Türk firmalarının Afrika ihalelerinde önü açılıyor
Afrika Kalkınma Bankası'na, Türkiye'nin üye olmasına imkan sağlayan düzenleme Meclis'e sevk edildi.
Canan SAKARYA
ANKARA - Türkiye, Afrika Kalkınma Bankası'na üye olmak için iç hukuk sürecine ilişkin hazırlıklarını tamamladı. Türkiye'nin "Afrika Kalkınma Bankası'na Katılmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı" Meclis'e sunuldu. Türkiye'nin üye olmasıyla birlikte Türk şirketleri Afrika Kalkınka Bankası tarafından finanse edilen projelerin ihalelerine katılabilecek.
Tasarıya göre, Türkiye'nin, Afrika Kalkınma Bankası'na olan sermaye iştiraki taahhüdü ve bu taahhüt çerçevesinde yapılacak ödemeler 67 milyon 790 bin Özel Çekme Hakkı (SDR) karşılığını geçemeyecek. Bakanlar Kurulu gerektiğinde bu tutarı 5 katına kadar artırılabilecek. Türkiye, Afrika Kalkınma Bankası'na üye olmasıyla bölge dışı ‘donör ülke' statüsüne sahip olacak. Böylece Türk firmalarının ve gerçek kişilerin Afrika Kalkınma Bankası tarafından finanse edilen proje ve programlar kapsamında açılan ihalelere katılmaları mümkün olacak. Ayrıca Türkiye, Afrika Kalkınma Bankası'na üyeliği ile birlikte Kanada, Güney Kore, Çin ve Kuveyt'in bulunduğu ülke grubuna dahil olacak.
Afrika Kalkınma Bankası, üye ülkeler arasında ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak amacıyla kredi vererek, kalkınma projeleri ve programlarının hazırlanması ve uygulanması için teknik yardım sağlıyor. Kamu ve özel sektör yatırımlarına destek veren banka, bölgedeki üye ülkelerin kalkınma politikaları ve planlamasına katkı veriyor. Banka, tarım, kamu hizmetleri, ulaştırma, sanayi, eğitim, yoksulluğu azaltma, çevre yönetimi ve nüfus faaliyetleri başta olmak üzere tüm sektör ve alanlarda faaliyet gösteriyor. Proje kredilerinin yanı sıra program, sektör ve politika amaçlı krediler de sağlayarak, kamu kesimi tarafından garanti edilmeyen özel sektör projelerine de finansman
temin ediyor. Ayrıca diğer uluslararası kuruluşlarla da ortak finansman faaliyetlerine giriyor.
Türkiye, Afrika Kalkınma Fonu'na da üye olacak
Öte yandan, ‘Afrika Kalkınma Fonu Kuruluş Anlaşmasına Katılmamızın Uygun Bulunduğuna İlişkin Kanun Tasarısı' da Meclis'e sevk edildi. Türkiye'nin, Afrika Kalkınma Fonuna olan sermaye iştiraki taahhüdü ve bu taahhüt çerçevesinde yapılacak ödemeler 40 milyon 693 bin 468 Özel Çekme Hakkı (SDR) karşılığını geçemeyecek, Bakanlar Kurulu bu oranı 5 katına kadar artırabilecek. Merkezi Tunus'ta bulunan Afrika Kalkınma Fonu'nun idari yönetimi Afrika Kalkınma Bankası tarafından yürütülüyor.