Uzmanlar politika faizinde değişiklik beklemiyor

Merkez Bankası yüksek politika faizini yüksek oranda tutmayı sürdürürken, piyasalar perşembe günkü toplantıyı bekliyor. Uzmanlar, yüzde 50 seviyesindeki politika faizinde değişiklik beklemiyor.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında 27 Haziran Perşembe günü aylık toplantısını yapacak. Faiz kararı da o gün saat 14:00'te açıklanacak. Ekonomistler politika faizinin yüzde 50'de sabit bırakılacağını öngörüyor.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), yayınladığı raporda repo faizinde bir değişikliğe gerek olmadığını belirtti.

Raporda şöyle dendi: "Önemli olan, kredi piyasasının serbest işleyişine getirilen idari kısıtlamaların tedricen kaldırılması ve TCMB’nin doğrudan döviz alışları ile uyumlu olarak döviz karşılığı TL swap stokunun tamamen eritilmesidir. Bu süreçte Türk lirasının reel değerlenme düzeyi ve olası finansal istikrarsızlık unsurları dikkatle takip edilmelidir."

Faizler ne zaman indirilir?

"Dışsal bir şok olmaması halinde, yaz aylarındaki aylık enflasyon eğilimleri ve bekleyişlerdeki
gelişmelere bağlı olarak, TCMB’nin politika faizini sınırlı ve aşamalı indirmeye başlaması için
koşulların eylül ayından itibaren uygun hale gelebileceği" ifadelerinin kullanıldığı raporda şu değerlendiremler yer aldı:

"Bütçe açığı oldukça yüksek düzeylerde seyretmekle birlikte, son dönemde alınan ve alınacağı
öngörülen harcama azaltıcı ve gelir artırıcı bütçe önlemleri para politikasını kısmen
destekleyecek. Para politikasının esnekliğini ve etkinliğini korumak amacıyla yabancı kuruluşlarla yapılan swap limitlerinin korunarak yabancı portföy girişlerinin hisse senedi ve tahvil piyasalarına
yönlendirilmesi uygun olacak. Parasal koşulların oldukça sıkılaşmasına karşın enflasyon bekleyişlerinde yeterli kırılma henüz sağlanamadı ve bu çerçevede, yaz aylarındaki aylık enflasyon eğilimi önemli."