Tesis yangınında ilk müdahale kurtarıyor
Securitas Türkiye, Yangından Korunma Haftası’nda endüstriyel tesislerde yangına ilk müdahalenin önemine dikkat çekti.
İSTANBUL - Türkiye’nin lider güvenlik şirketi Securitas Türkiye, 28 Eylül Cuma günü Sait Halim Paşa Yalısı’nda "Endüstriyel Tesislerde Yangına İlk Müdahalenin Önemi" konulu bir panel düzenledi.
Yangından Korunma Haftası’nda düzenlenen panel, Securitas Türkiye yöneticilerini, iş ortakları ve basın mensuplarıyla bir araya getirdi. Panelde tüm yönleriyle masaya yatırılan endüstriyel tesislerde yangına ilk müdahale konusu, tesislerin iş sürekliliğinin sağlanması açısından önem teşkil eden bir unsur olarak ele alındı.
Securitas Almanya İtfaiye ve Yangın Hizmetleri Bölüm Yöneticisi Axel Leyendecker’ın, Securitas’ın yangına ilk müdahale ve itfaiye hizmeti alanında dünyada sürdürmekte olduğu uygulamalardan bahsettiği panelde, Ford Otosan Yangın Güvenliği ve Acil Durum Koordinasyon Ekip Lideri Ahmet Sertkan ile Securitas Türkiye Şube Müdürü Cenk Bakırtel de konuşmacı olarak katılımcılara seslendi.
Panel sırasında yaptığı sunumda 5188 sayılı özel güvenlik kanununda yangına müdahale yetkisinin güvenlik görevlilerine verildiğine dikkat çeken Cenk Bakırtel, "Özel güvenlik görevlileri, görev alanı içerisinde meydana gelebilecek yangın, deprem ve sel gibi tabii afetlerde arama ve kurtarma görevlilerine yardımcı olmakla yükümlüdür. Bu doğrultuda bizler de Securitas Türkiye olarak, sadece yangınları söndürmekle değil, aynı zamanda yangınların çıkması önlemek ve riskleri minimize etmekle de sorumluyuz. Profesyonel ve uzmanlık eğitimleri olan İtfaiye Ekipleri kurarak, sadece yangın çıktığında görev yapan ekipler değil, güvenlik ekipleriyle birlikte sürekli olarak çalışan efektif birimler oluşturmayı hedefliyoruz" diyerek, Securitas Türkiye’nin "Yangın Önleme ve İlk Müdahale" ve "Multi Role Sahip Personel Modeli" projeleri aracılığıyla sektörün ihtiyaçlarına cevap vermeye hazır olduğunu belirtti.
Panel sonrasında konuya ilişkin görüşlerini dile getiren Securitas Türkiye Ülke Müdürü Murat Kösereisoğlu, Securitas’ın global anlamda endüstriyel tesislerde yangına ilk müdahale alanında kayda değer bir deneyimi bulunduğunu belirterek, "Biz de Securitas Türkiye olarak bu alanda faaliyete geçmek üzere hazırlıklarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz; iş ortaklarımız nezdinde endüstriyel tesislerde yangına ilk müdahalenin önemi konusunda farkındalık yaratmayı çok önemsiyoruz. Bilgilerimizi iş ortaklarımıza aktarmak amacıyla düzenlediğimiz bu panelin, endüstriyel tesis sahiplerine yeni bir bakış açısı kazandıracağına inanıyoruz" dedi. Securitas Türkiye’nin "endüstriyel tesislerde yangına ilk müdahale" alanında harekete geçen ilk özel güvenlik firması olduğuna da dikkat çeken Kösereisoğlu, katılımcıların yoğun bir içerikle karşılaştığı paneli, bu doğrultuda atılmış önemli bir bilinçlendirme girişimi olarak gördüklerini de sözlerine ekledi.
Endüstriyel tesislerin güvenliğinde iş sürekliliğinin korunması şart
Panelde söz alan uzmanlar endüstriyel tesislerde çıkan yangınların ilk 5 dakikada kontrol altına alınmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekerken, yangının büyümesini engellemek içinse en geç ilk 10 dakika içinde müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Panelde, erken müdahalenin, endüstriyel tesislerde çıkan yangınlarda can kaybının önlenmesi başta olmak üzere işletmelerin iş sürekliliğinin korunması ve maddi kaybın önlenmesi gibi birçok getirisi olduğuna vurgu yapıldı.
Endüstriyel tesislerdeki güvenlik anlayışı iş sürekliliğinin sağlanması üzerine kurulu olduğu için, yangına erken müdahale edilebilmesi halinde söz konusu tesisin üretime ara vermesi önlenmiş oluyor. Erken müdahale aynı zamanda yangının vereceği yapısal hasarın minimumda kalmasını sağlarken, yangını söndürmek için gerek duyulan malzemelerden tasarruf edilmesini mümkün kılarak maddi zararı da azaltıyor. Yangın büyümeden kontrol altına alındığı takdirde toprak, hava ve su kirliliğinin de önüne geçilmiş oluyor. Bu gibi dolaylı etkenler, şirketin olası bir kriz durumuyla karşı karşıya kalma ihtimalini de ortadan kaldırarak prestij kaybı yaşanmasını engelliyor.