Zambak, gül yağına rakip olacak
"Türkiye'nin Gül Bahçesi" sloganıyla dünyada gül yağı üretiminin yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta'da Zambak bahçeleri oluşturularak elde edilen yağlar kozmetik nve parfüm sektöründe kullanılmak üzere ihraç edilecek.
ISPARTA - "Türkiye'nin Gül Bahçesi" sloganıyla dünyada gül yağı üretiminin yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta'da zambak bahçeleri oluşturularak elde edilen yağlar, kozmetik ve parfüm sektöründe kullanılmak üzere ihraç edilecek.
Robertet Gülyağı Genel Müdürü Nihat Yılmaz, zambak yağının Türkiye'de ve dünyada fazla bilinmediğini, fakat gül yağı kadar değerli bir ürün olduğunu söyledi.
Yılmaz, gül üreticilerine Isparta'da iyi gelir getiren alternatif bir ürün oluşturmak istediklerini belirterek, "Zambak yağı ağırlıklı olarak parfümeride kullanılıyor. Çok keskin bir kokusu olduğu için vazgeçilmez kokulardan birisidir. 4 yıl önce Fransa'dan zambak köklerini ithal ettik. Bugüne kadar 200 dekar alanda ekim yaptık, bu yıl ilk hasadı yapıyoruz" dedi.
Bu yıl ekili alanlardan 15 ton civarında işlemeye hazır zambak elde edeceklerini vurgulayan Yılmaz, pilot bölge olarak belirledikleri Keçiborlu ilçesindeki 3 köye zambak tohumları dağıttıklarını, önümüzdeki yıllarda daha çok alanda zambak üretimi yapmayı planladıklarını kaydetti.
Zambak yağının kilogramı 4 bin ile 5 bin euro arasında
Amaçlarının gülden sonra onun kadar değerli bir ürünü Isparta'ya kazandırmak olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:
"Zambak yağının pahalı olmasının en önemli sebeplerinden birisi, tarımının uzun sürmesi. Zambak, tarlaya ekildikten 3 yıl sonra ürün vermeye başlıyor. Soğanları gelişiyor ve ticari olarak büyüyor. 3 yıldan sonra artık ürün almaya başlıyorsunuz. Hasat edildiği zaman sanayide kullanılacakları ayırıyoruz, geriye kalan küçük soğanları tekrar tarlaya ekiyoruz. Zambak hasadında bir dönümlük alandan yaklaşık 300 kilogram yaş ürün elde ediyoruz. Yani üreticiler yaptıkları işin parasını 3 yıl sonra almış olacaklar. Zambak yağının kilogramı bugün 4 bin ile 5 bin euro arasında değişiyor."
Dünyada ticari olarak en fazla Fas ve Çin'de üretiliyor
Türkiye'de zambak işleyen tek tesis olduklarını vurgulayan Yılmaz, ürettikleri zambak kökünün yeterli olmadığını, Çin ve Fas'tan da zambak kökü ithal ettiklerini dile getirdi.
Isparta'da zambak yetiştiriciliği üzerine 4 yıldır çalışma yürüttüklerini, ilk ürünleri bu yıl aldıklarını anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Söktüğümüz alanlarda dönüm başına 300 kilogram ürün elde ettik. Ürünler kurutulup ayıklandıktan sonra tesislerde yağı çıkarılıyor. Zambak, ticari olarak en çok Fas ve Çin'de yetiştiriliyor. Tesislerimizde lavanta, zambak, gül yağı, yeşil çay, tütün, biberiye, ağaç yosunu, bal mumu başta olmak üzere 35 çeşit ürünün kokusunu çıkarıyoruz. Parfümeri ve kozmetiğin natürel hammadelerini üretiyoruz."
Tesislerinde sezonda 150 ton civarında kurutulmuş zambak işlediklerini belirten Yılmaz, yurt içinde yeterli ürünü temin edemediklerini, bu yüzden hammaddenin büyük kısmını ithal ettiklerini ifade etti. Yılmaz, "İthal ettiklerimizle 600 ton yaş zambaktan çıkan 150 ton kurutulmuş zambağı işliyoruz. Ürünün daha çok üretilmesi için gül alımı yaptığımız köylerin tamamına bu ürünü dağıtmayı düşünüyoruz. Zambağın tohumunu yurt dışından ithal ediyoruz, oradan da bize sınırlı geliyor" dedi.
Yılmaz, köylerden zambak yetiştirmek için talep geldiğini, ancak ellerinde yeterli tohum bulunmadığı için köylülere veremediklerini, tohum ürettikçe dağıtımını yapacaklarını kaydetti.
Nihat Yılmaz, üretilecek zambak yağının tamamının Fransa'ya ihraç edileceğini sözlerine ekledi.