Türkiye'de çalışanlar iş garantisi istiyor

Türkiye ayağı Kariyer.net tarafından yürütülen "Global İşgücünün Şifresi" Araştırması Türkiye sonuçları açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -Türkiye ayağı Kariyer.net tarafından yürütülen "Global İşgücünün Şifresi" Araştırması Türkiye sonuçları açıklandı. İş arayanlara hangi ülkelerde çalışmak istedikleri ve hangi faktörlerin onları yurtdışında çalışmak için motive ettiğinin sorulduğu araştırmadan, Türkiye için çıkan en çarpıcı sonuç dünya genelinde 7. sırada olan iş garantisi konusunun Türkiye'de 2. sırada gelmesi. İşini sevmek ve takdir edilmek ise dünyanın her yerinde en büyük motivasyon kaynağı.

Dünya çapında insan kaynakları sitelerinden oluşan, online işe alım ağı The Network ve yönetim danışmanlığı firmalarından The Boston Consulting Group (BCG) tarafından tüm dünyada gerçekleştirilen; Kariyer.net'in de Türkiye ayağını yürüttüğü "Global İşgücünün Şifresi" Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Araştırma 189 ülkede 200 binden fazla farklı sektörlerde mühendis, işçi, doktor, kamu çalışanları gibi farklı iş gruplarına yapılan anket ve bu ankete katılan 50'den fazla kişi ile birebir görüşmeler ile hazırlandı. Anketin Türkiye ayağında BCG ve Kariyer.net, 8 bin 627 kişinin katılımıyla detaylı bir araştırma gerçekleştirdi. Türkiye'deki katılımcıların yüzde 69'u üniversite, yüzde 6'sı lise, yüzde 4'ü ilköğretim, yüzde 7'si ise master derecesindeki mezunlardan oluştu. Yüzde 47'si kadın, yüzde 53'ü erkek mühendis, işçi, doktor, kamu çalışanları gibi farklı iş gruplarından çalışanlar soruları yanıtladı.

Türkiye'de çalışanlar rotalarını Almanya, Amerika ve Fransa'ya çeviriyor

Çalışmaya göre çalışanların yaklaşık üçte ikisi başka bir ülkede çalışmak istiyor. Çalışmak için en çok tercih edilen yabancı ülkeler genellikle ana dil olarak İngilizce konuşulanlar. ABD'nin ilk sırada yer aldığı listenin ilk üç sırasında İngiltere ve Kanada da yer alıyor. Yabancı dil öğrenmek için yurt dışında çalışmak Türkler için 3. sırada geliyor. Oranı ise yüzde 70, dünya genelinde yüzde 47 olarak dikkat çekiyor.

Türkiye'deki çalışanların yaklaşık yüzde 60'ının yurtdışında çalışmaya sıcak baktığı ortaya çıkarken; araştırma sonucuna göre, Türkiye'deki çalışanlar en çok Almanya'da (yüzde 39) çalışmak istiyor. Almanya'yı, Amerika (yüzde 33) ve Fransa (yüzde 32) takip ediyor. Türkiye'de çalışmak isteyen kişilerin ülkeler listesinde ise Avrupa'dan sadece Fransızlardan talep geliyor. Türkiye özellikle Kuzey Afrika, Orta Doğu, Balkanlar ve Orta Asya gibi bölgelerde yaşayanların çalışmak istedikleri ülkeler listesinde ön sıralarda yer alıyor.

Macera değil, deneyim peşindeler!

Araştırmaya göre yurtdışında çalışmak isteyenleri en çok motive eden faktörler ise farklı kişisel deneyimler, iş tecrübesi kazanma ve daha iyi kariyer fırsatları olarak sıralanıyor. Yurtdışında çalışmak isteyenlerin pek çoğu (yüzde 65'i) için yaşamlarında farklı deneyimler elde etme isteği ön plana çıkıyor. Türkiye'de ise yurtdışında çalışmak isteyenler için daha iyi kariyer fırsatları ve daha iyi yaşam koşulları en önemli motivasyon kaynağı.

Anketi yanıtlayanların yüzde 71'i yurtdışında bir işe girdiğinde yaşam standardının yükseleceğine inanıyor. Bu oran global ankette yüzde 55'e düşüyor. Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanmaların tetiklediği işsiz kalma korkusu dünya genelinde 7. sırada olan iş garantisi konusunun Türkiye'de 2. sırada gelmesindeki en önemli sebeplerden birini oluşturuyor.

189 ülkede yapılan araştırmadan çıkan çarpıcı sonuçlardan bazıları!

Ankete katılan çalışanlar için; iş tatmini tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ilk sırada geliyor. Brezilya, Rusya ve Çin'e kimse gitmek istemiyor. Amerika ise en çok çalışılmak istenen ülke! Avrupa'da en mobil Fransız ve Hollanda'daki çalışanlar. Hollanda ve Fransa'da yaşayanların yüzde 90'i uluslararası kariyer fırsatlarını takip ediyor. ABD, İngiltere ve Almanya'da farklı bir ülkede çalışmak isteyenlerin sayısı yüzde 45'ten az.

Kişisel ve profesyonel gelişim (yüzde 65) ve tecrübe (yüzde 65) en önemli sebeplerin başında geliyor. Ücret ise listenin alt sıralarında yer alıyor.

Azoz: Yurtdışında iş yapan firmalar, yönetici, mühendis ve mimar kadrolarını Türkiye'den oluşturmaya gayret ediyor

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, yabancı ülkelerde yatırım yapan şirketlerin yönetim kadrolarında ve kritik beyaz yaka pozisyonlarında yine Türk profesyonelleri görevlendirmeyi tercih ettiğini belirtti. Azoz, "Yurtdışında iş yapan firmaların özellikle yönetici, mühendis ve mimar kadrolarını Türkiye'den oluşturmaya gayret ettiklerini gözlemliyoruz. Bu da giderek daha fazla beyaz yaka çalışanın yurtdışında görev yapamaya başlaması anlamına geliyor " yorumunu yaptı.

Yurtdışı tecrübesinin uluslararası platformda tecrübeyi artırmak ve çalışanın vizyonunu ilerletmek için çok iyi bir kariyer fırsatı.

"Farklı bir ülkede çalışıp, farklı kültürlerde de işini yapabilmek, kişiye farklı yetkinliklerini geliştirme imkanı sağlıyor, aynı zamanda farklı kariyer olanaklarının kapısını açıyor. İş dünyasında Türkiye'de elde edilen tecrübelerin yanı sıra, diğer pazarlarda da tecrübe edinmek gün geçtikçe daha da önemli kazanıyor. İç pazarda farklı düşünce boyutları getirebilmek, yeni fırsat alanlarını görebilmek içinde yeni kültürler ile tanışma, o kültür içinde zaman geçirme, bu sayede bakış açısını değiştirebilme gerekiyor."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir