Yoksul ailelerin çocuklarının da yoksul kalma riski yüksek

Yoksul ailede yetişenlerin daha erken çalışmaya başladığını ve daha düşük ücret aldığını belirten Dünya Bankası uzmanlarından Ayşenur Acar, “Yoksul kalabalık ailenin çocukları daha fazla yoksulluk riski altında” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA 

ANKARA - Dünya Bankası uzmanlarından Ayşenur Acar, banka çalışmaları dışında hazırladığı “Çocukluk yoksulluğu yetişkinlikteki çıktıları etkiliyor mu” başlıklı çalışmasında, Türkiye’de, yoksul ailelerde yetişmiş kişilerin gelecekte yoksul kalması riskinin yüksek olduğunu tespit etti. Acar, TOBB ETÜ’de çalışmasını sundu. Çalışmada, yoksul ailelerdeki erkeklerin kadınlara göre daha yüksek oranda yoksul kaldığı, kalabalık ailelerde yetişenlerin yoksul kalma riskinin daha yüksek olduğu belirtildi. Araştırmanın ilginç bir bulgusu da yoksul aile çocuklarının iş yaşamında daha düşük ücret aldığı oldu. 

Kurtuluşun formülü eğitimde 

TÜİK verilerinden yararlanılarak yapılan çalışmada, anket yoluyla, geçmişte yoksul olan ailelerin çocuklarının şimdiki gelir yoksulluğu durumu belirlendi. Yapılan analizde, yüzde bir oran verilmese de anlamlı biçimde, geçmişte yoksul ailelerin çocuklarının, gelecekte de yoksulluk riskiyle karşı karşıya olduğu bulundu. Yoksul ailelere mensup kadınların evlilik ve diğer bazı etkenler nedeniyle gelecekte daha az yoksulluk riskiyle karşı karşıya olduğu da ölçüldü.

Eğitim, yoksulluktan kurtulmaktaki en önemli etkenlerden biri olarak belirlendi. Üniversite eğitimi alanların çok büyük bir kısmının yoksulluk döngüsünü kırdığı belirlendi. 

Buna karşılık, eğitimi düşük kalanlar, yoksul kalabalık aile mensuplarının yoksulluk döngüsüne girme riskinin yüksek olduğuna dair anlamlı ölçülere ulaşıldı. Araştırmanın bulgularından biri de yoksul ailelere mensup çocukların çalışma hayatına erken başladığı oldu. Erken çalışma hayatına atılan çocukların da yoksulluk riskini daha azalttığı da bulundu. Bu kapsamdaki sonuçlardan biri de yoksul aile çocuklarının çalışma hayatında daha düşük ücret aldığı gözlendi. 

Kayıt dışı çalışmaya ilişkin bulgularda da yoksul aile çocuklarının kayıt dışı çalışmaya daha fazla eğilimli olduğu, kadın yoksulların daha fazla kayıt dışı çalışmaya maruz kaldığı belirlendi. 

Fırsat eşitiği, döngüyü kırabilir 

Araştırmayı yapan Ayşenur Acar, veri kısıtları ve anket yöntemi nedeniyle kişilerin yoksulluğu tanımlamadaki sübjektif değerlendirmelerinden kaynaklı olarak sapmaların gözlenebileceği ancak alt analizlerin tamamında, yoksul ailelerin çocuklarının, yoksulluk riskine yönelik anlamlı sonuçlara ulaşıldığını, bulguların hiçbirinin aksi bir veriye işaret etmediğini vurguladı. 

Araştırmanın karar alıcıların olası politikalarına yönelik çıktılarında, eğitimin ön plana geçtiğini belirten Acar, fırsat eşitliği sağlanması, eğitim imkanlarının sağlanmasının yoksulluk döngüsünü kırmakta etkin rol oynayacağı yönünde işaretler görüldüğünü anlattı. 

Nakit ödemeleri içeren sosyal yardımlara yönelik tartışmaların bu araştırma için de söylenebileceğini belirten Acar, nakit yardımlar yerine, fırsat eşitliği, eğitim maliyetlerinin düşürülmesi, kayıt dışı çalışmanın önlenmesi gibi uygulamaların olası bir yoksulluk döngüsünün kırılmasına daha fazla katkı verebilir görüşünü vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir