“Trafikte tünelin ucunda ışık görünüyor”
Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, 2015 yılında sektöre trafik sigortalarının damga vurduğunu belirterek, “Sadece 1 yılda sektör olarak 3 milyar TL zarar açıklanmasını bekliyoruz” dedi
Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, sigorta sektörünün zorunlu trafik sigortalarından dolayı çok zarar gördüğünü belirterek, “Son 10 yılda sektörümüzde yapılan birçok iyi uygulama var. Sigorta şirketlerinin yaptığı yatırımlar var. Biz de dahil olmak üzere bilgi işlem altyapılarına ve teknolojiye ciddi yatırımlar yapılıyor. İnsan kaynakları ve şirket uygulamalarında Avrupa Birliği normlarını yakaladığımızı söyleyebiliriz. Bunlar iyi gelişmeler fakat en büyük sorunumuz olan trafik sigortalarında hala önemli adımlar atılması gerekiyor. Sorunun bir an önce çözülebilmesi için gereken değişikliklerin bir an önce yapılması ve uygulanması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.
Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, sigorta sektörünün sorunlarına yönelik çözüm önerilerini ve 2016 yılı beklentilerini DÜNYA ile paylaştı.
2015 yılının sıkıntılı bir yıl olduğuna değinerek sözlerine başlayan Çetin, sigorta sektörü olarak istedikleri ve bekledikleri gibi bir yıl geçirmediklerinin altını çizdi. Serhat Süreyya Çetin “2015’e trafik sigortaları damgasını vurdu diyebiliriz. Sektörün son 10 yılda trafik kaynaklı zararı 6.5 milyar TL’yi buldu. 9 ayda 1.6 milyar TL zarar yazdık ki bu gerçek bir zarar. Henüz net rakamlar gelmedi ama 2015 sonu için zararın 3 milyar TL gibi çok ciddi bir seviyede olacağını düşünüyoruz. Ertelenen bazı karşılıklar yüzünden 2016’da da sektörün benzer bir zarar açıklayacağını peşinen söyleyebiliriz. Rakam vermek doğru olmaz ama, 2015’deki zararın benzeri olacağını öngörebiliyoruz. Sektörün sermayesinin 12 milyar TL olduğu “Trafikte tünelin ucunda ışık görünüyor” Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, 2015 yılında sektöre trafik sigortalarının damga vurduğunu belirterek, “Sadece 1 yılda sektör olarak 3 milyar TL zarar açıklanmasını bekliyoruz” dedi ve ekledi: “Ertelenen bazı karşılıklar yüzünden 2016 yılında sektörün benzer bir zarar açıklayacağını peşinen söyleyebiliriz ama yoğun tartışmalardan sonra yaşanan gelişmelerle tünelin ucunda ışığı gördüğümüzü düşünüyorum.” düşünülürse bunun etkisinin çok vurucu olacağını düşünüyorum. Sigorta sektörünün yatırımcı çeken bir yapıdan yatırımcıların çıktığı bir yapıya döndüğünü görebiliriz” dedi.
Hesabı daha net yapalım
Serhat Süreyya Çetin, sektör için bu kadar yüksek zararın nedenlerini ve çözüm önerilerini anlatırken “Bu konu son günlerde o kadar çok yazıldı ki aslında herkesin bilgisi var. Çok kısaca sıralayacak olursak en başta bedeni zararlar konusunda hesaplama yönteminin net olmayışı var. Hesaplama yöntemi yasal dayanağı tam olan bir şekilde belirlenirse, sigorta şirketleri önünü görebilecek. Dolayısıyla daha doğru tahminlerle fiyat belirleyebilecek” değerlendirmesini yaptı.
Serhat Süreyya Çetin, şöyle devam etti: “Trafikte tünelin ucundaki ışık görünüyor. Sorun o kadar büyüdü ki artık çözüme yaklaştığımızı söyleyebilirim. İletişim kanalları açık. Kamu, sigorta sektörü ve aslında tüm paydaşlar bir araya gelerek görüşlerini paylaştılar. Belirlenecek standart hesaplama yönteminin Karayolları Trafik Kanununda yapılacak değişiklikle kalıcı hale gelmesi konusunda mutabakat sağlandığını görüyoruz böylece riskler çok daha tahmin edilebilir olacak.”
