Türkiye'de demir bulamıyorlar
İthalatı azaltmak için iç piyasaya yönelen döküm sektörü hurda ve pik demir bulmakta zorlanıyor.
ANKARA - İthalatı azaltmak için iç piyasaya yönelen döküm sektörü, hurda ve pik demir hammaddelerini bulmakta zorlanıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Döküm Meclisi sektörün sorunlarını görüşmek için toplandı. Toplantının ardından açıklamada bulunan Meclis Başkanı Niyazi Akdaş, sektörün ana hammaddeleri olan hurda ve pik demir tedarikiyle ilgili yaşanan sıkıntıları değerlendirdi.
Akdaş, ithalatı önleme tedbirlerine dikkati çekerek, demir-çelik sektörünün iç piyasadan hurda tedarikine yönelmesiyle, döküm sektörünün gerekli hammaddeyi temin edemez duruma düştüğünü vurguladı.
Hurda tedarikine benzer durumun döküm sektöründe kullanılan "pik demirinde" de yaşandığını ifade eden Akdaş, entegre demir çelik tesislerinin, istenen kalite ve miktarda pik üretimi yapmaması nedeniyle sektörün ithal ürünlere yöneldiğini söyledi.
Gerekli yatırımların tamamlanabilmesi için, entegre demir çelik üreticilerine teşvik verilmesi taleplerini dile getiren Akdaş, kaliteli dökümhane hurdası ithalatına kolaylık sağlanması gerektiğini vurguladı.
Akdaş, Türkiye'de 1 milyon ton pik demiri ithalatı yapıldığına dikkati çekerek, "Bu miktarın sadece 350 bin tonu döküm sektörü tarafından kullanılıyor" dedi. Pik ithalatını azaltmak amacıyla Ereğli Demir Çelik Tesisleri'nin iç piyasa talebini karşılamak için pik demiri üretimine başlayacağının vaat edildiğini hatırlatan Akdaş, henüz bu konu ile ilgili bir gelişme yaşanmadığına dikkati çekti.
Şili'de kum üretimi izinleri sona erecek
Meclis Üyesi Ali Osman Keçeci ise döküm üretiminin vazgeçilmez ana hammaddelerinden birisinin de kum olduğuna işaret etti. Türkiye'deki döküm sektörünün, kumu, Şili'den aldığını belirten Keçeci, 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle Şili'de kum üretimi izinlerinin sona ereceğini bildirdi. Keçeci, üretimin yasaklanması ile ithal kumun sektör açısından ciddi maliyet arttırıcı bir unsur olacağının altını çizdi.