Van'ın ihracat hedefi 1 milyar dolar
VAN - Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, "Sınır ticaret kapılarının açılması ve engellerin kaldırılması durumunda 2023 hedefleri doğrultusunda 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşabiliriz" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin Türkiye'nin ticaret rakamlarını açıklamasının ardından Van'daki ithalat ve ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirme yapan Van TSO Başkanı Takva, Van'da bir yıllık süre içinde gerçekleşen rakamların dışa açılım konusunda yeterli olmadığını belirtti.
Van'ın İranla 280 kilometre sınırının bulunduğunu, ancak yaşanan bazı sıkıntılardan dolayı ticaretin istenen düzeye ulaşamadığını söyleyen Takva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "2012 ile 2013 yıllarını karşılaştırdığımız zaman ihracat yapan firma sayısında azalma, ithalat yapan firma sayısında da artış görülüyor. 2012'de 53 ihracatçı firmamız varken bu 2013'de 42'ye düşüyor. Buna karşılık ithalat yapan firma sayımızda da önemli bir artış var. 126 firma ithalat yaparken, 2013 kasım ayına kadar olan rakam 183'e yükselmiş. Van'ın bu dönem içinde özellikle 2012'de yaptığı ithalat ve ihracat rakamlarına baktığımız zaman, 21 milyon 708 bin dolar civarında ihracatın 2012 yılında gerçekleştiğini söylemek mümkün. 2013 yılının Aralık ayına kadar olan bölümde ise 21 milyon dolar civarında ihracat rakamına ulaştığımızı görüyoruz. Bu çok komik bir rakam. 280 kilometre sınır boyu olmasına rağmen yılda 21 milyon dolar ihracat rakamına erişmesini hiçbir şekilde izah edemeyiz. Bu nedenle bizim ihracat potansiyelimizin geliştirilmesi gerekiyor. Bunun için ihtisas gümrüğü açılmasıyla ilgili ısrarımızın değerlendirilmesi gerekiyor. Kapıköy'de yaşanan sorunların değerlendirilerek varsa oradaki sorunların ilgililer tarafından giderilmesi gerekiyor" dedi.
21 milyon dolarlık ihracat satış rakamının Van'ın potansiyeline karşılık gelen bir rakam olmadığını, buna karşılık kentte 48 milyon dolar da ithalatın gerçekleştirildiğini bildiren Takva, İran'ın Van için ticaret yapmaya uygun bir ülke olmasına rağmen rakamların performansın düşük olduğunu ortaya koyduğunu aktardı.
İkinci gümrük kapısı istiyorlar
Bunun en temel nedenlerinden birinin sınır kapılarının yeteri kadar kullanılmaması olduğunu vurgulayan Takva şöyle konuştu:
"İran tarafından bitirilemeyen bir yol hikayesi var. Transit geçişe açık kapı olmamıza rağmen kamyonların geçmesine izin verilmiyor. Büyük araçların ticaret yapması önünde ciddi engel var. Bunun yanında sınır ticareti kapsamında yapılan ticaret etkin bir şekilde hayata geçirilemiyor. Bu zorlukları saydığımız zaman Van, Türkiye ekonomisine paralel rakamlara erişmiş değil. 280 kilometre sınırı olan bir ilde olmamıza rağmen ağır aksak işleyen bir gümrük kapımız var. ikinci kapının zaman kaybedilmeden açılması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla ilgili yoğunlaştığımız Başkale'deki Gelincik kapısının mutlaka açılması gerekiyor. Kapıların açılması bölgedeki kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasını sağlayacak. İran tarafıyla yapılacak anlaşmayla bu rakamların kısa zamanda katlanacağını rahatlıkla iddia edebilirim. İkinci kapının açılmasıyla ilgili raporlarımızı ilgili kurumlara sunduk. Gelincik kapısının açılarak bölgede kısa sürede bir refahın sağlanmasına katkı sunacak tedbirlerin alınması gerekiyor."
Türkiye'nin 2023 Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü hedefleri arasında 500 milyar dolarlık ihracat rakamının bulunduğunu, Van'da da bu konuda bir çalışmanın yürütüldüğünü kaydeden Takva, "Kapıköy bizim kırmızı çizgimiz. Gelincik kapısının açılması lazım. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla İranla bir milyar dolara yakın ticaret hacmimizin olacağını söyleyebiliriz. Ancak daha hayata geçirilebilir bir rakamdan söz edersek iki kapıdaki sıkıntıların giderilmesiyle 500 milyon dolarlık rakama ulaşmamız mümkün ve kabul edilebilir rakamdır. 9 yıl içinde değil, birkaç yıl içinde bu rakamları elde etmemiz mümkün. Van'ın sıkıntıların giderilmesi ve engellerin kalkmasıyla 2023 hedefleri doğrultusunda 1 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşabiliriz" diye konuştu.