Türk iş dünyasından Körfez çıkarması

Bahreyn’de bugün başlayacak iş ve yatırım forumu için TOBB, Başkan Hisarcıklıoğlu önderliğinde, 250 kişilik heyetle çıkarma yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bahreyn’de bugün başlayacak iş ve yatırım forumu için TOBB, Başkan Hisarcıklıoğlu önderliğinde, 250 kişilik heyetle çıkarma yapacak. Körfez İşbirliği Konseyi Üyesi Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Oman ve Suudi Arabistan’dan 300’e yakın firma ve bu ülkelerde faaliyet gösteren 60 Türk firması da Bahreyn’de ortaklık ve işbirliği arayacak.

TOBB ve Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) tarafından, 1-2 Kasım 2016 tarihinde Bahreyn’de düzenlenecek, TOBB – Körfez İşbirliği Konseyi 2’nci İş ve Yatırım Forumu’nda karşılıklı işbirliği imkânları ele alınacak. Bahreyn Başbakanı Şeyh Khalifa bin Salman Al Khalifa himayesinde gerçekleştirilecek foruma TOBB Türkiye’den 250 kişilik bir heyetle katılırken, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Oman ve Suudi Arabistan’dan da 300 firma katılacak. Bu ülkelerde faaliyet gösteren 60 Türk firması da iş forumunda yer alacak.

Hisarcıklıoğlu: Önemli bir fırsat

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, foruma ilişkin yaptığı değerlendirmede, Bahreyn’deki İş Forumu’nun Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasındaki serbest ticaret müzakerelerini yeniden başlatma kararının alındığı bir ortamda gerçekleşeceğine dikkat çekerek, etkinliği büyük bir ekonomik güç olan Körfez ülkeleri ile ticareti artırma noktasında önemli bir fırsat olarak gördüklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Forum kapsamında teknik müşavirlik, tarım ve gıda, yenilenebilir enerji, enerji, petrol ve gaz, savunma sanayi, bankacılık, finans ve sigorta, gayrimenkul, otomotive ve yan sanayi, kimyasal ürünler, kozmetik ve temizlik ürünleri, inşaat ve altyapı, inşaat malzemeleri, sağlık ve ilaç, bilişim teknolojileri, makine ve teçhizat, madencilik, tekstil ve konfeksiyon, turizm, ulaştırma ve lojistik, elektronik ve telekomünikasyon ve franchising gibi geniş bir yelpazede firmalar arasında iş görüşmeleri planlandığını ifade etti. Ayrıca, forum kapsamında, bankacılık ve finans, sağlık, ilaç ve tıbbi ekipmanlar, Yenilenebilir ve yenilenmeyen enerji, petrol ve doğalgaz, tarım, gıda ve gıda güvenliği ile ulaştırma ve lojistik konularında sektörel oturumlar gerçekleştirilecek.

Körfez ülkelerinin gücü nedir?

Körfez ülkeleri toplam global petrol rezervlerinin ve global finans rezervlerinin de yüzde 40’ını kontrol ediyor. Petrol ve doğal gaz zengini Körfez İşbirliği Konseyi Üyesi Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Oman ve Suudi Arabistan’ın toplam GSYİH büyüklüğü 1,7 trilyon dolar. Ülkelerin toplam nüfusu 47 milyon kişi başına milli gelir düzeyi de 36 bin ABD dolar. Aynı ülkeler, toplam global petrol rezervlerinin ve global finans rezervlerinin de yüzde 40’ını kontrol ediyor.

Körfez ülkeleri ekonomik dönüşüm geçiriyor

Petrol ve doğal gaz zengini Körfez İşbirliği Konseyi Üyesi ülkeler, son 20 yıldır, üretim yapılarını çeşitlendiremeye ve sanayileşmeye dönük ciddi bir gayret içinde. Esasen, petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki gerileme, bu yöndeki çabalara ivme kazandırmış durumda.

Türkiye- Körfez ülkeleri İlişkileri küresel kriz öncesinde yıllık ortalama yüzde 33'lük bir büyüme gösterdi. Türkiye ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri arasında 1970 ve 1980’lerin başında yakınlaşmaya başlayan ilişkiler, son on beş yılda atılan adımlar ve anlaşmalarla yeni bir boyuta ulaştı. Bu gelişmeler ışığında, 2000 yılında 1,8 milyar dolar olan karşılıklı ticaret hacmi, küresel kriz öncesinde yıllık ortalama yüzde 33'lük bir büyüme ile 16,4 milyar dolara ulaştı. Türkiye ve Körfez ülkeleri arasında, geniş bir işbirliği alanı söz konusu.

Bu konularda ilginizi çekebilir