Yeni ihracat rotasına göre pozisyon alın
TİM Başkanı Büyükekşi, 2023 Türkiye İhracat Stratejisi'nin devlet projesi haline geldiğini belirterek, "Artık ihracatımızın bir rotası var. Sıra şirketlerimizde" dedi.
ANKARA - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 Türkiye İhracat Stratejisi'nin 19 Stratejik Hedef, 72 eylem ve 72 ölçüt ile devlet projesi haline geldiğini belirterek, "Artık ihracatımızın bir rotası var. Başta ihracatçılarımız olmak üzere bütün şirketlerimizin buna göre pozisyon almalarında yarar görüyoruz" dedi.
Büyükekşi, TİM tarafından hazırlanan "2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı"nın, Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı olarak Resmi Gazete'de yayımlanarak Devlet Belgesi haline gelmesi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
2023 Türkiye İhracat Stratejisinin Türkiye'nin vizyoner stratejisi haline geldiğini söyleyen Büyükekşi, Türkiye'nin artık "tek yürek ve tek amaç" etrafında birleştiğini belirtti.
2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı'nın temel amacını Türkiye'nin ihracat atılımına yönelik olarak belirlenen hedefler doğrultusunda bütünsel bir "Eylem Planı" oluşturmak ve ihracatın sürdürülebilir olmasını sağlamak olarak tanımlayan Büyükekşi, şunları kaydetti:
"2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı, Harvard Üniversitesi Profesörü Robert Kaplan tarafından tasarlanan ‘Balanced Scorecard' yaklaşımı ile hayata geçirilmiştir. 24 ihracatçı sektörlerin katılımıyla, dinamik bir performans programı oluşturulmuştur.
2023 ihracat stratejisi, teknoloji, inovasyon, Ar Ge ve girişimcilik üzerine odaklanmıştır. Strateji kapsamında dünya ticareti, dünya ticaretini etkileyen ekonomik değişkenler, pazar paylarımız analiz edilmiş ve Türkiye'nin İhracat Vizyonu, 3 aşamada 4'er yıllık vizyonlar ile Atılım-Yatırım- Liderlik şeklinde dönemlere ayrılmıştır."
Emeği geçenlere teşekkür
2023 Türkiye İhracat Stratejisi'nin 19 Stratejik Hedef, 72 eylem ve 72 ölçüt ile devlet projesi haline geldiğini söyleyen Büyükekşi, "2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı'nın bir Devlet projesi olmasına liderlik ettiği, vizyonumuzu paylaştığı ve bize kararlılık ile heyecan verdiği için Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a derin teşekkürlerimizi sunuyoruz.
2023 Türkiye İhracat Stratejisi projesinin bir Devlet projesi olmasında, üstün çaba sarf eden ve emeği geçen başta Ekonomi Bakanlığımız, Kalkınma Bakanlığımız, ilgili tüm Bakanlarımız ve Sivil Toplum Kuruluşlarımız olmak üzere herkese yürekten teşekkür ediyoruz" dedi.
Büyükekşi, 55 bin ihracatçının temsilcisi TİM olarak, 2023 yılı hedefiyle Türkiye'nin ulaşacağı büyük değişim dalgasının ilk aşamasını tanımlamış olacaklarını ve Türkiye'nin ihracatçılardan aldığı güven ve güç ile vizyoner bir geleceğe sağlam adımlarla ilerleyeceğini söyledi.
"Artık sıra şirketlerimizde"
Bundan sonra toplumun her kesiminin bu hedefi sahiplenmesinin Türkiye için büyük önem taşıdığını ifade eden Büyükekşi, "Sokakta yürüyen vatandaşımızın refahının artması, ihracatımızın sürdürülebilir bir biçimde artmasından geçiyor. Şirketlerimizin de 500 milyar dolar hedefine ulaşabilmemiz için büyüme, yatırım ve hedef pazarlar gibi temel konuları yeniden gözden geçirerek ülke ihracat hedefine göre revize etmeleri büyük önem taşıyor.
Artık ihracatımızın bir rotası var. Başta ihracatçılarımız olmak üzere bütün şirketlerimizin buna göre pozisyon almalarında yarar görüyoruz. 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.