Türk beyaz et sanayicisi 'iyi bir pazar' yakaladı
Türkiye’de kullanımı yasak olan mekanik ayrılmış ette Rusya'nın uyguladığı vergiler yüksek olmasına rağmen Türk beyaz et sanayicisi iyi bir pazar yakaladı
HÜSEYİN GÖKÇE
ANKARA - Rusya’nın Avrupa Birliği’ne koyduğu ithalat yasağıyla birlikte heyecanlanan beyaz et sektörü yürürlükteki yüksek vergi oranları sebebiyle doğrudan kanatlı eti ve salam-sucuk-sosis gibi ileri işlenmiş ürünler satmakta güçlük çekiyor. Ancak Türkiye’de kullanımı yasak olan mekanik ayrılmış et konusunda ise yine vergiler yüksek olmasına rağmen Türk beyaz et sanayicisi iyi bir pazar yakaladı. Temmuz ayında 550 ton ile başlayan ihracat, Ağustos’ta 2 bin 300 tona, Eylül’de ise 6 bin tona ulaştı.
140 milyonluk nüfusuyla bölgenin en önemli tüketicilerinden birisi olan Rusya’nın kişi başına 24.5 kiloyu aşan beyaz et tüketimi, AB’ye uyguladığı ithalat yasağıyla birlikte Türk beyaz et sanayicisini heyecanlandırdı. Ancak Rusya’nın halen Türk ürünlerine ortalama yüzde 80 civarında gümrük vergisi uygulaması, ihracat imkanlarını zorlaştırdı. Beyaz Et Damızlıkçıları ve Sanayicileri Birliği (BESDBİR) Başkanı Sait Koca, ihracat miktarını artırabilmek için Rusya’nın Türkiye’ye düşük vergili özel kota açması konusunda girişimlerinin sürdüğünü bildirdi. Bunun gerçekleşmesi halinde 2015 yılında ihracat miktarlarını ciddi oranda artıracaklarını belirten Koca, pazarda kalıcı olmak istediklerini vurguladı.
İhracat eylülde patladı
Türkiye yüksek vergiler sebebiyle beyaz ette fiyat rekabetinde zorlandığı sıralarda, imdadına mekanik ayrılmış et yetişti. Yürürlükteki mevzuat uyarınca mekanik ayrılmış et Türkiye’de kullanılamıyor. Rusya ise sıyrılan tavuk kemiklerinin üzerinde kalan et parçalarının özel bir yöntemle ayrıştırılmasından elde edilen mekanik ayrılmış et ile salam, sucuk, sosis gibi ürünler üretebiliyor. Sektör, Türkiye’de yasak olduğu için bugüne kadar çöpe atılmak zorunda kalınan ürünleri artık bir ekonomik değer olarak üretip ihracatını gerçekleştiriyor.
AB ambargosundan önce 50 ton ihracat
Rusya’nın ambargo kararından önce bu ürünlerden sadece 50 ton satabilen Türkiye, kararın uygulanmaya başladığı dönemde temmuz ayında ihracatını 550 tona yükseltti. Ağustos ayında ise bu kalemdeki ihracat adeta patlayarak 6 bin tona çıktı. Türk beyaz et sektörü için çok küçük olsa da bu ihracatın Rusya’ya gerçekleştirilmesi, pazar potansiyeli açısından büyük önem arz ediyor