TTIP 8.5 şiddetinde deprem yaratır
Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA / AmCham) Başkanı Beşir Kemal Ustaoğlu, TTIP anlaşmasının dünya ticaretinde 8.5 şiddetine depreme yol açacağına dikkat çekerek, TÜSİAD'ın "Türkiye gözlemci ülke olsun" önerisini yeterli bulmadıklarını belirtti
ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL - Avrupa ve ABD arasında görüşmeleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasının dünya ticaretinde 8.5 şiddetinde depreme yol açacağını söyleyen TABA Başkanı Beşir Kemal Ustaoğlu, TÜSİAD’ın ‘Türkiye gözlemci ülke olsun’ önerisini yeterli bulmadıklarını, anlaşmaya ‘kilitlenmemiz’ gerektiğini söyledi. Türk Amerikan İşadamları Derneği- Amerikan Ticaret Odası Temsilciliği TABA’nın yeni Başkanı Beşir Kemal Ustaoğlu, TTIP ile ilgili görüşlerini paylaşmak üzere basınla bir araya geldi. Ustaoğlu, 500 üyesi olan derneğinin konuya verdiği önemi, “TTIP imzalandığında dünya ticaretinde 8.5 şiddetinde depreme neden olacak. Bu depremin fay hattının nereden geçeceği çok önemli” sözleri ile anlattı. Ustaoğlu, konuyu bilen herkes gibi 2023 hedeflerinin tutturulması gelir tuzağından kurtulması için Türkiye’nin mutlaka bu anlaşmaya dahil olması gerektiğini düşünüyor.
TTIP de ne?
TABA’nın görüşü Türkiye’nin İsviçre gibi anlaşmaya kilitlenme (docking) şeklinde dahil olması gerektiği. Gözlemci ülke statüsü onlara göre yeterli değil. Bu noktada lobi faaliyetlerinin öneminin altını çizen Ustaoğlu, TABA’nın da şubat ayından itibaren önce Ankara ve İstanbul, daha sonra Washington ve Brüksel’de toplantılar düzenleyeceğini anlattı. “Bizi yine TTIP masasına çekecek olan ABD olacaktır” ifadesini kullanan TABA Başkanı, çok cephede işadamları üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve düşünce kuruluşları birlikte çalışırsa anlaşmaya Türkiye’nin dahil olmasının mümkün olacağını söyledi. Ustaoğlu, “Bir şey yapmak için istek olursa, o gerçekleşir. Bakan düzeyinde konunun sahiplenildiğini görüyorum. Ümitliyim. Ama hala resmi görüşmelerimizde bize 'TTIP de ne?' diye sorulabiliyor. Türkiye’nin İsviçre gibi anlaşmada docking ülke olması gerekiyor. Biz o masada olalım, gerekirse 2 yıl sonra üye olalım ama mutlaka dahil olalım” ifadesini kullandı.
Tekel purosunu sattı
TABA’nın 24 Temmuz’dan beri başkanlığını yapan Beşir Kemal Ustaoğlu, derneğin Antakyalı ilk başkanı. Ustaoğlu Madencilik’in sahibi olan TABA Başkanı 12 yıl Amerika’da yaşamış. Eğitiminin ardından 1996-2008 arasında ABD’de perakende, gayr imenkul ve dış ticaret alanlarında görev yapmış. TEKEL purolarını Amerika’ya ithal eden Ustaoğlu, 2002-2003 yıllarında Goldaş’ın Amerika müdürlüğü yaptı. Ustaoğlu, daha sonra özellikle gayrimenkul alanında faal olan Porte Group’un kuruluşunda görev aldı. Şimdi ABD’de bir madencilik şirketi bulunuyor.
"Gerekirse Gümrük Birliği'nden çıkalım"
TTIP kapsamında şimdiye kadar 7 görüşme yapıldığını, Türkiye'nin bu toplantılarda neler konuşulduğundan habersiz olduğunu söyleyen TABA Başkanı Ustaoğlu'na göre imza, 20 Ocak 2017'de Obama'nın görevi devretmesinden ya biraz önce ya da biraz sonra atılacak. Ustaoğlu o imza atıldığında Türkiye'nin de taraf ülkelerden biri olması için gerekirse yaptırımları devreye sokması gerektiğini düşünüyor. Gümrük Birliği'nden çıkmak gibi... Ustaoğlu, "Çıkmamız gerekiyorsa, fayda sağlamıyorsa çıkalım. Bunun yeniden masaya getirilmesi önemli" dedi.