Üretim maliyeti arttı, seracılar darboğaza girdi
Dünya Gazetesi - Burçak GÖREL
Burçak GÖREL
Türkiye’nin seracılık başkenti Mersin’de, seracı çiftçi darboğaza girdi. Kullanılan ilaçlara yüzde 300’ün üzerinde zam gelirken, kur artışından önce 75 bin liraya mal edilen bir sera bugün 150 bin lira.
Ziraat odası başkanları artan maliyetlere karşı zam yapamayan seracıların iflas ettiğini ve seraların boş kaldığını söylüyor. Önümüzdeki sezon ürün fiyatlarının da daha çok artacağı, ihracatın zarar göreceği ve ithalatın artacağı belirtiliyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verilerine göre son 10 yılda seracılık yüzde 55 büyüdü. Türkiye’nin en büyük seracılık şehirleri; Mersin, Antalya ve Aydın. Seracılar, acilen artan girdi fiyatları kadar destek bekliyor.
Mersin Ziraat Odası Başkanı Mahmut Sakallı seracıların yaşadığı sıkıntıların başlıca nedeninin maliyetlerde yaşanan fahiş yükselme olduğunun altını çizdi. “Maliyetler artmaya devam ettiği ve ürünün değeri düştüğü sürece üreticinin küçülmeye gitmek ve sonrasında serasını kapatmaktan başka şansı kalmayacak” diyen Sakallı, “Böyle bir durumun gerçekleşmesi yalnızca Mersin’in değil Türkiye’nin zararına olacaktır” ifadelerini kullandı. Sakallı, Ocak 2018’de 11-12 lira olan orta kalınlıkta naylonun Eylül 2018’de 18-20 liradan, ocak ayında kilosu 4 bin lira olan klorsuz gübrenin bugün 8 bin lira, ocak ayında 2 bin 800 lira olan klorlu gübrenin ise bugün 5 bin 500 liradan satıldığını belirtti. Sakalsız, seralarda kullanılan ilaçlarda ise yüzde 300’ün üzerinde zam izlendiğini kaydetti.
Seralarda yüzde 50’ye yakın küçülme var
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer de çiftçinin seracılığa devam edip etmeme konusunda kararsız olduğunu ve ürettikleri ürünün maliyetinin yüksek, gelirinin düşük olması sebebiyle küçülmeye gittiğini belirtti. Seralarda yüzde 50 küçülmeye gidildiğinin altını çizen Ergezer, “Ekonomik sebeplerden dolayı 25 dönüm yerine 10 dönüm araziye sera yapıyoruz. Bazı seralarımız içinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle boş kalacak. Bizim kazancımız zaten oldukça düşük, bir de maliyetler yükselince çiftçimiz tedirgin oluyor” ifadelerini kullandı.
Bir dönümün maliyeti 3 bin lira
Bir dönüm arazinin gübre, naylon, işçi maliyeti ve tarla kirası ile toplam 3 bin lira maliyeti olduğunu belirten Ergezer, yükselen fiyatlarla birlikte bu maliyeti çiftçinin kaldıramadığını ifade etti. Çiftçinin refahı için hükümetten destek beklediklerini söyleyen Ergezer, “Hükümet çiftçiye yardım etmeli, bizim ürünümüze teşvik vermeli. Türk tarımına değer verilmeli. Türkiye’nin ekonomik kurtuluşu çiftçinin elindedir” ifadelerini kullandı.
Son bir yılda 400 üretici kaydını sildirdi
Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, krizden önce 75 bin liraya mal edilen seranın bugün 150 bin liraya mal edildiğini söyledi. Üreticinin çaresiz kaldığını ve bankaya borcu olmayan çiftçinin kalmadığını ifade eden Gümüş, 2017’den günümüze en az 400 üreticinin Anamur Ziraat Odası’ndan kaydını sildirdiğini kaydetti. Şartlar ne olursa olsun üretmekte kararlı olduklarının altını çizen Gümüş, “Üretmeyen toplum özgür ve hür değildir. Biz üretimin kutsallığına inanıyoruz. Zararına da olsa sabah tarlamıza gidip üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Gümüş, “Bu sorunun çözümü için devletten destek bekliyoruz. İçinden geçtiğimiz kriz haline karşı biz üreticiler olarak devletimizden de bir yardım eli bekliyoruz” dedi.