Vergi ödeme kolaylığında 15 basamak yükseldik

Türkiye, geçtiğimiz yıl vergi ödeme kolaylığında 71. sıradan 56. sıraya yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

2015 Vergi Ödemeleri (Paying Taxes) Raporu'na göre Türkiye, vergi ödeme kolaylığında geçen yıl 56. sıraya yükseldi. 

Dünya Bankası Grubu ile PwC tarafından hazırlanan, dünya genelinde şirketlerin vergilerle ilişkilerini ortaya koyan 2015 Vergi Ödemeleri Raporu'na göre, 2014 yılında dünya genelinde orta ölçekli şirketler için vergi ödemeleri bir önceki yıla göre daha kolay hale geldi. 

Standart bir şirket vergi gerekliliklerine uyum için 264 saat harcıyor

Standart bir şirket ortalama olarak ticari kârlarının (Doing Business metodolojisine göre) yüzde 40,9'una karşılık gelen kısmını toplam vergi olarak ödüyor, yılda ortalama 25,9 adet vergi ödemesi yapıyor ve vergi gerekliliklerine uyum için 264 saat harcıyor. 

Şirketler için vergi sorumluluğu 10 yılda toplamda yaklaşık 1,5 hafta azaldı 

Vergi Ödemeleri Raporu, dünya genelinde elektronik beyan ve ödeme sistemlerinin daha fazla kullanılmasının da etkisiyle şirketler için vergi sorumluluğunun 10 yıllık süre boyunca toplamda yaklaşık 1,5 hafta azaldığını da ortaya koydu. 

Türkiye'de orta ölçekli bir işletme ödediği 11 farklı vergi için yılda 226 saat harcıyor

Elektronik beyan ve ödeme sistemleri, Türkiye'nin de vergi ödeme kolaylığı sıralamasında yükselişini sağlıyor. Türkiye'de orta ölçekli bir işletme ödediği 11 farklı vergi için yılda 226 saat harcıyor. Bu vergiler, bir işletmenin karının ortalama yüzde 40,1'ine denk geliyor. Türkiye, 2012 yılında vergi ödemeleri kolaylığında 189 ülke arasında 80. sıradayken, 2013 yılında 71. sıraya, geçen yıl ise 56. sıraya yükseldi. 

PwC Türkiye Vergi ve Mali Hukuk Hizmetleri Lideri Zeki Gündüz, kayıt dışıyla mücadelede en büyük silahlardan birinin vergi inceleme sürecinin geliştirilmesi olduğunu bildirdi. 

Bu anlamda gelecek 10 yılın en yüksek potansiyele sahip gelişen ekonomilerinden biri olan Türkiye'de, elektronik beyan ve ödeme konusunda son yıllarda yaşanan teknik gelişmelerin sevindirici olduğunu vurgulayan Gündüz, "Son 4 yılda devletin vergi inceleme eleman sayısı 4 binden 10 bine çıkarıldı. Şirketlerin de dijital çağda, büyüme hedeflerini yakalayabilmesi için bu dönüşümü kendi iş modellerine hızla uygulayabilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Vergi reformunda ilerleme kaydedildi

PwC Vergi Şeffaflığı ve Toplam Vergi Katkı Payı biriminin lideri Andrew Packman ise vergi ödeme çalışmasının en son yayınladığı sonuçların birçok ekonominin vergi reformunda ilerleme kaydettiğini, fakat vergi sistemlerini hızlandırmak ve sadeleştirmek yönünde hala adım atılması gerektiğini gösterdiğini dile getirdi. 

Vergi reformunun gelecek yıllarda da dünya genelinde hükumetler için önemli bir konu olmaya devam edeceğini anlatan Packman, OECD'nin uluslararası vergi sistemini bugünün küreselleşmiş iş dünyasına uygun şekilde modernleştirme yönündeki önerilerini masaya yatırmanın da bu sürecin bir parçası olacağını ifade etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir