Türkiye, hububat üretiminde Avrupa 3'üncüsü

Türkiye, geçen yıl ürettiği 33 milyon tonu aşkın hububat ile Avrupa ülkeleri arasında toplam üretimde 3'üncü sırada yer aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) verilerine göre, 2012'de 33 milyon 25 bin ton hububat üretimi yapan Türkiye, Fransa ve Almanya'dan sonra Avrupa 3'üncüsü oldu. Söz konusu dönemde Türkiye'de üretilen buğday miktarı 16,8 milyon ton, mısır miktarı 4,6 milyon ton, arpa miktarı 7,1 milyon ton, çavdar miktarı ise 371 bin ton olarak gerçekleşti. 

Fransa, geçen yıl ürettiği 68,5 milyon ton hububatla, Avrupa'da en fazla üretimin yapıldığı ülke olurken, Fransa'yı, 45,4 milyon tonla Almanya, 28,5 milyon tonla Polonya, 19,5 milyon tonla İngiltere, 19 milyon tonla İtalya ve 17,5 milyon tonla İspanya izledi. 

Aynı dönemde Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki  toplam hububat üretimi ise 285 milyon ton oldu. Bu ülkelerdeki üretimin 126 milyon tonunu (yüzde 44) buğday, 60 milyon tonunu (yüzde 21) mısır, 55 milyon tonunu (yüzde 19) arpa ve 9 milyon tonunu ise çavdar oluşturdu. 

Fransa buğday, mısır ve arpa üretiminde başı çekerken, Almanya ve Polonya en fazla çavdarın üretildiği başlıca iki Avrupa ülkesi olarak dikkati çekti. 

"Üretimin artması için sulanamayan alanların sulu tarıma açılması şart" 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada yılda yaklaşık 2,5 milyar tonluk üretimle hububatın stratejik önemi en yüksek besin grubu olduğunu ifade etti. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de bu yıl toplam tahıl üretiminin yüzde 12,3 artışla 37,5 milyon tona yükseleceğini belirten Bayraktar, nüfus, beslenme alışkanlıkları, yem ve tohumluk ihtiyacı gibi unsurlar dikkate alındığında üretimin tüketimden fazla olması gerektiğini dile getirdi. 

Türkiye'nin, hububatı ihraç eder duruma gelmesi için çok daha fazla üretim yapması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, sulanamayan alanların sulu tarıma açılmasıyla üretimin de artacağını söyledi. 

Türkiye'de teknik ve ekonomik olarak sulamaya elverişli 8,5 milyon hektar arazi bulunduğunu kaydeden Bayraktar, "Yatırımların bir an önce bitirilmesi ve bu alanların sulu tarıma açılması son derece önemlidir. Yatırımlar tamamlanmadığı için 2,9 milyon hektar alan sulanamamaktadır. Belçika büyüklüğünde, İsrail'in yaklaşık 2 katı büyüklüğünde alan, teknik ve ekonomik olarak sulanabilir. Bu alanların sulu tarıma açılması hububat üretimini çok büyük oranda artıracaktır" diye konuştu. 

Bayraktar, Türkiye'de yağışların Avrupa ülkelerine göre düşük olması nedeniyle buğday ve arpada verimin AB ortalamasının altında olduğunu belirterek, sulama ile bu açık kapatıldığında Türkiye'nin tahıl üretiminde AB'nin en büyük tahıl üreticisi Fransa ile yarışabileceğini ifade etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir