Türkiye'de yeniden yapılanan Krone'de yatırımlar hızlanıyor
Krone, Almanya dışındaki ilk fabrikasını İzmir'de kurdu. Yıllık 10 bin treyler üretim kapasitesine sahip fabrikada ihracatın payı yüzde 50'ye çıktı. Bayilikten direkt satışa geçen şirket, Türkiye'den tedarik oranını yüzde 60'a çıkardı
Avrupa'nın önde gelen treyler üreticilerinden Krone, Türkiye'de yeniden yapılanıyor. Geçtiğimiz nisan ayında ortağı Doğuş Otomotiv'in hisselerini satın alan Alman şirket, bundan böyle bayiler aracılığı ile değil fabrikadan direkt satış sistemine geçiyor. Türkiye'deki pazar payını artırmak için yatırımlarını hızlandıran şirket, Gebze'de yedek parça ve satış ofisi açtı.
Krone geçtiğimiz hafta bir basın toplantısı düzenleyerek İzmir Tire'deki fabrikasını tanıttı. Krone Holding Yönetici Ortağı Bernard Krone, Krone Türkiye CEO’su Rıza Akgün ve Genel Müdür Semih Pala’nın katıldığı toplantıda şirketin yeni hedef ve projeleri açıklandı. Krone Holding Yönetici Ortağı Bernard Krone, Almanya dışında sadece Türkiye'de üretim yaptıklarını vurgulayarak, bu yatırımın Türkiye'ye verdikleri önemin bir göstergesi olduğunu söyledi. Krone, "Doğuş Otomotiv ile başladığımız İzmir Tire Krone fabrikası yatırımını kısa süre önce tek başına yürütmek üzere Doğuş'un yüzde 49 hissesini satın aldık. Türkiye’de uzun vadeli bir strateji uygulayacağız. Treyler sektöründe pazar payımızı artırmak istiyoruz. Treyler piyasasında Türkiye ve çevre ülkelerde çok etkili olmayı planlıyoruz. Biz Türkiye’de yatırım yapmayı düşünen Alman girişimciler için de örnek gösteriliyoruz" diye konuştu.
'Doğrudan satışa geçiyoruz'
Krone’nin kataforez ve toz boyaya geçen ilk treyler üreticisi marka olduğunu vurgulayan Krone Türkiye CEO’su Rıza Akgün de, “Krone, Türk pazarını çok önemsiyor. Burada da, Almanya’da uyguladığımız doğrudan satış yöntemini uygulamak istiyoruz. Müşteri de bu yöntemi doğru buluyor. Yeni dönemde, müşteri bize gelmeyecek, biz müşterinin ayağına gideceğiz. Müşteri taleplerini bildirecek, biz de en uygun şartlarla ürünü kendisine teslim edeceğiz. 23 yetkili servisimiz var, sayılarını daha da artırmayı planlıyoruz. 60 ay vade sunduğumuz bir finansman desteği de vermeye başladık. İkinci elde araç alım, satım ve takas hizmeti verecek Krone USED’i devreye alıyoruz” diye konuştu.
Türkiye'den alımı %70'e çıkacak
Bu yılı ‘kaybedilmiş bir yıl’ olarak nitelendirenlere katılmamanın mümkün olmadığını kaydeden Akgün, bu yılı bin 500 adet treyler satışıyla kapatmayı hedefl ediklerini söyledi. Tek parti iktidarının da gelmesiyle 2016’nın daha verimli bir yıl geçirmeyi beklediklerini ifade eden Akgün, yeni bir pazar olarak Afrika'ya yoğunlaştıklarını söyledi. Kuzey Afrika’ya yönelik iki yeni araç geliştiren Krone, önümüzdeki dönemde Kuzey Afrika pazarının dışında Türk cumhuriyetlerine de satış yapmayı hedefliyor.
Krone Türkiye Genel Müdürü Semih Pala ise tedarikte Türkiye'den alımlarının giderek artığına dikkat çekerek, "İlk yıl Türkiye'den yüzde 30, ikinci yıl yüzde 40 olan Türkiye'den alımımızı bu yıl yüzde 60'a çıkardık. Hedefimiz bu oranı yüzde 70'e çıkarmak. Türkiye'den yıllık yaklaşık 30 milyon euro alım yapıyoruz" dedi.
Günde 7 treyler üretilebiliyor
Krone ticari araçların Türkiye’de satışı 2003-2013 arası Doğuş Otomotiv tarafından gerçekleştiriliyordu. 2007 yılında Krone ve Doğuş’un imzaladığı ortak girişim sözleşmesi doğrultusunda İzmir, Tire’de treyler üretmek amacıyla treyler fabrikası kuruldu. Yeni treyler fabrikasına yaklaşık 35 milyon euroluk yatırım yapıldı. Tesisin faaliyete geçmesi ilk etapta 2009 yılının birinci çeyreği için planlanmıştı, ancak tüm dünyaya yayılmış olan ekonomik kriz nedeniyle 2012 yılının sonuna ertelendi. Tesis resmi olarak 2013 yılının nisan ayında açıldı. Krone, Türkiye’deki yatırımlarına devam etmek istediğinden ve Doğuş da 2014 yılında hizmet sektörüne daha fazla odaklanma kararı aldığından, 2015 yılı başında, üretim tesisinin yüzde 100'ünün Krone mülkiyetine geçmesini düzenleyen bir sözleşme imzalandı. Fabrika'da şu anda 130'a yakın personel çalışıyor. Kalite ve teknolojinin ön planda tutulduğu fabrikada çalışan 30 personelin Almanya'da iki ay süreli eğitim aldığı vurgulandı. fabrikada ürüne göre değişiklik göstermekle birlikte günlük 7 adede kadar treyler üretimi yapılabiliyor.
Coil Liner üretimine başlayacak
Tesisin toplam alanı yaklaşık 190 bin m2. Fabrikanın üretim kapasitesi yıllık yaklaşık 10 bin birim seviyesinde. Tire'deki üretim tesisinde Profi Liner, Mega Liner, Box Liner, Profi Platfrom modelleri üretiliyor. Şirket, yakın zamanda Coil Liner modeli üretime başlayacak.
Alman Ekonomi Bakanı Lies, fabrikayı örnek gösterdi
Almanya Aşağı Saksonya Bölgesi Ekonomi, Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Olaf Lies, 40 kişilik Alman yatırımcı heyeti ile Krone'nin Tire'deki fabrikasını ziyaret etti. Basının sorularını yanıtlayan Lies, Krone'nin Türkiye'deki yatırımını Aşağı Saksonya'daki diğer yatırımcılara örnek gösterdiğini vurgulayarak şöyle konuştu: "Krone'nin eyaletimizde özel bir yeri var. İlk defa yurtdışında yatırım yapmış olmasını cesur bir adım olarak görüyoruz. Bu yatırım Türkiye ile Almanya arasındaki işbirliği açısında da önemli. Heyetimizde gıdadan beslenmeye ve tarıma kadar farklı alanlardan şirketler var. Krone'nin İzmir'de yaptığı yatırım diğer Alman firmalarına da örnek olacak" diye konuştu.