‘Ticaret hacmini artırmak için Balkanlar ile köprü kuracağız’
Bursa’daki Balkan göçmeni nüfusun yoğunluğu nedeniyle iki bölge arasındaki tarihi bağları ticarette de sağlamlaştırmak adına harekete geçen BALKANSİAD, önümüzdeki yıl geniş katılımlı bir Balkan Haftası düzenlemeye hazırlanıyor
ESRA ÖZARFAT
BURSA - Balkanların tarihi ve kültürel anlamda Bursa ile yakın olduğunu ifade eden Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BALKANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Aytuğ Onur, ticaret hacminin ise yetersiz olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Balkan ülkelerine 8,5 milyar dolarlık ihracat yaptığını belirten Onur, Bursa’nın ise buradaki payını 826 milyon dolar olarak açıkladı. Aytuğ Onur; “Kişisel ilişkileri arttırıp, bayilikler vererek bu ilişkileri arttıracağız” dedi. BALKANSİAD olarak bu kapsamda çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten Onur, önümüzdeki yıl 11-17 Mayıs tarihleri arasında Bursa’da “Balkan Haftası” düzenleyeceklerini söyledi. Balkan Haftası ile eş zamanlı olarak 13-16 Mayıs tarihlerinde Balkan Fuar ve Kongresini de gerçekleştireceklerini dile getiren Onur, Balkanlara yönelik ekonomi zirvelerine de devam edeceklerini aktardı. Aytuğ Onur şunları söyledi; “Balkan Haftası’yla Türk endüstrisinin kalitesine inanan Balkan ülkeleriyle yeni ticari bağlantıların tesis edilmesi sağlanacak. Balkan coğrafyasından 100’e yakın belediye başkanı, devlet görevlisi, kamu alım heyeti ve özel sektör yetkililerinin katılacağı Balkan Ticaret Fuarı ve Kongresi ile ülkeler arası iş bağlantıları sağlamayı, küresel arenada ve Balkan ülkelerinde Türk endüstrisinin ve sektörlerinin pazarını daha da güçlendirmeyi hedefl iyoruz.” Balkan Haftası’nda yer alacak sektörlerle ilgili de bilgi veren Onur, iş ve inşaat makinaları, otomotiv, alt yapı hizmetleri ve enerji, haberleşme, teknoloji yazılım ve bilişim sektörlerinin öne çıkacağını vurguladı.
11 Balkan ülkesinde zirve yapılacak
Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Makedonya, Bosna Hersek, Karadağ ve Romanya olmak üzere bugüne kadar 7 ülkede Ekonomi Zirvesi düzenlediklerini hatırlatan Onur, bu yıl 24 – 27 Nisan tarihleri arasında Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de 8. Balkan Zirvesi’ni düzenlediklerini kaydetti. Onur, “Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz ekonomi zirveleri ile Balkanlarla sosyo-kültürel bağın yanında ekonomik bir yakınlığın da kurulması için önemli adımlar attık. Farklı iş kollarından işadamlarıyla Balkanlarda kültürel olduğu kadar ekonomik alanda da önemli başlangıçlara fırsat sağlayacağımızı biliyorum” dedi.
Bilgi akışı için BAL-NET kurulacak
BALKANSİAD’ın kurumsallık adına önemli aşamalar kat ettiğinin kaydeden Aytuğ Onur, BALKANSİAD evi projesi ve federasyonlaşma ile BALKANTÜRK vakfının kurulması çalışmalarının kararlılıkla sürdürüldüğünü anlattı. Uludağ Üniversitesi ile ortak hareketin sağlandığını ve özellikle Balkan ülkelerinden gelen öğrencilere burs ve staj imkânlarının çoğaltıldığını belirten Aytuğ Onur, Balkanlara yönelik daha hızlı ve sürekli bilgi paylaşımını sağlayabilmek adına BALNET adında bir network hazırlanacağını ve genç girişimcilerin düzenlenecek girişimcilik yarışması ile destekleneceğinin altını çizdi. Bursa 2026 Kış Olimpiyatları için sivil girişimlerde bulunacaklarını anlatan Onur, Bursa’nın e-mobilite yani elektrikli toplu ulaşım konusunda başkent olması için çalışacaklarını vurguladı.