Züccaciyeciler daha fazla ihracat yapmak için vergi indirimi istiyor
Yaklaşık 2.2 milyar dolar dış ticaret fazlası veren züccaciye sektörü, hammadde ve ara malı tedariğinde sıkıntı yaşıyor.
Merve YİĞİTCAN
İSTANBUL - Evden ofis yaşamına kadar günlük hayatta en sık kullanılan ürünlerin tedarikçisi züccaciye sektörü, hammadde ve ara malında 'yerlilik' çıkmazına giriyor. Yerli üreticiyi korumak için alınan ya da alınmaya çalışılan önlemler bu seferde cam, plastik, porselen ürünleri satan zücccaciye firmalarını zorlamaya başladı.
Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan, sektörün sorunları hakkında DÜNYA'ya açıklamalarda bulundu. 437 üyeye sahip ZÜCDER'in bünyesinde üretici, perakendeci, toptancı ve marka sahibi olmak üzere sektörün her katmanından şirketin yer aldığını belirten Erdoğan, çeşitliliğin ortaya çıkardığı sinerjiyle sorunlara birkaç farklı pencereden bakıp ortak çözüm bulma konusunda başarılı olduklarını kaydetti. Züccaciye sektörünün 2015 yılında 2.2 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğine dikkat çeken Erdoğan, bu yıl miktarın daha da artacağını kaydetti. Türkiye'de züccaciye sektörünün tencereden porselene, bardaktan küçük ev aletlerine pekçok kalemde üretim kabiliyetinin olduğuna ve dünyaya sattığına dikkat çeken Erdoğan, üretimde 'yerlilik' konusunda zaman zaman alınan ek vergi kararları ya da açılan soruşturmalarla 'arada kaldıklarını' söyledi. ZÜCDER Başkanı Erdoğan, paslanmaz hammaddesine uygulana gümrük vergisine ilave önlemlerin alınmasının bir süredir gündemde olduğunu hatırlattı. Bununla igili birden fazla soruşturma başlatıldığını söyleyen Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Yerli çelik üreticisi firmanın ilave önlem talep etmesi nedeniyle başlatılan soruşturma, buna karşı çıkan züccaciye sektörünün itirazları nedeniyle önlemsiz kapatıldı. Ancak yeniden bir çalışma başlatılabilir. Paslanmaz hammaddesini doğrudan kullanan sadece züccaciye değil farklı sektörlerden binlerce firma var. Zaten paslanmaz çelikte yüzde 8 vergi var. Ürünü yerli firmadan alacak üretici de dünya borsalarıyla paralel bir fiyattan almak istiyor. Öte yandan yerli çelik üreticisi firmanın sorunları olabilir ve devletin buna önlem alması gerekir. Ancak, bu önlemi alırken yükü ihracatçıların sırtına yüklemekten ziyade çelik üreticisi firmaya daha farklı teşvikler sağlanmalı."
Üretimi olmayan ürünün ithalatına da yaptırım!
Plastik hammaddesini kullanan da binlerce firma olduğuna dikkat çeken Erdoğan, bu alandaki yerli üreticinin kapasiteyi ve çeşitliliği karşılamadığını dile getirdi. Plastik konusunda da birtakım yaptırımlar olduğunu belirten Erdoğan, bunların kaldırılması için de çalışma yaptıklarını dile getirdi.
Diğer yandan ithalat rejiminde de Çin'den gelen hafif porselene ek vergi getirilmeye çalışıldığını hatırlatan Erdoğan, yerli üreticinin hafif porselen üretmediğini, sert porselen ürettiğinde de kendi markasını basmayı şart koştuğunu, üreticilerin de bu anlamda ithalata bir şekilde mecbur kaldığına dikkat çekti.
'ÖTV, üretici ve ihracatçı için dezavantaj'
Sadece ek vergiler değil ÖTV de züccaciye firmalarının gündemlerini meşgul ediyor. Birçok elektrikli küçük ev aletinin satış fiyatı üzerinde ÖTV yükü bulunduğunu hatırlatan Ömer Ertuğrul Erdoğan, "Pırlantadan ÖTV alınmıyor, ancak elektrikli süpürgeden mutfaktaki su ısıtıcısına kadar pekçok elektrikli ev aletinden yüzde 68 ÖTV alınıyor. Bu da üretim ve ihracat yapan firmalar için dezavantaj yaratıyor. Bu alanda Türkiye iyi bir ihracatçı. Birçok yerli marka yurtdışına elektrikli ev aleti ihraç ediyor. Eğer ihracatın kilogramını dolar bazında artırmak istiyorsak bu ürünlerin üretiminin teşvik edilmesi lazım. Çünkü teknoloji üretiliyor" ifadelerini kullandı.
'KDV oranı yüzde 8'e indirilsin'
Ev ve mutfak eşyalarındaki yüzde 18 KDV'nin yüzde 8'e indirilmesini talep ettiklerini söyleyen Ömer Ertuğrul Erdoğan, "Bir bardak çaya baktığımızda, çayın KDV'si yüzde 8, ancak çay bardağının, çay kaşığının yüzde 18. Bu çok doğru görünmüyor bize göre" dedi. Tekstilde yüzde 8'e inen KDV'nin bu sektörü oldukça canlandırdığını ve kayıtdışılığın azaldığını anlatan Erdoğan, "Fiyatlar da ona göre düştü. Şimdi özel günlerde hediye almak isteyen tekstil mağazasından mı alır, yoksa yüzde 10 daha pahalı ev ve mutfak eşyası mı alır? Vergi yükü hafifletilirse züccaciye ürünleri de artık daha çok tercih edilecektir. Eğer KDV indirimi olursa, sektördeki kayıtdışılık azalır, vergi gelirleri artar. Vergi yükleri hafifleyen üreticiler de yatırıma yönelebilir, yatırım artar" diye konuştu