Teknolojik yatırımlara 50 milyon lira destek
Tekno-Yatırım' projesinde; hibe, kredi faiz ve işletme gideri olmak üzere 3 destek tipi bulunuyor
ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de bir ilk olan "Tekno-Yatırım" projesiyle orta, yüksek ve orta-ileri teknoloji alanlarındaki 50 milyona kadarlık yatırımların destekleneceğini bildirdi.
Işık, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bakanlık olarak işletmelere başlangıç sermayesi sağlayan Tekno-Girişim ve pazar arayışlarını destekleyen Tekno-Pazar uygulamalarından sonra şimdi de Tekno-Yatırım projesini başlattıklarını söyledi.
Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı "Tekno-Yatırım"ın, firmalara doğrudan destek sağladığını vurgulayan Işık, projeyle Ar-Ge sonuçlarını ekonomiye kazandıracaklarını belirtti. Işık, projenin Türkiye'de ilk olduğuna dikkati çekerek, "Tekno-Yatırım, vergisel destek sağlayan projelerin çok ötesinde, sanayi profilimizi ileri teknoloji alanlara dönüştürüyoruz, firmalara doğrudan hibe desteği sağlayacağız" diye konuştu.
Uluslararası düzeyde rekabetçi ekonomik yapının tesis edilmesini amaçladıklarını anlatan Işık, projeyle aynı zamanda yüksek teknolojili alanlardaki firma sayılarının artırılması ve teknoloji tabanlı yüksek katma değerli şirketlerin kurulmasını hedeflediklerini ifade etti.
"50 milyon lira destek"
Bakan Işık, Ar-Ge sonucu ortaya çıkan katma değerli ürünlerin yatırıma dönüşeceğine ve ticarileşeceğine işaret ederek, "Tekno-Yatırım'dan yurt içinde ve dışında kamu desteğinden yararlanmış Ar-Ge projeleri sonucunda ortaya çıkan ürün sahipleri ile öz kaynakla gerçekleştirilmiş Ar-Ge faaliyeti sonucunda ortaya çıkan patentli ürün sahipleri ve teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren Ar-Ge firmaları yararlanacak" dedi.
Orta, yüksek ve orta-ileri teknoloji alanlarındaki proje çıktılarının Tekno-Yatırım'dan faydalanabileceğine değinen Işık, projede hibe, kredi faiz ve işletme gideri olmak üzere 3 destek tipi bulunduğunu belirtti. Destek tutarlarına ilişkin bilgi veren Işık, şunları kaydetti:
"Toplamda 50 milyona kadarlık yatırımlar desteklenecek. Yatırım tutarının 10 milyona kadarlık kısmının yüzde 50'si küçük işletmeler için hibe olarak verilecek. Alınacak makine teçhizat yabancı ise bu oran yüzde 40 olacak. 10 milyonluk tutarın kalan yüzde 50'lik kısmının kredi faizinin tamamı, 10 milyonun üzerindeki tutarlar için ise kredi faizinin yüzde 50'si Bakanlığımız tarafından karşılanacak."
Tekno-Yatırım'da destek kalemlerine değinen Işık, makine-teçhizat, fizibilite, sigorta bedeli, taşıma, montaj masrafları, kira, personel ve enerji gibi işletme giderlerine, bir yıl için yüzde 75 hibe verileceğini belirtti.
"Teknoloji tabanlı firmalar gelecek"
Bakan Işık, programın, buluş sahibi ve yatırımcıyı bir araya getirmesi açısından büyük önem taşıdığının altını çizerek, projeden yararlanacak şirketlerin girişim sermayesi fonlarının ortak olmasını beklediklerini ve böylece güçlü teknoloji tabanlı firmaların Türkiye'ye kazandırılacağını söyledi.
Projeden yararlanacaklar hakkında da bilgi veren Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yurt içinde kamu desteğinden yararlanmış Ar-Ge projeleri sonucunda ortaya çıkan ürün sahipleri, yurt dışında kamu desteğinden yararlanmış Ar-Ge projeleri sonucunda ortaya çıkan ürün sahipleri, yurt içi ve yurt dışında öz kaynak kullanılarak gerçekleştirilmiş Ar-Ge faaliyeti sonucunda ortaya çıkan patentli ürün sahipleri ve teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren Ar-Ge firmaları projeden yararlanabilecek."