‘Sektörü farklı bir boyuta taşımak için ne yapmak gerekir?’ dediğimizde ise Çetin, “Trafik sigortaları büyük bir sorun ama başka şeyler de konuşmak lazım. Örneğin Hükümetin gündeminde olan “Hukuksal Koruma Sigortası” iyi bir örnek. Sektörün bu tip ürünlerle sigortalılığın tabana yayılması konusunda fırsat yaratabileceğini düşünüyorum. Sektörde hukuksal koruma teminatı genelde başka poliçelere ekleniyor. Güneş Sigorta olarak, hukuksal korumayı başka poliçelerden bağımsız bir ürün olarak sunuyoruz ve geçtiğimiz yıl bu konuda çok iyi bir satış grafiği yakaladık. Doğru ürünler sunulunca talep oluştuğunu gördük ve bunu umut verici buluyorum” cevabını verdi.
En etkili çıkış noktasının sigortalılık oranının artması olduğunu vurgulayan Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: “Bence artık yeni şeylerden konuşmak lazım. Ülkemizin ev sahipliği yaptığı G20 zivesinde kırılgan kesimler için sigorta kavramını tartıştık, bunu önemsiyorum. Sigorta sektörü olarak topluma yaptığımız katkıyı daha fazla ön plana taşımalı ve ekonomik, toplumsal boyutlu sorunlara sigorta çözümleri sunmaya odaklanmalıyız. Bu yüzden ülkemizin kalkınması açısından güçlü, karlı ve sürdürülebilir bir sigorta altyapısına sahip olması çok önemli. Biraz önce bahsettiğimiz hukuksal koruma, tamamlayıcı sağlık gibi yeni sigorta çözümlerinin sunulabilmesi için inovatif yatırımlar yapabilmemiz önemli.”
Pazar payını kademeli olarak düşürdü
Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, trafik sigortalarında yaşanan sorunları önceden gördüklerini ve son 10 yılda şirket olarak pazar payını kademeli olarak yüzde 9 seviyesinden yüzde 3.3 seviyesine indirdiklerini belirtti. Çetin, Güneş Sigorta olarak farklı branşlara çok önem veriyoruz ve bu branşların ülkemizde tanınması için çaba sarf ediyoruz” bilgisini paylaştı.
Çözüm el birliğiyle bulunur
Sektörün tüm bileşenleriyle stratejik ve kalıcı bir düzlemde bir araya gelmesine ihtiyaç olduğuna da işaret eden Serhat Süreyya Çetin, “İletişim ve ortak hareket etmenin ne denli önemli olduğu, son gelişmelerde ortaya çıktı” vurgusunu yaptı. Çetin, “Bu konuda herkesin sorumluluk alarak gereken durumlarda liderlik etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu sorumluluğun en temel noktasının ise Türkiye Sigorta Birliği çatısı altında gerçekleştirileceğini düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.
Kasko trafik birleşir mi?
Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, son dönemde bu konuyla ilgili tartışılan diğer güncel yorumları da değerlendirdi. Bu konuda yanlış bir algı olduğunu belirten Çetin; “Kasko ve trafik poliçelerini birleştirmek iki poliçeyi aynı kağıda basmak ise birleşebilir. Ama bu, beklendiği gibi fiyatı düşürmeyecektir. Sonuçta bu iki teminat, apayrı riskleri güvence altına alıyor, kapsamları tamamen farklı. Fiyatın düşmesi için Karayolları Trafik Kanunu’nda beklediğimiz değişikliklerin etkili olacağını düşünüyorum" dedi.
Çetin'den kısa kısa
► Bankamız VakıfBank ile sinerjimiz artarak devam ediyor. Entegrasyon çalışmalarımız bu yıl tamamlanacak. Üretimimiz içinde artış hızını iki üç katına çıkarma hedefimiz var.
► Acentelerimizle aramız çok iyi. Acente tarafında da hızla büyüyebiliyor ve iyi yönetiyoruz. 1.700 civarında Türkiye’nin her yerinde acentemiz var ve onlara yönelik yatırımlarımız sürüyor.
► Bizim için en büyük risk serbest piyasa dinamiklerinin bozulması olacaktır. Ticaretin ve ekonominin önünün açılması bizim için en büyük fırsattır. Bununla ilgili atılmayacak adımlar bile en büyük tehdit olarak algılanabilir.