çalışıyorsun?" dedi. 

Gelecek açısından iyimser olduğunu belirten Işık, Türkiye'de demokrasi ve ekonominin 17 Aralık sürecinden güçlenerek çıktığını kaydetti. 

"Teknolojide vites büyütmeliyiz"

Ar-Ge ve inovasyon konusunda da görüşlerini paylaşan Işık, şu anda Türkiye'nin düşük ve orta-düşük teknolojiye sahip olduğunu dile getirdi. "Bizim vites büyüterek orta-yüksek ve ileri teknoloji düzeyine geçmemiz gerekiyor" diyen Işık, Türkiye'nin daha fazla marka yaratması ve kendi tasarımlarını geliştirmesi gerektiğini ifade etti.  

Bakanlık olarak Türkiye'nin teknoloji düzeyini yükseltmenin en çok yoğunlaştıkları alan olduğunu anlatan Işık,  "Şu anda benim sorumlu olduğum Bakanlığın, 2014 yılında Ar-Ge'ye, inovasyona, ürün ve süreç geliştirmeye, marka-patent oluşturmaya, endüstriyel tasarıma verdiği nakit desteğin ki bunun önemli bir kısmı hibe, 1 milyar 576 milyon lira. Özel sektörün yaptığı Ar-Ge hariç. Bu çok ciddi bir rakam. Bunun yerinde ve etkin kullanımına çok dikkat ediyoruz" diye konuştu.

"Ciddi destek veriyoruz"

Yatırımcılara yönelik destekler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Işık, çok sayıda ilin 6. bölgeye yönelik teşviklerden yararlandığını hatırlattı. 6. bölgede devletin, yatırımcıya her türlü olanağı sağladığını anlatan Işık, "Hele hele bir de yüksek nitelikli, yüksek teknolojiye dayalı ürün üretmeye yönelik tesis kurmak istersen, daha da ciddi destek veriyoruz. Şimdi devlet olarak biz aslında uzun yıllardır yapılması gerekeni yapıyoruz ama güven ortamı oluşmadığı için yatırımcı gitmeye korkuyordu. Şimdi çok şükür o psikolojik bariyer aşıldı, insanlar şimdi orada yatırım yapmakla ilgili ciddi hazırlıklar yapıyorlar, ciddi yatırımlar da aslında başladı" dedi.