Türkiye, İran ile indirimli tarifeye geçti
Türkiye ile İran arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması'na göre, Türkiye bazı tarım ürünlerinde İran'a tarife indirimi verecek, buna karşılık İran'ın sanayi ürününde Türkiye'ye tarife indirimi sağlayacak
ANKARA - Türkiye ile İran arasında 10 yıldır müzakereleri süren tercihli ticaret anlaşması imzalandı.
Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 28-29 Ocak 2014 tarihlerinde Tahran'a gerçekleştirdiği ziyarette, tercihli ticaret anlaşmasının iki ülke başbakanlarının katıldığı törende Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzadeh'in imzaladığı belirtildi.
Açıklamaya göre, Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması ile Türkiye'nin bazı tarım ürünlerinde İran'a tarife indirimi vermesi, buna karşılık İran'ın sanayi ürününde Türkiye'ye tarife indirimi sağlaması kararlaştırıldı.
İran; temizlik ürünleri, ilaç ve kozmetikte tarife indirimi sağlayacak
İran'ın, anlaşma ile Türkiye'ye tarife indirimi sağlayacağı ürünler arasında, temizlik ürünleri, ilaç, kozmetik, plastik malzemeler, orman ürünleri, tekstil, hazır giyim, ev tekstili, mobilya, çelik ürünleri, demir ve demirdışı metaller, buzdolabı, bulaşık makineleri gibi beyaz eşya ürünleri, klimalar ve elektrik-elektronik ürünleri gibi bir çok ürün yer alıyor. Türkiye'nin 2012 yılında söz konusu ürünlere yönelik ihracatı 38.9 milyar dolar olurken, bu rakam Türkiye'nin aynı yıl gerçekleştirdiği toplam ihracatın yüzde 25.5'ine denk geliyor.
İhracat 2 katına çıkacak
Anlaşma kapsamında İran'ın Türkiye'ye tarife indirimi yapmayı kabul ettiği sanayi ürünlerinde 2012 yılında Türkiye'nin İran'a ihracatı ise yaklaşık 830 milyon dolar olarak gerçekleşirken anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte bu ürünlerde ihracatın 3 yıl sonunda iki katına çıkması bekleniyor. Anlaşma, Türkiye'nin Serbest Ticaret Anlaşmaları dışında taviz alışverişi yaptığı ilk anlaşma olma özelliği taşıyor.
Anlaşmayla yeni dönemde, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere ivme kazandırılması, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Anlaşma kapsamında, iki ülke, birbirlerine sağladığı tavizleri daha da genişletmek üzere çalışmayı da taahhüt etti.
İkili ticarette hedef 30 milyar dolar
Toplantıda; iki ülke arasındaki ikili ticaretin 2015 yılında 30 milyar dolar seviyesine ulaşması için atılması gereken adımlar değerlendirildi. Ticaret, yatırım, ulaştırma, gümrükler, standardizasyon ve ulaşım konularındaki işbirliğini güçlendirmeye yönelik yol haritası belirlendi. Bu konuları içeren mutabakat zaptı da imzalandı.