Ulaşım master planı ile Bursa’nın 2035’li yılları planlanıyor
Dünya Gazetesi - Zehra Oruç
Zehra ORUÇ
Bursa’da ulaşım çalışmalarını, ‘acil eylem planı’ ve ‘ulaşım master planı’ olmak üzere iki ayrı etapta sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, ulaşım master planını kasım ayından itibaren devreye alacak. Şehrin 2026 ve 2035’li yıllarının da öngörüldüğü plan kapsamında, uzun vadede, farklı kavşak uygulamaları ve katlı yollar da kente kazandırılacak.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Tamamen sayımlar ve bilimsel verilere dayalı yeni bir ulaşım master planı hazırlıyoruz” dedi.
Kaynakların verimli kullanılmasına yönelik araştırma geliştirme çalışmalarıyla, kentin problemlerinin tespiti ve çözümünde önemli adımlar atıldığını ve Bursa’da yaşam kalitesini arttırmayı hedeflediklerini söyleyen Alinur Aktaş, belediye bünyesinde yürütülen Ar-Ge çalışmaları ile ulaşımda, trafiğin yoğun olduğu 25 noktada drone ile trafik analizleri gerçekleştirildiğini, özellikle kavşakların daha verimli hale getirilmesi için alternatifli modeller geliştirilip simülasyon çalışması ile verimlilik hesapları yapıldığını anlattı. Fiziki düzenlemelerin akıllı kavşak teknolojileri ile desteklendiğini ve ilk uygulamalarda da yüzde 34’lük rahatlama sağlandığını belirten Aktaş, kentin tamamına yaygınlaştırılmaya çalışılan, maliyeti düşük, fayda değeri yüksek akıllı kavşak uygulamaları ile pratik ve sürdürülebilir çözümler elde edilmeye başlandığını ifade etti.
Günlük geçici çözümler yerine, bilgiyi, bilimi ve uzmanları da işin içine katarak, ulaşım ve imar öncelikli olmak üzere master planlar hazırladıklarının altını çizen Aktaş, “Bunu yaparken de 3 ayrı ekiple çalışıyoruz. Bir grup mevcudu değerlendiriyor, bir grup geçmişten bugüne gelen süreci değerlendiriyor, bir grup da yeni dönemle ilgili hazırlık yapıyor. Kısa, orta ve uzun vadeli çalışmaları da kapsayan bir yol haritası hazırlıyoruz. Bu çalışmayı 2035 hedefiyle başlattık. Zamanında bu tip çalışmalar yapılsa, T2 gündeme gelmezdi. 1/100 bin ölçekli plana da çok önem veriyoruz. Bir, 3 ve 5 yıl sonra yapacağımız çalışmalar burada yer alacak. T2 tamamen bir fantezidir. T1 ve T3 de fantezidir. Her işin bir maliyeti var. T2 hiçbir şekilde işletilecek gibi değil. Kendi kendini finanse etmiyor. Demirtaş OSB’yi işin içine katmazsan bu yapılan 8.100 metrelik hattın hiçbir anlamı kalmıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Aynı kapasiteyle yüzde 40 fazla yolcu
Bursa’nın nüfusunda hızlı artış öngörülmediğini ifade eden Alinur Aktaş, 2035 yılı için öngörülen nüfusun 3 milyon 900 bin civarında olduğunu kaydetti. Toplu ulaşım hızının da acilen 3.5 dakikadan 2 dakikaya düşürülmesi gerektiğine dikkati çeken Aktaş, bu planlamayla aynı kapasiteyle yüzde 40 daha fazla yolcu taşınacağı bilgisini verdi. Yalova yolu üzerindeki çalışmaları da değerlendiren Aktaş, “Beşyol Kavşağı’nda kamulaştırma sorunumuz oldu, yaklaşık 120-130 milyon liralık kamulaştırma bedeli çıktı karşımıza. Farklı bir geçiş yöntemi bulmak durumundayız” dedi.
T2 tramvay hattına 3 aylık süre verildi
İnşaat çalışmaları durma noktasında devam eden T2 tramvay hattında müteahhit firma yetkililerine 3 aylık son bir süre verdiklerini dile getiren Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü: “T2 hattı, 8 bin 100 metre uzunluğunda, 700 metresi yer altında 7 bin 400 metresi de yer üstünde bulunan, 4 kilometresi Demirtaş OSB ile bağlantılı bir uygulama. Ringin bir ucu kent meydanı, diğer ucu ise terminal içerisinde. Mücbir sebeplerden dolayı Ocak 2019 tarihini verdik. Bana sorarsanız yetişmez. Sonucu ne olur bilemem. Sonucuna katlanırlar. Dövizdeki artıştan doğan zararları Büyükşehir Belediyesi olarak karşılamamız mümkün değil. Devlet sistem geliştirirse, bunu kamuoyuyla paylaşırız. Proje yüzde 75-80’ler civarında. Kurumun zarara girmemesi adına hukuki çerçevede ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.”