Teşvik ‘kapasite’ye verilsin milli servet cepte kalsın
OSBÜK Başkanı Kütükçü ‘Kapasite Kullanım Teşviki’ ile israfın önleneceğini, üretim ve istihdamda artış sağlanacağını söyledi.
Handan SEMA CEYLAN
Yıldız DOĞRUER YEMİŞ
KONYA - Birbiri ardına açıklanan istihdam seferberliği ve KOBİ desteklerinin piyasayı canlandırması beklenirken, bir teşvik talebi daha geldi. Türkiye’deki 311 organize sanayi bölgesinin bağlı olduğu Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, ‘Kapasite Kullanım Teşviki Sistemi’ ile Türkiye’nin milli servetlerinin verimli hale geleceğini söyledi. Bugüne kadar ‘Bölgesel Teşvik’ ve ‘Yeni Yatırım Teşviki’ verildiğini anımsatan Kütükcü, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde yeni bir hikaye yazması için mevcut yatırımlarını daha etkin kullanacağı bir teşvike ihtiyacı olduğunu belirtti. Kütükcü’ye göre sanayi kuruluşları ithal ettikleri makineler ve ekipmanları tam amorti ettikleri süreçte, makinelerin teknolojisi eskiyor. Kapasitenin sadece 8 saatlik tek vardiyada kullanılmasının önüne geçecek kapasite kullanım teşviki ile teknolojisi eskimeden makinelerin kendini amorti edeceği böylece milli servetin ülkede kalacağını belirtiyor.
“Ülkemizi 2023-2071 hedeflerine taşıyacak kararlar almak zorundayız” diyen Kütükcü, “Sermayemizi daha kolay kazançlara değil, üretime yönlendirmek zorundayız. Bir taraftan da üretimde olanların üretimde kalmasını sağlamalıyız. Bugüne kadar iki önemli teşvik verdik. Birincisi bölgesel teşvikler ikincisi yeni yatırımların teşviki. Artık bundan sonra başka bir hikaye yazmamız gerekiyor. En küçüğünden en büyüğüne üretim yapanların üretimde kalmasını teşvik etmemiz lazım” şeklinde konuştu.
Başkan Kütükcü, “Bizim harekete geçirmemiz gereken çok önemli bir kapasite açığımız var. Türkiye’de ortalama kapasite kullanım oranları yüzde 75’ler civarında. Bu şu anlama geliyor; Türk sanayisinde yüzde 25 kapasite açığı var. Yani her dört turda bir teker patinaj yapıyor. Biz bu açığı kapatamadığımız sürece de patinaj devam edecek” açıklamasını yaparak, “Dolayısıyla Yatırım Teşvik Belgeleri ile yeni yatırımları teşvik ederken, Kapasite Kullanımı Teşvik Sistemi getirerek mevcut yatırımlarımızı da etkin kılmalıyız. Türkiye’nin artık kapasite Kullanımı Teşvik Sistemi'ni gündemine alması gerekiyor” dedi. Kütükcü, “Bir tezgahın sadece 8 saat kullanılması kendi dönüşümünü tamamlamadan teknolojisinin eskimesine neden oluyor. Tek vardiyadan ikiye, iki vardiyadan üçe çıkabilirsek hem istihdam hem üretim artar. Atıl sermayemizi kullanmış oluruz. Ayrıca ithalat ile alınan ekipmanlar daha fizibl kullanılır. Böylece hiçbir ilave yatırım yapmadan, birçok tesiste hem üretimi hem de istihdamı 2-3 katına çıkarabiliriz” şeklinde konuştu.
Her sektör için ayrı süreç belirlenir
Kütükcü, Kapasite Teşvik Sistemi’nin her sektör için farklı planlanabileceğine de dikkat çekerek, teşvikin benimsenmesi halinde kapsamlı bir çalışma yapılabileceğini dile getirdi. Kütükcü, “Bu uygulama ile işletme sermayesi yetersizliği de alt edilebilir. Mevcut yatırımların daha da büyümesi, sürdürülebilirliğin sağlanması, ölçek büyütülmesi sağlanır” açıklamalarını yaptı.
1.7 milyon kişi OSB’lerde istihdam ediliyor
İstihdam seferberliği ile ilgili de sorularımızı yanıtlayan Kütükcü, “Cumhurbaşkanımızın TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda başlattığı bu seferberliği çok önemsiyorum. Biz o toplantıda hem istihdam seferberliğine destek sözü verdik hem de taleplerimizi bizzat artırdık. 2015 ve 2016 sanayiciler için zor yıllardı. İki önemli seçim ve Türkiye tarihin en büyük ihaneti 15 Temmuz’u yaşadık. Şimdi istihdamımızı artıracağımız bu seferlik bizim için önemli bir birliktelik olacak” diye konuştu. Kütükcü, OSBÜK şapkası ile OSB’lerdeki istihdamı, “Türkiye’de şu anda 311 OSB var. Bunlardan 224’ü faal, yani üretimde. 87 OSB’miz ise kamulaştırma, planlama ve alt yapı aşamasında. Faal 224 OSB’mizdeki 50 bin fabrikada, 1 milyon 738 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkiye’de sanayide çalışanların yüzde 35’i OSB’lerde istihdam ediliyor. Yeni OSB’lerimizle birlikte bu sayı yukarılara taşınacak” şeklinde değerlendirdi.
