Türk fuarları pazar yönünü değiştirdi
TÜYAP Fuarcılık Anadolu Fuarları Genel Müdürü Ersözlü, "Balkanlar, Avrupa'nın doğusu, Kafkaslar, Asya-Pasifik ülkeleri ve sakin körfez ülkelerinden ziyaretçi getiriyoruz, sıkıntılı yerlerin açığını bu coğrafyalardan gelen iş adamlarıyla kapatıyoruz" dedi
SAMSUN - TÜYAP Fuarcılık Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan Ersözlü, siyasi istikrarsızlığın hakim olduğu Ortadoğu, Arap Yarımadası, Kuzey Afrika coğrafyalarını bıraktıklarını belirterek, bu pazarların yarattığı açığı Balkanlar, Avrupa'nın doğusu, Kafkaslar, Asya-Pasifik ülkeleri, Hindistan, Pakistan gibi sakin olan körfez ülkelerinden getirdikleri iş adamlarıyla kapattıklarını söyledi.
Ersözlü,yaptığı açıklamada, İstanbul, Bursa, Adana, Konya, Diyarbakır ve Samsun'daki fuar merkezlerinde yılda 3 milyonun üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçi ağırladıklarını ifade etti.
Türkiye genelindeki fuar ölçeğinin 500 bin metrekare civarında olduğunu anımsatan Ersözlü, bunun yüzde 50'sini TÜYAP Fuarcılık olarak kontrol ettiklerini vurguladı.
"Irak'ta yapılan ihracatta önceki döneme göre düşüş var"
"Klasik Pazar" diye tabir edilen Ortadoğu, Arap Yarımadası, Kuzey Afrika coğrafyalarında siyasi istikrarsızlık ve karışıklıklar olduğunu anlatan Ersözlü, "En fazla ihracat yaptığımız ülkelerden biri Irak. Irak'ta yapılan ihracatta önceki döneme göre düşüş var. Buna paralel de iş adamlarının gelip gitmesi azaldı. Suriye'deki sıkıntılar, Mısır'da, Libya'daki sıkıntılar, sağlıkla ilgili sıkıntılar (Ebola) iş adamlarının geliş gidişlerini etkiliyor. Sadece fuarcılığı değil tüm sektörleri etkiliyor" diye konuştu.
"Sıkıntılı yerleri bıraktık"
Fuarlardan beklentileri olan sektörleri, Türkiye'nin ihracat yapabilme kapasitesi olan ülkeleri hedefleyerek bir dizi araştırmalar yaptıklarına değinen Ersözlü, şöyle devam etti:
"Sıkıntılı yerleri (Ortadoğu, Arap Yarımadası, Kuzey Afrika) bırakmış durumdayız. Suriye'de ofisimiz var, dondurduk. Mısır Kahire'de bir ofisimiz var, çok aktif değil ama bunun yanında İran'da ofisimiz çok aktif. İran'dan Türkiye'ye olan ihracat her geçen gün artıyor. Balkanlar'da Makedonya ve Bulgaristan ofisimiz çok hareketli. Özellikle Doğu Avrupa ülkelerinden ve Balkanlar'dan ziyaretçi getirilmesi konusunda çok aktif."
TÜYAP'ın 6 şehirde yılda 17 bin müşterisi olduğunu aktaran Ersözlü, şöyle devam etti:
"Yaptığımız iş vesilesiyle yurt dışından binlerce iş adamı getiriyoruz. Gerek İstanbul'daki fuarlara, Anadolu'daki fuarlara binlerce iş adamı geliyor. Sıkıntılı bölgelerdeki siyasi problemler ekonomiye de yansıyor. Kimse mal alıp vermek telaşında olmuyor. Herkes kendi can derdinde. Oradaki sıkıntıları alternatif pazarlar yaratarak fuarlarımıza, yeni iş adamları getiriyoruz. Şu anda Balkanlar, Avrupa'nın doğusu, Kafkaslar, Asya-Pasifik ülkeleri, Hindistan, Pakistan, sakin olan körfez ülkelerinden ziyaretçiler getiriyoruz, Sıkıntılı yerlerin açığını bu coğrafyalardan gelen iş adamlarıyla kapatıyoruz."