TÜBİSAD: ‘Taksit ayarı’ gözden geçirilsin
Taksit uygulamasına getirilen kısıtlamaların, bilgi teknolojileri üreticileri ve elektronik ticaret üzerinde olumsuz etkiler doğuracağını belirten TÜBİSAD Başkanı Prof.Dr. Cılız, "düzenleme tarafların katılımı ile gözden geçirilsin” dedi
İSTANBUL - Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Prof.Dr. M. Kemal Cılız, 31 Aralık 2013 tarihli 28868 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, “Banka ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik” hakkında bir açıklama yaptı.
Açıklamada, yönetmelik ile birlikte, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresinin dokuz ayla sınırlandırıldığı, telekomünikasyon, kuyum,gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulamasının ise 1 Şubat 2014 tarihi itibariyle tamamen kaldırılacağı belirtildi.
Söz konusu yönetmelik ile taksit uygulamasına getirilen kısıtlamaların,tüketicilerin alım gücünü etkileyeceğinden bilgi teknolojileri üreticileri, tedarikçileri ve elektronik ticaret üzerinde olumsuz etkiler doğuracağına dikkat çeken Cılız'ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Bilgi toplumuna dönüşüm hedefine zarar verecek"
Taksit sınırlamasının sonucu olarak ülkemizin bilgi toplumuna dönüşümü hedefine zarar vereceği düşünülmektedir. Öte yandan, kredi kartları aracılığı ile uygulanmakta olan taksitle ödeme imkanına getirilen bu kısıtlamanın kapsamı yani “telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar” ve “yemek, gıda alımları” kavramlarına hangi ürün ve hizmetlerin dahil olduğu tartışmalara yol açmaktadır. Örneğin telekomünikasyona ilişkin harcamalar kapsamına cep telefonlarının girip girmeyeceği ve dolayısıyla 1 Şubat 2014 tarihi itibariyle taksitli satışa konu olup olmayacakları konusunun kamuoyunda soru işaretleri yarattığı gözlenmektedir. Yönetmelik ile getirilen taksit sınırlamasının da hangi ürün ve hizmet gruplarını kapsadığı tam olarak bilinmediği için birçok ürün grubundan ürün satışı gerçekleştiren e-ticaret siteleri açısından kaygı verici bir belirsizlik durumu hâkimdir.