Her 5 aileden biri sosyal yardım alıyor
İşsizliğin yükselmesinde, işgücü uyumsuzluğu, sosyal yardımlar gibi faktörlerin de etkili olduğunu dile getiren Kütükcü, “Özellikle bu sosyal yardımı devletimizin, belediyelerimizin tekrar gözden geçirmesini istiyorum. Şu anda Türkiye’deki 21.6 milyon hanenin 4.3 milyonu bir şekilde sosyal yardım alıyor. Yani her 5 aileden biri sosyal yardım alıyor. İhtiyacı olan ailelerimize diyecek bir şeyimiz yok. Ama yardım alarak hayatını devam ettirmeyi alışkanlık haline getirmiş insanları mutlaka üretime dahil etmeliyiz” diye konuştu.
OSBÜK, bugün Rusya’ya gidiyor
Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden inşa edildiği bir dönemde, OSB’ler de çalışma yürütmeye başlamış. Bu alanda önemli bir adım bugün atılıyor. OSBÜK 15 kişilik bir heyetle bugün Moskova’ya gidiyor. OSBÜK’ün Rusya’daki emsal kuruluşu Rusya Sanayi Bölgeleri Birliği (AIP) ile görüşecek heyet, hem Türkiye’deki modeli anlatacak hem de oradaki sanayi bölgelerini tanıma şansı bulacak. Başkan Memiş Kütükcü, “Mevkidaş kuruluşlarımız ile ilişkilerin geliştirilmesi, sanayide ortak adımların atılmasını sağlamak istiyoruz. Bu kapsamda diğer ülkeler ile de çalışmalarımız olacak” şeklinde konuştu.
Yatırıma davet edecek
Memiş Kütükcü, “Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz günlerde Rusya’yı ziyaret ederek, iki ülke arasındaki tarihi ve ekonomik işbirliklerine dikkat çekti. Biz de ziyaretlerimizde OSB’lerimizi tanıtarak, Rus yatırımcıları OSB’lerimize yatırıma davet edeceğiz” diye konuştu.
Türkiye’nin OSB’leri model oldu, son talip Kırgızistan
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ile sohbetimiz devam ederken, kendisine iletilen bir dosyayı bize gösteriyor. Kırgızistan OSB Kanunu’nu belirlerken, görüş almak için Türkiye’ye dosyalarını göndermiş. Kütükcü, bunun üzerine şunları söylüyor: “Kanun içeriğini inceleyeceğiz. Özbekistan’la da benzer bir çalışma yapılmıştı. Ayrıca TOBB’un Cenin’de kurduğu bölgeyi biliyorsunuz. Türkiye sağlıklı çalışan OSB modelini dünyaya ihraç ediyor.”
Talep patlaması var, 5. Bölge için noterle kura çekilecek
Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin (KOS) de başkanı olan Memiş Kütükcü, bölge ile ilgili de şu bilgileri verdi: “2013’ün sonunda KOS’un 4. genişleme alanını tahsise açtık. İnanılmaz bir talep yaşandı. Noter huzurunda yapılan çekilişle sanayicimize 104 parsel tahsis etmiştik. Burada 104 parselden 69’u üretime geçti, 35 firmamız da yatırımlarına devam ediyor. 5. Bölgemizi hazırladığımız şu anda daha büyük bir talep patlaması yaşıyoruz. 7 milyon metrekarelik bu alanla ilgili sadece 5 parselin kamulaştırmasının karara bağlanması bekleniyor. Zaten bir kısmını Unilever’in buradaki dev yatırımı için devreye almıştık. Yatırım yapılabilir alanlar 4.7 milyon metrekare. Bu alan içinde şu ana kadar 530 firma, 14 milyon 800 bin metrekare yer talebinde bulundu. Yine noter huzurunda bir yapılacak bir kura ile sanayicimize bu yılın ilk yarısında tahsis etmeye başlayacağız. Ancak bu da yetmedi. 6. Bölge için de çalışmalara başladık. Aksaray Ankara yolunda 22 milyon metrekare için bakanlığa resmi başvurumuzu yaptık. Tüm bu gelişmeler Konya’nın sanayileşme konusundaki ısrarını, istikrarını gösteriyor.”
Konya’da istihdam artışı şubattan beri 9 bini buldu
Kütükcü, istihdam seferberliğinde Konya ile ilgili durumu da değerlendirerek, “Valimiz önderliğinde Oda-borsalarımızla, özel sektörümüzle önemli toplantılar yaptık. Konya 6.5’lik işsizlik oranı ile Türkiye ortalamasının yarısında. Ayrıca Karaman’dan sonra işsizliğin en az olduğu ikinci şehir. Cumhurbaşkanımıza söz verdik. İstihdamımızı yüzde 10 artıracağız. Ocak ayından bu yana şehrimizde 20 bin yeni istihdam sağlandı. Bunun 8 bin 773’ü şubat ayı başından bu yana, yani istihdam seferberliği kapsamında. İnşallah mart ayı sonuna kadar 20 bin artı istihdam hedefimize ulaşacağız” dedi.