Tersaneci Norveç'te çıkış yolu arayacak
Gemi ihracatında büyük kayıp yaşayan tersaneler umudunu Norveç'te yapacakları görüşmelere bağladı. Gündemin ana maddesi teminat mektubu. (Aysel Yücel)
AYSEL YÜCEL
Türk bankalarının teminat mektupları Avrupa bankaları tarafından kabul edilmediği için 2018 ihracatında yüzde 26 kayıp yaşayan tersaneciler, çözüm için yurtdışına gidiyor.
GYİB Başkanı Cem Seven, Şubat ayında en büyük pazarları olan Norveç'e gideceklerini açıklayarak, "Yabancı bankaların Türkiye'ye yönelik önyargılarını kırmak için üyelerimizin çalıştığı banka yetkilileri ve tersanecilerle görüşeceğiz" dedi. Eximbank da gemi inşacıların teminat mektubu sorununu çözmek için dünyanın önde gelen bankalarıyla görüşmelere başladı.
Gemi ve yat ihracatı ‘teminat' krizi nedeniyle düşüşe geçmiş, aralık ayında yüzde 68 düşüş yaşayan sektör, 2018'i ise yüzde 26 gerileme ile kapatmıştı. DÜNYA Gazetesi gemi inşacıların yaşadığı teminat mektubu sorununu 16 Ocak'ta manşetten duyurmuştu. Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYİB) Başkanı Cem Seven, ihracattaki düşüşün en büyük nedeninin iş avansı karşılığı verilen Türk bankalarının teminat mektuplarının Avrupa bankaları tarafından kabul edilmemesi olduğunu belirtirken, sektörün ihracatçılar için Avrupa bankaları nezdinde Türk bankalarına yönelik 200 milyon euro tutarında limit açılabilmesinin sağlanması talebini aktarmıştı. Sektör temsilcileri, teminat krizinin sektörün önündeki en büyük tehdit olduğunu belirterek, Avrupa ülkelerinin muteber bankaları nezdinde Eximbank ve Türk bankalarına yönelik, sektörün vade yapısına da uygun açılacak kontrgaranti limitlerinin sağlanmasının bu engelin aşılması için en kritik hamlelerden biri olacağını ifade etmişti.
"Sorun çözülürse siparişler katlanır"
GYİB Başkanı Cem Seven, yabancı bankaların Türkiye'ye yönelik önyargılarını kırmak için gemi inşada en büyük müşterileri olan Norveçli tersanelerin çalıştığı banka yetkilileri ve tersanecilerle görüşmek için şubat ayında Norveç'e gideceklerini söyledi. Seven, "Norveç'te oldukça yüklü bir programımız olacak" dedi. Cem seven ayrıca,2018'de yüzde 26 düşüşle 990 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren tersanelerin, bu yıl ise 1.3 milyar dolarlık ihracat hedefleri olduğunu söyledi. Butik hizmet veren Türk tersanelerinin özellikle özel amaçlı tekne inşasında çok önemli projelere imza attığının altını çizen Seven, "Aslında müşterilerimiz kalitemizden çok memnun. Tenimat mektubu sorununu aşarsak bu yıl ihracatta 1.3 milyar doları aşarız" dedi.
Tersanecilerin Norveç ziyaretine katılacak isimlerden biri de TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Gemi ve Yat Hizmetleri Konsey Başkanı Başaran Bayrak olacak. Bu sorunun aşılması durumunda siparişlerde önemli oranda artış beklediklerini ifade eden Bayrak, "Norveç'e giderek onların birinci ağızdan beklentilerini anlamak ve neler yapabileceğimizi öğrenmek istiyoruz. Biz iş yapmak ve üretmek istiyoruz. Siyaset bizim işimiz değil. Muhataplarımıza bunu anlatmak istiyoruz. Teminat sorunu aşılırsa bu diğer Avrupa ülkelerine de yansır ve bir anda ciddi bir sipariş talebiyle karşı karşıya kalabiliriz. Yapmış olduğumuz araştırmaya göre bize alternatif buldukları diğer üreticilerden memnun değiller" diye konuştu.
Eximbank bir bankayla görüştü, 6 banka sırada
Tersanecilerin sorununu çözmek için harekete geçen Türk Eximbank yetkilileri, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği'ni ziyaret ederek sektörün sorunlarını ve taleplerini dinledi. Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, dünyanın önde gelen bankalarıyla kontrgaranti sağlamaları için görüşmeler yaptıklarını açıklayarak, ilk görüşmeyi yaptıklarını ve buradan sonuç aldıktan sonra önümüzdeki günlerde bu konuda 5-6 bankayla görüşme planları olduğunu belirtti. Yıldırım, Avrupa bankaları nezdinde Türk bankalarına yönelik teminat limiti oluşturulmasına katkı vermeye ve işlem bazında değerlendirme yaparak finansman desteği sağlamaya istekli olduklarını söyledi. GYİB Başkanı Cem Seven, Eximbank'ın sektöre verdiği destekten büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, "Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım Bey'e konunun çözümünün Eximbank'ın yurtdışı bankaları ile durumu istişare edip sektörümüze şamil kontrgaranti sağlanması şeklinde çözülebileceği hususunu arz etmiştik. Bu konuda harekete geçmeleri bizi umutlandırdı. Umuyoruz ki bu konuda yakın zamanda pozitif gelişmeler olur" dedi.