Titanyum dioksit büyümenin yeni habercisi
Chemours Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’dan sorumlu Bölge Müdürü Diego Negri, titanyum dioksit tüketiminin ülkelerin büyümesini izlemekte kullanıldığını söyledi.
Hilal SARI BAŞARAN
DIŞ HABERLER - Çok geniş bir kullanım alanı olan titanyum dioksitin dünyadaki en büyük üreticisi Chemours, bu yarı- emtia niteliğindeki ürüne olan talebin ülkelerin büyümesiyle paralel hareket ettiğini belirtti.
Dupont’tan spin-off olarak ayrılan fakat Dupont’un deneyimini bünyesinde taşıyan Chemours’a göre duvar boyasından kaplama uygulamalarına, PVC pencerelerden, poşet ve ambalaj sektörüne beyaz ve açık renkli olan her şeyde kullanılmakta olan titanyum dioksit, uluslararası finans kuruluşlarınca da ülkelerin büyümesini takip etmek için kullanılan bir ölçüt haline geldi.
Chemours İtalya, Yunanistan, Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’dan sorumlu Bölge Müdürü Diego Negri, ürün ve sektörle ilgili DÜNYA’ya yaptığı değerlendirmelerde Türkiye’de çift haneli büyüdüklerini belirterek, “Titanyum dioksit bir GSYH endeksi niteliğindedir. Bazen ülkelerin GSYH büyümesini tahmin etmede bile kullanılır. Çünkü titanyum dioksit tüketiminiz arttığında bu refah ortamında olduğunuz anlamına geliyor. Fakir de olsanız zengin de olsanız ekmek yemek zorundasınız, su içmek zorundasınız. Ama evinizi her yıl boyatmak zorunda değilsiniz. Bu yüzden titanyum dioksit tüketiminin artması ekonominin iyi bir durumda olduğuna işarettir, mobilyanızı değiştirdiğiniz, pencerelerinizi yenilediğiniz anlamına gelir” dedi.
Her yıl 5.5 milyon ton tüketiliyor
Dünyada her yıl 6 milyona yakın titanyum dioksit tüketimi gerçekleştiğini belirten Negri “Geniş kullanım yelpazesi sebebiyle titanyum dioksit dünya genelinde ciddi hacimlerde kullanılıyor. Toplam kabaca 5.4-5.5 milyon ton titanyum dioksit tüketimi var. Sadece Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da toplam tüketim 1.7 milyon ton civarında” diye aktardı.
Beyaz renkli her şeyde var
Titanyum dioksitin etrafınızda beyaz veya açık renkli olan her şeyde kullanıldığını belirten Negri küresel üretimin yüzde 60’ının kaplama uygulamalarında yani boyalarda, neredeyse yüzde 20’sinin plastikte (bahçe mobilyasından alışveriş poşetine, ambalaja, PVC’ye) kullanılmakta olduğunu söyledi. “Türkiye pencere profillerinde dünyanın en büyük ikinci PVC pazarıdır” diyen Negri, titanyum dioksitin son kullanıldığı alanın mobilya üretiminde kullanılan kaliteli lamine kağıt uygulamaları olduğunu belirtti. Yani tamamen ahşap olmayan her tür mobilyada kesinlikle titanyum dioksit bulunuyor. Ayrıca diş macunu ve hap yapımında da kullanıldığı belirtildi.
‘Dört değil, iki kova boya yetiyor’
Chemours ürünleri değişik şekillerde sürdürülebilirlik sağladığını aktaran Negri, öncelikle şirket olarak fosil yakıt üretimlerini azaltıp, yenilenebilir enerji kaynaklarını artırdıklarını belirtti. “Ürünlerimizin yaşam döngüsü değerlendirmeleri karbon ayakizimizin azaldığını gösteriyor. Başka bir değişle Ti-Pure gibi ürünlerle tek bir katmanda istenilen kaplamayı elde edebiliyorsunuz. Metrekarede kullandığınız gram malzeme açısından da baktığınızda verimlilik sağlıyoruz” diye konuşan Negri, aynı evi çok kaliteli başka bir boya ile 4 kovayla boyarken Chemours ürünlerinin kullanıldığı boya ile sadece iki kova ile bir konutun boya uygulamasının tamamlanabildiğini aktardı.
Terör saldırıları büyümemizi etkilemedi
Negri, Türk pazarındaki konumlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede “Türkiye bizim için birçok nedenden dolayı çok önemli. Birincisi uzun yıllar boyunca hızlı büyüyen bir ekonomiydi. Sadece kısa bir süre önce titanyum dioksit tüketimi stabilize oldu. Çünkü GSYH artık geçmişteki gibi çok hızlı büyümüyor. ABD’li araştırma kuruluşu IHS’in verilerine göre gelecek 4-5 yılında Türkiye ekonomisi istikrarlı bir büyüme sergileyecek ve Avrupa Birliği’nin %1-1.5’luk büyümesinden daha hızlı bir büyüme kaydedecek. Türkiye’nin de yıllık %3-3.5 büyüme yaşayacağını öngörüyoruz” dedi. Politik istikrarsızlıkların bu büyüme üzerinde olumsuz etkileri olma ihtimali de olduğunun altını çizen Negri “Ama geçtiğimiz yıl Türkiye büyümemiz iki haneli oldu ve bu da Türkiye’de Bayegan’la birlikte ne kadar iyi gittiğimizin bir göstergesi. 2015 yılı hacim açısından harika bir yıl oldu fakat fiyatlardaki gerileme sebebiyle karlılık açısından bu kadar parlak bir yıl değildi. Fiyatlardaki gerilemenin de sonuna geldiğimizi düşünüyorum. Artık ibre yukarıyı gösteriyor” dedi. Her ne kadar terör saldırıları çok üzücü olsa da yatırımcıların bundan korkmadığını ve büyümenin sekteye uğramadığını belirten Negri “Tüm olanlara rağmen büyümenin devam etmesini bekliyoruz. Tüm ekonomiyi donduracak güçte politik etkisi olan bir durum yok.” diye konuştu.
Ortağımız Bayegan çok doğru bir tercihti
Bayegan’la 16 yıldır birlikte çalıştıklarını aktaran Negri, “Doğru ortağı uzun araştırmaların ardından bulduk ve bence Bayegan bizim için doğru tercihti. Pazarda çok iyiler ve agresifl er, devamlı hacmi büyütecek yollar arıyorlar ama buna rağmen pazarın hacim/fiyat dengesini hiç kaybetmiyorlar. Ki bu titanyum dioksit gibi yarı-emtia kimyasallar için çok önemlidir. Üretimi çok kritik ve teknik bir uygulamadır. Bu materyali ürüne ekleyip, 10-20 yıl sürecin dışında kalırsınız ve sürenin sonunda hala aynı dayanıklılıkta olması gerekir” diye konuştu. Neden semi-emtia sorusuna Negri “Çünkü diğer birçok maddenin aksine farklı kaynaklardan satın alıp, bir gecede ürünü değiştiremiyorsunuz. Her zaman formüle uydurmanız gerekiyor. Bu yüzden titanyum dioksiti ambalajlamak, kutulamak zordur. Bir emtia mı hayır tam olarak değil. Bu sebeple yarı-emtia diye nitelendirilebiliyor” değerlendirmesini yaptı.