Yatırımcı Fed’in freniyle altın ve tahvile koşuyor
Brexit endişeleri küresel piyasaları olduğu gibi Fed kararını da etkiledi. Ekonomik görünüm beklentilerini düşüren Fed’in kararının ardından yatırımcılar güvenli liman endişesiyle altın ve devlet tahvillerine yöneliyor.
Hilal SARI BAŞARAN
DIŞ HABERLER - ABD Merkez Bankası’nın (Fed) İngiltere’de gerçekleşecek Brexit referandumu öncesi faizlere dokunmaması ve 2017 yılı faiz tahminlerini düşürmesiyle yatırımcılar güvenli liman arayışı içinde altın ve devlet tahvillerine koşuyor. Altın iki yılın zirvesine yaklaşırken 10 yıllık ABD devlet tahvilli getirileri de dört yılın en düşük seviyesinde. Fed’in piyasaları rahatlatacak şekilde faizlerde daha yavaş artırıma gideceğine işaret etmesine rağmen İngiltere’nin AB’den çıkacağına yönelik endişeler piyasalar üzerinde baskı yaratıyor. Dolar, Fed’in faiz oranlarını sabit tutmasının ardından baskı altına girdi. ABD Dolar’ın diğer majör dövizler karşısındaki performansının ölçümü olan dolar endeksi 0,15% düşüşle 94,55 puana geriledi.
Spot altın 2 yılın zirvesini geçti
Altın, Fed’in 2017 yılında parasal sıkılaşma tutumunun yumuşayacağı sinyalini vermesinin ardından 22 ayın en yüksek seviyesine geldi. Spot altının ons fiyatı karar sonrası Ağustos 2014’teki seviyesi 1313,60 doları aştıktan sonra, 1314,90 dolara yükseldi. HSBC analisti James Steel, Fed kararının altında kısa vadeli boğa piyasası oluşturduğunu aktararak “Fakat piyasalar zaten çok yakın bir faiz artış ihtimalini fiyatladığı için etki sınırlı olabilir.” değerlendirmesini yaptı ve merkez bankasının politikalarının altını uzun vadeli olarak destekleyecek gibi göründüğünü aktardı. ING Bank analisti Hamza Khan ise “Hisselerde satışlar var, petrolde satışlar var, Brexit korkusu da piyasaları vuruyor. Bu kadar riskli bir ortamda nereye gidersiniz? Altın hayli iyi bir çözüm” diye konuştu.
Tahvil getirilerinde tarihi düşük seviyeler
Fed kararı ve Brexit endişelerinden kaçan yatırımcıların altın dışındaki tercihi ise güvenli devlet tahvilleri. Bloomberg Bond Trader verilerine göre ABD 30 yıllık devlet tahvilleri Yellen’in faizlerin bir süre daha düşük kalabileceğini söylemesinin ardından 16 ayın en düşük seviyesine gerileyerek 0.01 baz puan düşüşle 2.40’a geriledi. Fed’le aynı şekilde faizlere dokunmayan Japonya Merkez Bankası’nın kararının ardından ise Japonya 20 ve 30 yıllık tahvilleri tarihi rekor düşük seviyelere yüzde 0.096 ve yüzde 0.150 seviyelerine geriledi. Yen ABD Dolar’ı karşısında iki yılın en yüksek seviyesine yükseldi.
Temmuzda artış ihtimali azalıyor
Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin sadece bir üyesi son toplantıda bu yıl 1 faiz artışı olması gerektiğini düşünürken, bu toplantıda bunu düşünenlerin sayısı altıya yükseldi. Fed, ABD istihdam piyasalarındaki belirsizlik ve piyasalardaki mevcut Brexit çalkantısından dolayı faizlere dokunmazken, ABD ekonomisi büyüme tahminlerini de 2016 için yüzde 2.2’den yüzde 2’ye düşürdü. Fed Başkanı Yellen bir sonraki faiz artışının ‘veriye bağımlı’ olarak değişebileceğini söyleyerek zamanlamaya dair ipucu vermedi. Uzmanlar bu gelişmelerin ardından haziranda bir faiz artış ihtimalinin de azaldığına dikkat çekiyor.
Piyasa izleyecileri Fed’in temmuzda faiz artırma ihtimalini yıl başındaki yüzde 79 seviyisinden yüzde 5.9’a kadar düşürdü. Traderların 2016 yılı boyunca bir faiz artışı olma ihtimalini yüzde 40’a düşürdüğü belirtiliyor.
Avrupa hisseleri de Brexit ve Fed'le düşüşte
Avrupa hisse piyasaları da kararın ardından düşüşler yaşıyor. Brexit endişeleriyle bölgesel hisse endeksleri dört ayın en düşük seviyelerine geriledi. STOXX 600 endeksi yüzde 1.4 düşerken, FTSEurofirst 300 endeksi ise yüzde 1.3’lük düşüş kaydetti. İsviçre Merkez Bankası’nın UBS ve Credit Suisse için yeni sermaye gereklilikleri doğrultusunda 10.4 milyar dolar sermaye artırımına ihtiyaç duyduğunu belirtmesiyle iki bankanın hisseleri yüzde 2’nin üzerinde kayıplar yaşadı.