Yabancı TIR'ların payı yüzde 17 arttı, bakanlık harekete geçti
Türkiye'nin İhracat taşımalarında yabancı plakalı araçların payı yılın ilk iki ayında yüzde 17 arttı. Bu dikkat çekici artış hükümeti de harekete geçirdi. Bakanlık, yabancı araçların usulsüz taşımalarını engellemek için denetimleri artırıyor.
Aysel YÜCEL
İhracat taşımalarında 2018’in ilk iki ayında yabancı plakalı araçların payı yüzde 17 arttı. Bu dikkat çekici artış hükümeti de harekete geçirdi. Bakanlık, yabancı plakalı taşıtların serbest bölgeler veya gümrük antrepolarından usulsüz taşımaları engellemekiçin denetimleri artıracak. Bakanlık geçtiğimiz aylarda yayınladığı bir yönetmelikle de cezasını ödemeyen yabancı plakalı araçların Türkiye’den çıkışını yasaklanmıştı.
Türkiye’de demiryolu, denizyolu veya havayoluyla gelen ve varış noktasından karayolu taşıtlarıyla üçüncü ülkelere yapılacak taşımalar ulaştırma mevzuatı gereğince sadece Türk plakalı taşıtlar ile yapılabiliyor. Söz konusu yüklerin ülkemiz gümrük bölgesi içindeki serbest bölgelere ya da gümrük antrepolarına Türk plakalı araçlar ile taşınması ve buradan da yabancı plakalı araçlar ile yurt dışı edilmesi de aynı ulaştırma mevzuatı gereği yasak. UND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Vekili Erman Ereke, gümrük idarelerindeki bilgi eksiklikleri nedeniyle tereddütler oluştuğunu, bu taşımaların yabancı araçlar tarafından gerçekleştirilebildiğini ve yabancı araçlara yönelik denetim ayağındaki eksiklikler sebebiyle de bu taşımalar engellenemediğini dile getirdi.
İhracatta yüklerin yüzde 2'sini yabancı araçlar taşıyor
UND’nin son açıkladığı verilere göre ocak-şubat toplamında, Türkiye’den yapılan ihracat taşımalarında Türk araçların payı bir önceki döneme göre aynı kaldı. Yabancı araçlarda yüzde 17, genel toplamda ise yüzde 3 artış yaşandı. Yabancı araçların payı yüzde 21, Türk araçların payı ise yüzde 78 olarak gerçekleşti. Yabancı araçların ihracat taşımalarında sayılarının artırması ile Türklerin taşımacılıktaki pazar paylarının düştüğüne vurgu yapılıyor. Yabancı taşımacılar arasında başta Bulgaristan, İran, Romanya ve Gürcistan araçları olmak üzere ciddi oranlarda artışlar yaşandı. Erman Ereke, yabancı araçların payındaki bu artışın bu konudaki denetimlerin artırılması gerektiğini gözler önüne serdiğini söyledi.