TOBB Yönetim Kurulu toplantısında bir ilk

Gül, kurulduğu günden bu yana TOBB'un yönetim kurulu toplantısına katılan ilk cumhurbaşkanı oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu toplantısında bugün bir ilk yaşandı. TOBB kurulduğu günden bu yana ilk defa bir cumhurbaşkanının yönetim kurulu toplantısına katıldı. TOBB'un 60. kuruluş yıl dönümü pastasını TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkanı Nejat Ekrem Basmacı ile birlikte kesti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuk olarak katıldığı TOBB Yönetim Kurulu Toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, TOBB'un kurulduğu günden bu yana ilk defa bir cumhurbaşkanının yönetim kurulu toplantısına katıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün sadece bugün değil, 2002'den beri birliğe desteğini hiçbir zaman esirgemediğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanım, özel sektörün sorunlarının çözülmesi ve özellikle Türk özel sektörünün bölgemizde etki alanının genişlemesi konusunda desteklerinizi bu camia her zaman şükranla anmaktadır ve anacaktır" dedi.

Bu yıl TOBB'un kuruluşunun 60'ıncı yılı olduğunu da belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, 1952'de Ulus'ta, Posta Caddesi'nde küçük bir odada başlayan serüvenin, bugün dünyanın en güçlü iş dünyası örgütlerinden birini yarattığını dile getirdi.

Bu yıl boyunca TOBB'un 60'ıncı yılına yaraşır etkinlikler gerçekleştireceklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, hem Anadolu'nun dört bir yanında camia ile buluşacaklarını hem de uluslararası etkinliklerde Türk özel sektörünün gücünü göstereceklerini kaydetti.


Gül: Ekonomide kaybolan yıllar geri alınıyor

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, "Türk iş dünyasının, Türk müteşebbislerinin, Türk işadamlarının gerçek temsilcisi olan onların, en üst çatı kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin siz değerli yöneticileri ile bir araya gelmekten gerçekten büyük memnuniyet duyuyorum" dedi.

Gül, çalışma hayatı, işverenler ve müteşebbisler denilince TOBB'un akla geldiğini ifade ederek, "Aslında Türkiye'nin geldiği başarının altındaki esas emek yine sizsiniz. Çünkü üreten, istihdam yapan ve somut ortaya iş koyanlar, onların sahipleri sizlersiniz. O bakımdan sizin başarılarınızdan daima hep kıvanç duyduğumuz gibi sizin görüşlerinize yeri geldiğinde raporlarınız, tavsiyeleriniz, bunlara daime hep önem vermişimdir. Hükümetler, yöneticiler hepsi tabi ki çok dikkate almıştır. Yine bir çok önemli ekonomik faaliyetlerle de sizlerle gerek yurt içinde gerek yurt dışında beraber olmuşuzdur" diye konuştu.

Türkiye'nin kaybettiği yılları dolduracak, onları geri alacak bir ekonomik performans sergilediğine işaret eden Gül, şunları söyledi:
"Bunun altında şüphesiz ki doğru kararları alabilen, doğru kararları kararlı bir şekilde uygulayan siyasi irade ve şüphesiz ki genel anlamda istikrar çok önemlidir. Bu çerçeve içinde iş hayatı, özellikle müteşebbislerimiz, sizler işverenlerimiz çok büyük atılımlar yapmaktasınız. Bugün Türkiye'nin ekonomik performansı eğer birçok çevremizde gerekse daha uzağımızdaki dostlarımızın takdirini kazanıyorsa, bunun altında şüphesiz ki sizlerin firmalarınızın tek tek başarılı yatmaktadır. Onların toplamıdır aslında Türkiye'nin nihayetinde büyümesi. Türkiye'de artık büyümenin lokomotifi devlet değil, özel sektördür. Özel sektör deyince siz tabi ki akla gelmektesiniz.

O bakımdan 2011 yılı içindeki yüzde 7,5 olarak gözüken büyüme, gerekse 2012 yılı içinde yüzde 4 olarak öngörülse bile tahmin ediyorum yine bunun ötesine geçecektir. Bütün bunun gerçek lokomotifi, dinamiği, itici gücü yine sizler olacaksınızdır. Bunlar tabii ki Türkiye'nin uzun yıllar özlediği başarılardır. Biraz önce söylediğim gibi biz kendi enerjimizi çok gereksiz şekilde boşa harcayan bir ülke olduk bazı yıllar. Uzun yıllar bizim kayıplarımız vardır. Şimdi onu tekrar kazanıyoruz ve bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor."

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir