UR-GE ile yeni ihracat kapıları açılıyor

BTSO, UR-GE Projesi kapsamında hayata geçirdiği alım heyetlerindeki başarılı performansıyla firmalara yeni ihracat kapıları açıyor. 2018 yılında 2 alım heyeti ile gıda sektörünün dış ticaretine büyük katkı sağlayan BTSO, Mart 2019’da yapılacak yeni organizasyon için de kolları sıvadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA) - Geçtiğimiz ay Gıda UR-GE Alım Heyeti organizasyonuyla 33 ülkeden 160 iş insanını Bursalı firmalarla buluşturan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), bu organizasyon sayesinde binin üzerinde yeni iş görüşmesinin yapılmasına öncülük etti. Başarılı geçen organizasyonun ardından ilk değerlendirme toplantısı Oda Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, Gıda Konseyi Başkanı Burhan Sayılgan ve organizasyonda yer alan firmalar katıldı.

Aytuğ Onur, BTSO’nun UR-GE projelerindeki başarılı performansıyla Türkiye’deki oda ve borsalara model olmayı başardığını söyledi. 14 ayrı UR-GE; 1 HİSER Projesiyle sektörlerin rekabetçi kimliğini güçlendiren adımlar attıklarını kaydeden Onur, Gıda UR-GE Projesi’nin de sektörün ihracatına ciddi katkı sağladığını vurguladı. Organizasyona katılımın iki kat arttığını dile getiren Onur, “Sektörümüz UR-GE projeleri ile ciddi iş bağlantıları kuruyor. Birçok firmamız farklı ülkelerde ihracat yapmaya başladı. 2019 yılında yapılacak yeni alım heyeti organizasyonu için çalışmalarımıza başladık. BTSO olarak firmalarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.

“Önemli alıcılar geldi”

Gıda Konseyi Başkanı Burhan Sayılgan, Gıda UR-GE Alım Heyeti Programına yurt dışından önemli alıcıların geldiğini hatırlattı. Suudi Arabistan’dan 14, Pakistan’dan 12, BAE’den 10, Irak ve Katar’dan 9 olmak üzere Avrupa ve Kuzey Afrika’dan önemli alıcıların Bursalı firmalarla buluştuğunu dile getiren Sayılgan, “Türkiye’nin önemli gıda üretim merkezlerinden olan Bursa’nın sahip olduğu potansiyeli ihracata da yansıyor” değerlendirmesini yaptı.

“2018’de ihracat yüzde 68 arttı”

Alım heyeti organizasyonuna katılan firmalardan Capri Soğutma Genel Müdürü Mehmet Topak, gıda sektörüne soğutucu ürünler üreten bir firma olduklarını belirterek, 70 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. Alım heyeti programına ikinci kez katıldığını kaydeden Topak, bu organizasyon sayesinde telefonla randevu alamadığı firmaların üst yöneticileriyle direkt görüşme imkanı bulduğunu belirtti. 2018 yılında üretimimin yüzde 68’ini ihraç ettiğini hatırlatan Topak, “Kasım ayındaki alım heyetinde Azerbaycan ve Pakistan’dan çok sayıda firma ile görüştüm. Özellikle Pakistanlı firmalarla olumlu iş bağlantıları kurduk. Alım heyeti firmamız ihracatına ciddi katkı sağladı. Yeni alım heyeti organizasyonunda mutlaka yer alacağım” diye konuştu.

“İşbirliği sözleşmeleri imzaladık”

Yaş sebze ve meyve sektöründe faaliyet gösteren Kardost firması sahibi İbrahim Efecan, ilk defa Gıda Ur-Ge alım heyetine katıldığını belirterek, organizasyonun firması açısından olumlu geçtiğini söyledi. Türkiye ve Bursa’nın ihracatını artırmak adına yapılan her çalışmaya firma olarak destek verdiklerini dile getiren Efecan, “BTSO firmaların ihracatına artırmak adına önemli bir misyon üstlendi. Alım heyeti organizasyonu ile Katar, İsviçre ve Mısırlı firmalarla ciddi iş bağlantıları kurdum. Alım heyetinin hemen ardından firmalardan ortaklık sözleşmeleri geldi” açıklamasını yaptı.

“İlk siparişlerimizi aldık”

Organizasyon kapsamında yaklaşık 25 firma ile görüşme gerçekleştirdiğini dile getiren Kınık Firması yetkililerinden Aygün Çurkan, “Suudi Arabistan ve Irak’tan 2 firma ilk siparişlerini verdi. Azerbaycan, İsviçre ve Dubai’den firmalardan geri dönüşler bekliyoruz. Alım heyeti sayesinde müşterilere üretim tesislerimizi gösterme imkanı da yakaladık. Organizasyona nitelikli alıcıların gelmesi firmalara büyük moral verdi” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir