Türk KOBİ'ler Washington'da

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, KOBİ'lerle ABD'ye gitti. Washington'da düzenlenen Ulusal Küçük İşletmeler Haftası'nda Türkiye'nin açacağı stantta firmalarımız tanıtılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




WASHINGTON - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ABD'nin başkenti Washington'da bugün başlayacak Ulusal Küçük İşletmeler Haftası'na Türkiye'nin onur konuğu olarak katılacağını söyledi. Ergün, "Türkiye ile siyasi ilişkileri bu kadar üst düzeyde olan ABD'nin Türk ürünlerine, pazara girişte de bazı kolaylıklar sağlaması gerektiğini ve temaslarında bu konuya işaret edeceklerini" kaydetti.

ABD yönetimi ve ülkedeki büyük sektör temsilcileriyle küçük ve orta işletmeleri bir araya getirecek Ulusal Küçük İşletmeler Haftası etkinliklerine katılmak üzere başkent Washington'a gelen Ergün, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği tarafından düzenlenen resepsiyonun ardından Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ergün, "Ulusal Küçük İşletmeler Haftası"na, geçen yıl Türkiye'de KOSGEB ile Amerikan KOBİ'lerinin çatı kuruluşları arasında yapılan protokol gereği, Türkiye'den gelen, gıda, sağlık ve enerji gibi birçok farklı sektörden 25 Küçük ve Orta büyüklükteki İşletmeler'le (KOBİ) birlikte katıldıklarını söyledi.

Hafta dolayısıyla yapılacak konferanslarda Türkiye'den bu KOBİ'lerin, ABD'deki KOBİ'lerde bir araya geleceklerini belirten Ergün, "Birlikte iş yapabilme imkanlarını yüz yüze görüşecekler. Sonraki süreçte de ABD'den bazı KOBİ'ler Türkiye'deki bir takım organizasyonlara katılacak. Böylece, Türkiye ve ABD arasındaki siyasi ilişkilere paralel olarak ekonomik ilişkilerin de güçlenmesi ve aramızdaki ticaretin büyümesine katkı sağlanmış olacak" dedi. Türkiye'nin protokol dolayısıyla aslında haftaya bir anlamda "onur konuğu" olarak da katıldığını ifade eden Ergün, bu çerçevede konferansların yapılacağı Mandarin Otel'de stant açacaklarını kaydetti. Ergün, "Standımızla haftada Türkiye, kendini tanıtıma fırsatı elde etmiş olacak" dedi.

"KOBİ'lerimiz vasıtasıyla çağrı yapacağız"

ABD ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin yetersizliğine dikkati çeken Ergün, var olan ticaretin de büyük bölümünün savunma, havacılık ve benzeri sektörlerde ABD'den yapılan ithalat şeklinde olduğunu hatırlattı. Ergün, iki ülke arasında diğer ürünlerde çok fazla ticaret hacmi bulunmadığına işaret ederek, şunları kaydetti: "Bunu geliştirmemiz lazım ve etkili yol da KOBİ'lerin işbirliği yapmasıdır. Amerikan KOBİ'leri de ihracat yapma konusunda çok dışa açık değiller, eyaletler arasında yaptıkları ticareti adeta ihracat olarak sayıyorlar. Başka ülkelere mal satmak, başka ülkelerdeki KOBİ'lerle işbirliği yapmak konusunda biraz yavaşlar. Bu nedenle dışarıya açılmaları konusunda biz de onlara, KOBİ'lerimiz vasıtasıyla bir anlamda çağrı yapmış olacağız." Yılda 1 trilyon dolar ihracat, 1,5 trilyon dolar da ithalat yapan ABD'nin ithalat kalemlerinin neleri içerdiği, nitelikleri, hangi ülkelerden olduğu gibi konuların Türk işletmeleri tarafından da iyi analiz edilmesi gerektiğini belirten Ergün, "Burası büyük ve zengin bir pazar. O açıdan bu pazara bizim KOBİ'lerimizin girebilmesi lazım. Bu pazara girmek, KOBİ'lerimize çok şey de öğretecektir; rekabet, kaliteli mal üretme, zor pazarlarda ayakta kalmayı öğretecektir ve daha dirençli KOBİ'ler olacaklardır. Onun için beraberimizde yaklaşık 25 KOBİ'yle bir başlangıç yapmış olduk, inşallah onlar bu başlangıcı derinleştirecekler" diye konuştu.

"ABD'nin bazı kolaylıklar sağlaması lazım"

Ergün, "Türkiye'den ABD'ye yönelik yatırım ve ticaretteki çekingenliğin nedenine" ilişkin soru üzerine, şunları söyledi: "Amerikan pazarlarında hem yatırım yapmak hem de mal satmak çok kolay değil, kuralları biraz katı olan bir yapı var ama tabii ki o yapıyı aşabilenler çok önemli avantajlar elde edebiliyorlar. Bazı firmalar var bu konuda, yıllarca uğraşıp buradaki zorlukları aştıktan sonra pazarda çok iyi yer edinen firmalar var. Kuşkusuz Türkiye ile siyasi ilişkileri bu kadar üst düzeyde olan ABD'nin, Türk ürünlerine karşı pazara girişte de bazı kolaylıklar sağlaması lazım, şüphesiz yapılan temaslarda bunlara da işaret edilecek. Yani, Türk ürünlerinin kaliteli, iyi teknolojiye dayalı, tüketici taleplerini karşılamaya uygun olduktan sonra ve fiyat ve benzeri avantajlara da sahip olduktan sonra Amerikan pazarına daha kolay girebilmeleri icap eder."

Ergün, Türk firmalarının sadece mal satışı olarak değil, doğrudan yatırımla da ABD pazarına girebileceğini kaydederek, katılacaklarını Ulusal Küçük İşletmeler Haftası gibi organizasyonların da Türk KOBİ ve büyük işletmelerinin ABD pazarında hem ticaret hem de yatırım imkanlarını keşfetmesi açısından son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir