Üç ihracatçıdan biri yeni pazarlara girdi

TİM’in üçüncü çeyrek gerçekleşme ve dördüncü çeyrek beklenti anketine göre yeni pazarlara girdiğini belirten firmaların oranı yüzde 34.8 seviyesinde gerçekleşti. İhracatçıların %51’i mevcut pazarlarda yeni müşteriler kazandıklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), 2016’nın üçüncü çeyrek gerçekleşme ve dördüncü çeyrek beklentilerini içeren ihracatçı eğilim anketi açıklandı. Anket, üretimden pazarlamaya, potansiyel yeni pazarlardan genel karlılık düzeyine, yatırımlardan istihdama kadar birçok alanda ihracatçıların beklentileri hakkında bilgi veriyor.

414 firmanın katıldığı anket verilerine göre, ihracatçıların ilk kez girmeyi hedeflediği pazarlar arasında ABD yüzde 15 oranıyla ilk sırada yer aldı. ABD’yi yüzde 13.3 ile Rusya, yüzde 11.4 ile İran, yüzde 10.6 ile Almanya ve yüzde 9.9 ile Çin takip etti. Karşılıklı olarak atılan olumlu adımlar sonucunda Rusya, ihracatçılar için hedef ülkeler sıralamasında ikinci sırada yer aldı. Geçtiğimiz çeyrekte de hedef pazarlar listesinde ilk sıralarda yer alan Rusya, bu çeyrekte payını daha da artırdı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu gelişmeyi değerlendirirken şunları söyledi:
“Birinci Çeyrek İhracatçı Eğilim Anketi sonuçlarında, ilk 5 Hedef Pazar arasına giremeyen Rusya, ikinci çeyrekte yüzde 12.1 oran ile hedef pazarlar arasında yerini aldı. Bu çeyrekte ise yüzde 13.3 ile ihracatçılar tarafından hedef pazar olarak gösterilen ikinci ülke oldu. Hükümetimizin attığı olumlu adımlarla, ihracatçılarımızın önümüzdeki dönemde Rusya’ya daha çok ihracat gerçekleştireceklerine inanıyorum.”

Modernizasyon, kapasite Ar-Ge ve inovasyon

Anket sonuçlarına göre, 2016’nın dördüncü çeyreğinde ihracatçı firmalar, yurtiçi yatırımlarının yüzde 24.9’unu modernizasyon, yüzde 21’ini kapasite artırımı, yüzde 18.6’sını ise Ar-Ge ve inovasyon alanında planlayarak yüksek katma değerli ürünlere yöneldiğini vurguladı. İhracatçı firmaların yurtdışı yatırım planlarına değinen Büyükekşi, “Geçtiğimiz çeyreğe göre ankete katılan firmalarımız satış ve dağıtım ağı yatırımlarının payını yüzde 17.1’e çıkararak, bu yatırım hedefini ilk sırada gösterdi. Yurt içinde modern teknikler ve Ar-Ge-İnovasyon ile üretim kapasitesini artırmayı hedefleyen ihracatçılarımız, yurtdışında satış ağlarını genişleterek ihracatımıza büyük katkılar sağlayacaklar. Firmalarımızın bu yöndeki yatırım planlarına yönelmeleri bizlere umut veriyor” dedi.

İhracatın sınırları yeni pazarlarla genişliyor

Yılın üçüncü çeyreğinde yeni pazarlara girdiğini belirten firmaların oranı bir önceki çeyrekle benzer seyirde gerçekleşerek yüzde 34.8 seviyesinde oldu. Mevcut pazarını tamamen kaybeden ihracatçı oranı, yüzde 13.8 gibi düşük bir seviyede gerçekleşirken, ihracatçıların yüzde 51’i ise mevcut pazarlarda yeni müşteriler kazandıklarını bildirdi. 2016’nın dördüncü çeyreğindeki beklentiler incelendiğinde, üretim ve ihracatın azalmayacağı beklentisinde olan ihracatçıların oranı sırasıyla yüzde 68.1 ve yüzde 59.2 olarak gerçekleşti. Bu veriler, geçtiğimiz dönemle paralellik göstermektedir. Genel karlılık düzeyinin azalmayacağı beklentisinde olan ihracatçıların oranı ise geçtiğimiz dönem yüzde 58.5 iken, bu dönem 48.3’e geriledi.

Yerli hammadde kullanım oranı arttı

Ankete katılan ihracatçı firmalar, Temmuz-Ağustos 2016 döneminde, bir önceki dönemle paralel olarak üretimlerinde, yüzde 65.9 oranında yurtiçi menşeli hammaddeler kullandıklarını belirtti. Hammaddede dışa bağımlılığın en yüksek olduğu sektör kimyevi maddeler sektörü olurken, en düşük olduğu sektör ise bitkisel ürünler sektörü oldu.

İhracatçı firmaların yüzde 54’ü, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam etmesini bekliyor. Bununla birlikte, açıklanan teşvik paketi sonrasında ihracatçıların yüzde 31’i yatırımlarını artıracağını belirtti. Anket sonuçlarına göre; hâlihazırda Rusya’ya ihracat yapan firmaların yüzde 34’ü, Rusya’ya gerçekleştirdiği ihracatta artış kaydettiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir