Turquality'e girenin ihracat değeri ikiye katlanıyor
Turquality ve Marka Uzmanlık Sertifika Programı'nın 3'üncüsü tamamlandı. Sertifika töreninde konuşan Progroup Uluslararası Danışmalık Yönetim Kurulu Başkanı Salim Çam, ülkede uluslararasında rekabet için Turquality bilincinin oluşturulması gerektiğini kaydetti.
SİBEL SANCAKLI
İTÜ Sürekli Eğitim Merkezi ve Progroup Uluslararası Danışmanlık işbirliğiyle düzenlenen Turquality ve Marka Uzmanlık Sertifika Programı'nın 3.'sünün finaline gelindi. Sertifika töreninde konuşan Progroup Uluslararası Danışmalık Yönetim Kurulu Başkanı Salim Çam, Türkiye’nin uluslararası platformlarda rekabet edebilmesi için evrensel standartlara dayalı bu hizmet ve teşviklerin ciddi değer oluşturduğunu rakamlarla gözlemlediklerini ifade etti. Çam "Turquality'e girmeyenlerde 1.38 dolar olan kilogram ihracat birim fiyatları, Turquality kapsamına giren markalarda ve bu eğitimi almış personelle çalışanlarda 3.5 dolara çıkıyor.
Bu da demek oluyor ki 500 milyar dolar hedef verilen 2023'ün, bugün eğer kilogram başına ihracatımız 3.5 dolar olsaydı 400 milyar dolara yakın ihracatımız gerçekleşmiş olacaktı. Şu an maalesef 150 milyar dolar civarında. Sonuç olarak kilogram ihracat birim fiyatının artması ve dolayısıyla Turquality, işletmede bir katma değer oluşturuyor" bilgilerini verdi.
Turquality'nin bir iş modeli olarak tüm üniversitelerde ve her bölümde verilmesi, gereken temel derslerden biri olması gerektiğini vurgulayan Çam, "Öğrenci üniversiteden mezun olduğunda çalışacağı firmayı uluslararası arenada rekabet edebilecek duruma getirebilmeli ve bunun sonucunda markalaşmada ilerleme kaydettirebilmiş olmalı" diyerek Türk marka bilincinin orta öğretimden liseye kadar öğrencilere de verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Salim Çam, bu açığın giderilmesi için özel çabalarla üniversitelerde ve sürekli eğitim merkezlerinde bu programın sürekliliğini ve yaygınlığını sağlayacağını belirtti.
Rekabet ülkeler değil insanlar arasında
Ülkeler arasındaki rekabet gücünün ancak insanlar ile mümkün olabileceğini söyleyen Çam, "Bir ülkenin rekabet gücünü insanlar belirler. Herhangi bir makineyi satın alabilirsiniz ama o makineyi yapanı kendi ülkenizde bırakırsanız siz o makineyi satmaya başlarsınız aynı zamanda tersine bir beyin göçü sağlamış olursunuz" dedi.
Çam, iş gücünün nitelikli bir hale getirilmesiyle bu rekabet gücünün oluşturulabileceğine inandıklarını kaydederek, bu niteliğin belli bir sistematik içerisinde eğitimi verildiğinde ve çalıştırıldığında hem işletmesi için hem ülkesi için katma değer üretilebileceğini belirtti.
Salim Çam, şu an da Progroup Uluslararası Danışmanlık bünyesinde Ar-Ge birimi oluşturarak evrensel ve Türkiye’ye uygun iş modelleri üzerine tasarımlar yapıldığını ifade etti. Çam, bilgi transferlerinin en geç 2023’e kadar tüm Türkiye’ye yaygınlaştırma hedefleri olduğunu dile getirdi.