Yüzde 6'nın altındaki faiz büyümenin psikolojik sınırı
Hızlı bir büyüme için faizlerin yüzde 6'nın altına indirilmesi gerektiğini belirten TUSKON Başkanı Rızanur Meral böyle bir gelişmenin özellikle gayrimenkul sektöründe büyük bir canlanmaya yol açacağını söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BAKÜ - Ağustos ayında hükümetin ekonomiyi soğutma çalışmalarını eleştirerek "Ekonomi daha fazla soğursa donar" diyen TUSKON Başkanı Rızanur Meral, gerçek bir canlanma için faiz oranlarına dikkat çekti. Şu anda alınan tedbirlerle ekonomide bir miktar hareketlenme yaşandığını belirten Meral, hızlı bir büyüme için faizlerin yüzde 6'nın altına indirilmesi gerektiğini savundu. Böyle bir gelişmenin ardından özellikle gayrimenkul sektöründe büyük bir canlanmaya yol açacağını söyleyen Meral, 2013 yılı içinde böyle bir adımın atılmasını beklediğini ifade etti.
Sıkıntının sebebi karların düşmesi
Bakü'de düzenlenen Karadeniz Ticaret ve Yatırım Forumu öncesi gazetecilerle bir araya gelen Meral, son aylarda ekonomiyi canlandırmaya yönelik atılan adımları çok güçlü olmayan adımlar olarak tanımlarken, cari açık problemi yüzünden çok güçlü adımlar atılmadığını belirtti. Piyasanın zaten çok durgun olmadığını kaydeden Meral, şöyle konuştu: "Çok yüksek büyümelere alıştığımız için düşük hızlı büyüme iş dünyasında yakınmalara yol açtı. Yüzde 3-4 büyüme dünyanın en hızlı büyümelerinden biri hala. Türkiye birçok açıdan küresel ekonomiyle entegre olmuş durumda. Dolayısıyla karlar da küresel ekonominin müsaade ettiği seviyelere iniyor. Belki şikayetin sebeplerinden birisi de bu. Enflasyonun düşüyor olması şikayetleri bir miktar azaltacaktır. Ancak en ekonomik canlanma asıl olarak faizlerin yıllık yüzde 6'nın altına indiği andan itibaren görülecek. Aylık yüzde 0.5'lik bir faiz özellikle gayrimenkul piyasasında büyük bir canlanmaya yol açar. Yüzde 6 çok önemli bir psikolojik bir sınır."
Türkiye sanayici kelepir fabrika peşinde
Meral, Türkiye'nin bugüne kadar Avrupa krizinden olumsuz etkilendiğini belirterek, ancak bu durumun Türkiye imalat sanayinin rekabetçiliğini artıracak bazı gelişmelere de neden olduğunu söyledi. Meral, Avrupa'daki krizin Türkiyeli sanayicilere yarattığı avantajı şöyle açıkladı: "Avrupa'da sürekli tesisler kapanıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler, düşük ve orta teknolojili yatırımlar tehdit altında. Krizde bunların daha hızlı kapanacağını düşünüyoruz. İkinci el makine ya da tesis alımı konusunda önemli fırsatlar var. Oradaki az kullanılmış tesisler Türk iş adamının temel rekabet gücünü oluşturuyor şu anda. Sıfırdan kurulacak bir fabrikaya göre çok düşük maliyetlerle üretime geçilebiliyor. Bu da onlara önemli bir avantaj sağlıyor."
Anadolu'dan ara malı atağı
Türkiye'nin hızlı büyüdüğü dönemlerde cari açığın da hızla yükselmesi birçok kesimi korkutmaya başladı. Ancak Rızanur Meral, Türkiyeli iş adamlarının cari açığa sebep olan aramalı ithalatının önüne geçecek yatırımlara imza attığına vurgu yaparak, bu sebeple cari açıktan çok fazla korkulmaması gerektiğini savundu. "Türk iş dünyası, cari açığı büyüten sebepleri tespit edip bunların ortadan kalkması için kendisi de tedbir alıyor" diyen Meral, şu anda Anadolu'nun birçok yerinde özellikle ithal edilmekte olan ara malı ürünlerin imalatı için çok önemli yatırımların devam ettiğini belirtti.
Biz sahadakiler olarak korkmuyoruz
Türkiye ekonomisinin Avrupa kriterleriyle değerlendirilmesinin hata olduğunun altını çizen Meral, "Özellikle finans dünyası ABD ya da AB menşeli değerlendirme ve projeksiyonlarla kanaatlerini şekillendiriyor. Bu da Türkiye için daha karamsar bir tablo ortaya çıkmasına yol açıyor. Biz sanayici ve iş adamları yani sahadaki insanlar olarak karamsar bir tablo görmüyoruz. 2013'ten korkmamamız gerekiyor. 2012, 2011'de aldığımız yılda aldığımız malların parasını ödediğimiz bir yıl oldu. 2011'de taksitlendirerek yapılan harcamalar ödendi. Bu seneki yavaşlamanın ardında bunu gördüm. Yavaşlamada bunun etkisi var. Ancak harcamalar tekrar artacak" değerlendirmesinde bulundu.
"TÜSİAD'la seviyeli bir diyaloğumuz var"
Türkiye'li bütün STK'larla diyalog halinde olduklarını belirten Meral, bazı STK'ların temasları hakkında şunları söyledi: "Görüşmelerimizi gizlemiyoruz ama lansmanını da yapmıyoruz. Hediyeler verme de bizim tarzımız değil. TUSKON olarak temel felsefemiz diyalog yönünde. Sorunları çözmenin yolu konuşmaktır. Herkes birbiriyle görüşmeli. Bu çerçevede TÜSİAD ile seviyeli ve güzel bir diyalogumuz var."
Bu konularda ilginizi çekebilir